Τρεις διαδικτυακές θεατρικές πρεμιέρες

Συντονιζόμαστε για να δούμε online δυο ολοκαίνουργια καλλιτεχνικά πρότζεκτ, τη «Βαβυλωνία», το 8ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων, καθώς και μια παράσταση που έρχεται από τα '90s.

Τρεις διαδικτυακές θεατρικές πρεμιέρες

Συντονιζόμαστε για να δούμε online δυο ολοκαίνουργια καλλιτεχνικά πρότζεκτ, τη «Βαβυλωνία», τις έντεκα παραστάσεις του 8ου Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων, καθώς και μια παράσταση που έρχεται από τα '90s.

Διαχρονική «Βαβυλωνία»

Τρεις διαδικτυακές θεατρικές πρεμιέρες - εικόνα 1
Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και ο Θανάσης Δήμου στη «Βαβυλωνία»

Ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ο Θοδωρής Σκυφτούλης, ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, ο Γιάννης Κότσιφας, ο Κώστας Αποστολάκης, ο Θανάσης Δήμου, η Κωνσταντίνα Τάκαλου και πολλοί ακόμα ηθοποιοί ζωντανεύουν στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου τη «Βαβυλωνία» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα. Ο Δημήτριος Κ. Βυζάντιος έγραψε τη «Βαβυλωνία» το 1836 με φόντο το επίκαιρο για την εποχή του γλωσσικό ζήτημα καθώς μετά την επανάσταση του 1821, στην Ελλάδα συναντάμε διαφορετικές ντοπιολαλιές και μια λέξη που λέει ένας Κρητικός σημαίνει άλλα πράγματα για ένα Χιώτη. Είναι απίστευτες οι ανατροπές και οι παρεξηγήσεις που θα δείτε να συμβαίνουν τον δρόμο της Εθνικής Ταυτότητας.

Στο έργο ένας Ανατολίτης, ένας Μωραΐτης, ένας Χιώτης, ένας Κρητικός, ένας Αρβανίτης, ένας Κύπριος κι ένας λογιότατος από την Κω, μαθαίνοντας στο Ναύπλιο το νέο της καταστροφής της αρμάδας του Ιμπραήμ (1827), αποφασίζουν να γιορτάσουν το ευχάριστο γεγονός μ `ένα γλέντι στη λοκάντα του Χιώτη μισέ Μπαστιά. Πάνω στον πατριωτικό ενθουσιασμό και το γλέντι ο Αρβανίτης που δεν καταλαβαίνει το γλωσσικό ιδίωμα του Κρητικού, νομίζοντας σε μια στιγμή πως ο τελευταίος τον έχει προσβάλλει, τον τραυματίζει με μια πιστολιά. Φτάνει η αστυνομία, γίνονται ανακρίσεις από έναν Επτανήσιο αστυνόμο, που παρά την ανακριτική πείρα του δεν τα καταφέρνει να εξακριβώσει αν ο τραυματισμός του Κρητικού είναι εκ προμελέτης, επειδή ούτε αυτός καταλαβαίνει το γλωσσικό ιδίωμα των μαρτύρων, ούτε οι μάρτυρες το δικό του.

Δείτε την «Βαβυλωνία» σε απευθείας μετάδοση το Σάββατο 20/3, ώρα 7.30 μ.μ. Η παράσταση θα είναι διαθέσιμη στη σελίδα: livestream.n-t.gr με αγορά ηλεκτρονικού εισιτηρίου € 8 (κωδικού πρόσβασης). Στη σελίδα προπώλησης εισιτηρίων θα είναι διαθέσιμο για ηλεκτρονική αγορά το πρόγραμμα της παράστασης σε ψηφιακή μορφή. Στην παράσταση υπάρχει δυνατότητα επιλογής ελληνικών υπότιτλων.

Νέες ιδέες στο ψηφιακό Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων

Τρεις διαδικτυακές θεατρικές πρεμιέρες - εικόνα 2
Oμάδα Besuch, « Besuch»

Έντεκα έργα, δημιουργίες του Βασίλη Βηλαρά, της Νάντης Γώγουλου, των Μυρτώς Δελημιχάλη και Στάθη Δογάνη, της Ειρήνης Καλαϊτζίδη, της Oμάδας Besuch, της Άννας Παπαθανασίου, της Ιωάννας Παρασκευοπούλου, του Κωνσταντίνου Παπανικολάου, της Νατάσας Σαραντοπούλου, ody icons και της Stereo Nero Dance Co έρχονται να μας αποδείξουν πως και οι Έλληνες καλλιτέχνες μπορούν να δημιουργήσουν έργα αποκλειστικά για το διαδίκτυο, πως μπορεί να είναι τολμηροί όσον αφορά τη χρήση interfaces, apps, go-pro καμερών κι άλλων hi-tech εργαλείων, δίχως όμως να θυσιάζουν την ευαισθησία τους. Το 8ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων (ONC 8) είναι παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, δημιουργήθηκε με την επιμέλεια της Ιλειάνας Δημάδη, του Κωνσταντίνου Τζάθα και της Στεριανής Τσιντζιλώνη και μπορείτε να το δείτε online μέσα από το YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση, ή το Onassis.org. Το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών με σειρά παρουσίασης:

Σάββατο 20 Μαρτίου | 20:00-22:00
Άννα Παπαθανασίου- Axel’s just dreaming (Διάρκεια: 24’), ody icons- YES HALLO HI (Διάρκεια: 4’), Ιωάννα Παρασκευοπούλου- All she likes is popping bubble wrap (Διάρκεια: 20’), Ειρήνη Καλαϊτζίδη- yaGrid (Διάρκεια: 10’), Κωνσταντίνος Παπανικολάου- Άλογα κατάδυσης και άλλες μυθολογίες (Διάρκεια: 36’), Νατάσα Σαραντοπούλου- ΙΛΙΣΣΟΣ/ λίμπο eξótica (Διάρκεια: 10’)

Κυριακή 21 Μαρτίου | 20:00-22:00
Stereo Nero Dance Co.- 442, or A Game Without Score (Διάρκεια: 60’), Βασίλης Βηλαράς- RED RIDING SHOES (Διάρκεια: 6’), Νάντη Γώγουλου- The cooking-with-Nadi show (Διάρκεια: 20’), Oμάδα Besuch- Besuch (Διάρκεια: 20’), Μυρτώ Δελημιχάλη, Στάθης Δογάνης- Pose_Transpose (Διάρκεια: 1’)

Η «Madame Βutterfly» σε μια ιστορική παράσταση

Τρεις διαδικτυακές θεατρικές πρεμιέρες - εικόνα 3
Ο Αλέκος Αλεξανδράκης στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Ρενέ Γκαλλιμάρ

Ο Κώστας Αρζόγλου στο ρόλο της Σονγκ Λι Λινγκ και ο Αλέκος Αλεξανδράκης στο ρόλο του Ρενέ Γκαλλιμάρ αποδείχτηκαν ένα πολύ δυνατό ζευγάρι στο πρώτο ανέβασμα του έργου «Μadame Butterfly» του Ντέιβιντ Χένρι Χουάνγκ το 1990 στο θέατρο Ιλίσια. Από εκείνη τη χρονιά έρχεται το streaming της παράστασης που θα δούμε σε σκηνοθεσία του Ανδρέα Βουτσινά. Ένας από τους πιο γνωστούς θεατρικούς επιχειρηματίες της εποχής εκείνης, ο Γιώργος Λεμπέσης, προνόησε για την κινηματογράφηση της παράστασης με τρικάμερο και την ανέθεσε στον έμπειρο Κυριάκο Καλαματιανό, ο οποίος όπως λέγετε είδε την παράσταση πέντε φορές πριν την κινηματογραφίσει.

Το έργο του βραβευμένου με Τόνι Αμερικανοασιάτη βασίστηκε στην αληθινή ιστορία του ενός Γάλλου διπλωμάτη στο Πεκίνο, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι έδινε απόρρητες πληροφορίες στην Κίνα, διατηρώντας ερωτική σχέση με μια ντίβα της Κινέζικης Όπερας για είκοσι ολόκληρα χρόνια. Η ιστορία τους θα δονήσει την κοινή γνώμη και το τέλος της θα δοθεί στα γαλλικά δικαστήρια. Εντελώς τυχαία ο Ντέιβιντ Χένρι Χουάνγκ, διάβασε την συγκεκριμένη ιστορία στους Τimes της Νέας Υόρκης και ξεκίνησε να γράφει. Αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια από τις σημαντικότερες επιτυχίες, μια παράσταση σοκ, η «Madame Butterfly», που εξελίσσεται παράλληλα με τη μουσική και το μύθο της «Madama Butterfly» του Πουτσίνι. Παίζουν: Γιώργος Λέφας, Μαρία Τζομπανάκη, Ελευθερία Σπανού, Σάσα Κρίτση, Γιάννης Ηλιόπουλος κ.ά. Streaming στις 25-28/3 εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Studio new star art cinema: Αυτές είναι οι τελευταίες παραστάσεις της θεατρικής σκηνής του Δήμου Αβδελιώδη

Ένα έργο στα αρχαία ελληνικά και μία σύνθεση διηγημάτων του Παπαδιαμάντη είναι οι δύο παραγωγές του χώρου οι οποίες κατεβάζουν σύντομα αυλαία.

Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει Βιζυηνό στις τελευταίες Παραβάσεις της σεζόν στο ΚΠΙΣΝ

Η σειρά θεατρικών αναλογίων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" ολοκληρώνεται με τη σκηνική ανάγνωση του έργου - ύμνος του Γεώργιου Βιζυηνού στον άνθρωπο και τη φιλία.

Το "Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς" κατεβάζει αυλαία

Λίγες παραστάσεις απομένουν ακόμη για την επιτυχημένη θεατρική μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου του Χρόνη Μίσσιου στο Σύγχρονο Θέατρο, σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη.

"Reunion the musical": Μαντώ, Πωλίνα, Βόσσου, Μπίγαλης και Αγγέλου στο νέο μιούζικαλ της Θέμιδος Μαρσέλλου

Η νέα παράσταση της σκηνοθέτριας των λαμπερών παραγωγών έρχεται τον Μάιο στη σκηνή του θεάτρου Παλλάς, με ένα υπέροχο καστ στους ρόλους πέντε διαφορετικών ανθρώπων που ενώνονται από μια διαθήκη.

Έτοιμοι για το Athens Comedy Festival 2024;

Η γιορτή γέλιου της πόλης επανέρχεται στις 30 Μαΐου στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος". 4 μέρες σε 4 αίθουσες, με περισσότερες από 30 παραστάσεις και περισσότερους από 80 κωμικούς.

Φεστιβάλ Αθηνών: Τι θα δούμε στη φετινή γιορτή του καλοκαιριού

Στην Πειραιώς 260, στα αρχαία θέατρα της Επιδαύρου αλλά και σε άλλους χώρους, θεατρικούς και μη, δίνουμε το καθιερωμένο ραντεβού μας με το Φεστιβάλ Αθηνών. Εμείς χαρτογραφήσαμε το θεατρικό και χορευτικό του πρόγραμμα και σας δίνουμε μια πρώτη γεύση.