Ποια είναι η ελληνική θεατρική παράσταση που θα ταξιδέψει στο Φεστιβάλ της Αβινιόν;

Η ομάδα Black Forest θα συμμετέχει στο καλοκαιρινό Φεστιβάλ Θεάτρου της Αβινιόν με την ευρηματική θεατρική παράσταση της «Η Μικρή μέσα στο Σκοτεινό Δάσος».

Ποια είναι η ελληνική θεατρική παράσταση που θα ταξιδέψει στο Φεστιβάλ της Αβινιόν;

Το περασμένο καλοκαίρι η πανδημία στέρησε στους φίλους των παραστατικών τεχνών ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ του διεθνούς σύγχρονου θεάτρου της Ευρώπης, το Φεστιβάλ Θεάτρου της Αβινιόν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ δεν θα συμβεί το ίδιο και φέτος. Μόλις πριν από δυο ημέρες, ο Ολιβιέ Πι, ανακοίνωσε γεμάτος αισιοδοξία το πρόγραμμα καλώντας το κοινό να φανταστεί, μαζί του, «μια άλλη σχέση με τον κόσμο όπου η πολιτική δεν θα είναι απομονωμένη από τη σκέψη και από την ελπίδα». Από τις 5 έως τις 25 Ιουλίου η πόλη της Αβινιόν θα μεταμορφωθεί και πάλι σε μια τεράστια ζωντανή σκηνή για να φιλοξενήσει πληθώρα θεαμάτων από καταξιωμένους σκηνοθέτες, αλλά και από νέους, υποσχόμενους. Χορός, σινεμά, αναλόγια, παραστάσεις για νέους, συζητήσεις με το κοινό, συμπληρώνουν το πρόγραμμα της 75ης διοργάνωσης του ιστορικού θεσμού που προσελκύει συστηματικά χιλιάδες θεατρόφιλων απ' όλη την Ευρώπη. Στο πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Θεάτρου της Αβινιόν εντάσσεται η χορευτική παράσταση του διεθνώς αναγωρισμένου καλλιτέχνη Δημήτρη Παπαϊωάννου «Ink» και μια ελληνική θεατρική παράσταση, «Η Μικρή μέσα στο Σκοτεινό Δάσος» του Philippe Minyana.

Ποια είναι η ελληνική θεατρική παράσταση που θα ταξιδέψει στο Φεστιβάλ της Αβινιόν; - εικόνα 1

Tον Ιανουάριο του 2020 είδαμε στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεως στην Κυψέλη την ευρηματική παράσταση της ομάδας Black Forest σε σκηνοθεσία του Παντελή Δεντάκη και την είχαμε ξεχωρίσει γιατί πετυχαίνει έναν απολύτως αρμονικό συνδυασμό αφηγηματικών μέσων. Σ’ αυτήν την ελεύθερη διασκευή του μύθου «Πρόκνη και Φιλομήλα» από τις «Μεταμορφώσεις» του Οβίδιου η σκηνική πράξη μοιράζεται σε πολλά επίπεδα: τις τρισδιάστατες μινιατούρες στο φυσικό μέγεθός τους της εικαστικού Κλειώς Γκιζελή και τους ηθοποιούς Κατερίνα Λούβαρη-Φασόη και Πολύδωρο Βογιατζή (με αφηγηματικό συγχρονισμό δίνουν υπόσταση στις μινιατούρες), το βίντεο-αρτ του Αποστόλη Κουτσιανικούλη στο οποίο παρακολουθούμε κινηματογραφημένα πλάνα των γλυπτών ηρώων και το ηχητικό/μουσικό περιβάλλον του Σταύρου Γασπαράτου. Δεν έχουμε ξανά δει κάτι αντίστοιχο στο ελληνικό θέατρο και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά πρωτότυπο!

Ο σκηνοθέτης της παράστασης, Παντελής Δεντάκης, έχοντας επίγνωση της δύσκολης κατάστασης που βιώνει ολόκληρη η ανθρωπότητα λόγω της πανδημίας δεν ξεχνά τα λόγια που λεει ο Βασιλιάς στην παράσταση: «Τα σχέδια μας πάντοτε ανατρέπονται» και χαίρεται για τη συμμετοχή της ομάδας του σ’ ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ της Ευρώπης: ««Η Μικρή μέσα στο Σκοτεινό Δάσος» του Philippe Minyana ανέβηκε τον Ιανουάριο του 2020 στο Κέντρου Ελέγχου Τηλεοράσεων, έναν από τους πιο φιλόξενους και πιο ζωντανούς καλλιτεχνικούς χώρους των Αθηνών με οικοδεσπότες την Φωτεινή, τον Δημήτρη και την Αγγελική. Πρόκειται για μία πολυμεσική παράσταση, μια σύνθεση θεάτρου, μικρογλυπτικής, video art, κινηματογράφου και μουσικής, η οποία διέγραψε μια πολύ όμορφη διαδρομή, το μικρό διάστημα που πρόλαβε να παιχτεί πριν από το κλείσιμο των θεάτρων τον Μάρτιο του 2020· δημιούργησε δυνατά συναισθήματα και σκέψεις, έλαβε πολύ καλές δημοσιογραφικές κριτικές, προκάλεσε συζητήσεις ακόμα και με θεατές που είχαν ενστάσεις ή ενοχλήθηκαν από την σκληρότητά του κειμένου.

Ποια είναι η ελληνική θεατρική παράσταση που θα ταξιδέψει στο Φεστιβάλ της Αβινιόν; - εικόνα 2

Για εμάς, τους ανθρώπους που δουλέψαμε για την «Μικρή μέσα στο Σκοτεινό Δάσος», η παράσταση ήταν ένα πεδίο αναζήτησης και εξερεύνησης άγνωστων καλλιτεχνικών περιοχών. Με μικρό budget, με υποτυπώδεις αμοιβές, με πολλές ώρες εργασίας, αλλά και με άπειρη παιδική περιέργεια, φτάσαμε σε ένα αποτέλεσμα για το οποίο είμαστε ευγνώμονες και χαρούμενοι. Απ’ την πρώτη στιγμή, σχεδιάζαμε να ταξιδέψουμε την δουλειά μας σε πόλεις της Ελλάδας, αλλά και εκτός συνόρων. Δυστυχώς η πανδημία μας προσγείωσε απότομα και ανέτρεψε τα σχέδιά μας, όπως άλλωστε και ολόκληρου του ελληνικού θεάτρου· καθώς λέει ο Βασιλιάς στο τέλος του έργου μας: «Τα σχέδια μας πάντοτε ανατρέπονται. Νομίζουμε ότι ορίζουμε τα πράγματα και μας ποδοπατούν». Ωστόσο, μετά από ένα χρόνο απραξίας και μέσα σ’ ένα κλίμα ανασφάλειας και απαισιοδοξίας για την αυριανή μέρα του θεάτρου, είμαστε στην ευτυχή θέση να ανακοινώσουμε την συμμετοχή της παράστασής μας στο επίσημο πρόγραμμα του φετινού Festival d’ Avignon. «Η Μικρή μέσα στο Σκοτεινό Δάσος» θα παρουσιαστεί στο Gymnase du lycée Saint-Joseph d’ Avignon στις 22, 23 και 24 Ιουλίου 2021».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Rabbit hole": Το συναρπαστικό αμερικάνικο δράμα για τρεις τελευταίες παραστάσεις

Η παράσταση που σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Λυμπερόπουλος, συστήνοντάς μας ένα βραβευμένο σύγχρονο έργο για την απώλεια, ρίχνει αυλαία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.