Μικρή Αμάλ: η ελπίδα λάμπει στο πρόσωπο μιας τεράστιας κούκλας από τη Συρία

Η κούκλα ύψους 3,5 μέτρων με τη μορφή μιας εννιάχρονης προσφυγοπούλας ξεκινά το δικό της «Ταξίδι» διανύοντας την Τουρκία, την Ελλάδα και επτά ακόμη χώρες της Ευρώπης.

Μικρή Αμάλ: η ελπίδα λάμπει στο πρόσωπο μιας τεράστιας κούκλας από τη Συρία

Πως μπορεί άραγε μια κούκλα ύψους 3,5 μέτρων να μετατραπεί σε ένα σύμβολο ελπίδας, αγάπης και ελευθερίας που ξεπερνά τα γλωσσικά και γεωγραφικά σύνορα; Αν της δώσεις τη μορφή μιας εννιάχρονης Σύριας προσφυγοπούλας με το όνομα Αμάλ, η οποία ξεκινά ασυνόδευτη ένα μακρύ ταξίδι από τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο αναζητώντας τη μητέρα της, τότε βρίσκεσαι σε καλό δρόμο. Αυτό το σπουδαίο βήμα έκανε η Handspring Puppet Company σε συνεργασία με το Good Chance Theatre με έδρα το Λονδίνο, όταν μας σύστησαν τον Οκτώβριο του 2020 τη μικρή Αμάλ.

Ένα ασυνόδευτο παιδί ανάμεσα σε εκατομμύρια άλλα εκτοπισμένα παιδιά, που μέσα από το πρότζεκτ «The Walk», «Το Ταξίδι» με άλλα λόγια, μας υπενθυμίζει τους ανθρώπους που αναζητούν πατρίδα σε μια χρονική στιγμή που οι περισσότεροι σκεπτόμαστε κατά βάση την συνθήκη της πανδημίας και τις αλλαγές που έχει αυτή επιφέρει στη ζωή μας, όπως υπογραμμίζει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του «Ταξιδιού» και διακεκριμένος Παλαιστίνιος σκηνοθέτης Amir Nizar Zuabi: «Ακριβώς επειδή η προσοχή του κόσμου είναι στραμμένη αλλού αυτή τη στιγμή, είναι σημαντικότερο από ποτέ να αναζωπυρώσουμε τη συζήτηση γύρω από την προσφυγική κρίση και να αλλάξουμε τον τρόπο που τη βλέπουμε».

Μικρή Αμάλ: η ελπίδα λάμπει στο πρόσωπο μιας τεράστιας κούκλας από τη Συρία - εικόνα 1

Από τις 27 Ιουλίου ξεκινά, λοιπόν, το ταξίδι της μικρής Αμάλ, που μέχρι τις 3 Νοεμβρίου θα διανύσει 8.000 χιλιόμετρα διασχίζοντας την Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Γαλλία, την Γερμανία, την Ελβετία και το Βέλγιο καταλήγοντας στο Manchester International Festival. Σε κάθε της στάση η Αμάλ μέσα από νέες καλλιτεχνικές δημιουργίες, δραστηριότητες της κοινότητας σε όλη την πόλη, αλλά και με ξεχωριστές συναντήσεις αποσκοπεί να εκπληρώσει αυτό που θεωρούμε ουσιαστικό σκοπό της τέχνης: να μας φέρει πιο κοντά. «Στόχος μας οι συνεργασίες μεταξύ ανθρώπων που υπό άλλες συνθήκες ίσως δεν θα είχαν συναντηθεί» έχει δηλώσει στο «α» η παραγωγός του πρότζεκτ της μικρής Αμάλ στην Ελλάδα, σκηνοθέτιδα Γιολάντα Μαρκοπούλου. Ενώ όπως τονίζει «μεγάλη έμφαση θα δοθεί και στην εκπαιδευτική διάσταση με ένα πρόγραμμα που ιδανικά θα ήθελα να φτάσει και να απασχολήσει όσα περισσότερα παιδιά είναι εφικτό». Δίνοντας, έτσι, και το μήνυμα ότι η εκπαίδευση είναι δικαίωμα κάθε παιδιού.

Μικρή Αμάλ: η ελπίδα λάμπει στο πρόσωπο μιας τεράστιας κούκλας από τη Συρία - εικόνα 2

Όλες οι εκδηλώσεις έχουν ελεύθερη είσοδο και έχουν σχεδιαστεί από κοινού με τους συνεργάτες του «Ταξιδιού» σε κάθε περιοχή με σκοπό τη δημιουργία ενός από τα πιο φιλόδοξα έργα δημόσιας τέχνης όλων των εποχών. Οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τη διαδρομή της Μικρής Αμάλ μέσω του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και να συμμετέχουν ενεργά στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στις περιοχές τους. Το ταξίδι της Μικρής Αμάλ στην Ελλάδα έχει ως αφετηρία την Χίο στις 9/8. Οι ενδιάμεσοι σταθμοί είναι τα Ιωάννινα στις 27/8 & 28/8, η Καλαμπάκα και τα Τρίκαλα στις 29/8, η Λάρισα στις 31/8 και η Ελευσίνα στη 1/9. Από όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης που θα συναντήσει στη μεγάλη της διαδρομή η μικρή Αμάλ, πρώτη θα είναι η Αθήνα στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου, όπου από φόβο μην χάσει το δρόμο της, θα δέσει μια κλωστή από φωτεινό κόκκινο νήμα σε έναν φανοστάτη και με αρωγό τον μυθικό Μινώταυρο θα εξερευνήσει την πόλη. Στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου θα βρεθεί στον Πειραιά λίγο πριν αναχωρήσει για την Ιταλία, τον επόμενο σταθμό του ταξιδιού της.

Πολύ σημαντική είναι η στήριξη που προσφέρουν στην Αμάλ πάνω από 250 φορείς και δημιουργοί -θέατρα, ομάδες, καλλιτεχνικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις, δημοτικές και κρατικές αρχές- σε κάθε στάση του «Ταξιδιού», μεταξύ άλλων: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, 2023 ELEUSIS Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, Μουσικό Φεστιβάλ Χίου, Θεσσαλικό Θέατρο, Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων, Biennale of Western Balkans, Piccolo Teatro di Milano, National Theatre, Shakespeare’s Globe, Royal Opera House, κ.ά.

i Δείτε το πλήρες πρόγραμμα του «Ταξιδιού» της μικρής Αμάλ εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Έχει φώς η σκιά; Η Αλεξάνδρα Καζάζου απαντά στο Θησείον

Μία θεατρική παράσταση βασισμένη στο έργο του Αlbert Camus "Ο Ξένος" από την Transatlantic Group παρουσιάζεται στο Θησείον - Ενα θέατρο για τις τέχνες.

30/09/2022

"Μπεντ": Έρχεται το σπουδαίο έργο του Μάρτιν Σέρμαν στο θέατρο Χώρα

Το αριστούργημα του αμερικανού συγγραφέα που έχει ως θέμα τον απαγορευμένο έρωτα δύο ανδρών στη ναζιστική Γερμανία ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια.

Στην "Κόκκινη κλωστή" "συνεργάζονται" αντικείμενα κοινής χρήσης και μουσικές νότες

Η ιστορία της απόδρασης μιας γυναίκας από το αφιλόξενο Εδώ και Τώρα και ο πολυτάραχος βίος της ξετυλίγονται σαν όνειρο σε μια μοναδική περφόρμανς.

"Τι είδε ο μπατλερ" στο θέατρο Άλμα;

Μια ξέφρενη κωμωδία γεμάτη γέλιο και ανατροπές, που σατιρίζει με καυστικό τρόπο τα ήθη της σύγχρονης κοινωνίας.

Η εκφραστικότητα της γλώσσας της σιωπής στην παράσταση "Τα δεκανίκια ή πώς ξέμαθα να περπατώ" στο Olvio

Μια από τις πιο ιδιαίτερες, γοητευτικές και απολαυστικές παραστάσεις των τελευταίων ετών επανέρχεται τον Οκτώβριο στο Θέατρο Olvio.

"Κανονική δουλειά": O Στέλιος Ανατολίτης επιστρέφει με την τρίτη του σόλο παράσταση

Κείμενα για τη δουλειά, κουβέντα με τον κόσμο, ευτράπελα σε δημόσιες υπηρεσίες και μουσική κωμωδία.

"Κάποιος να με προσέχει": Για πρώτη φορά στη χώρα μας σε σκηνοθεσία της Αθανασίας Καραγιαννοπούλου

Με μια ισχυρή τριανδρία: Αντίνοος Αλμπάνης, Δημήτρης Μάριζας, Πήτερ Ραντλ, ανεβάζει για πρώτη φορά στη χώρα μας το "Κάποιος να με προσέχει" του Φράνκ Μακ Γκίνες η Αθανασία Καραγιαννοπούλου.