«Αμπιγιέρ»: Ένα έργο θρύλος των ’80s online

Κάθε θεατρόφιλος θέλει να δει τους Παπαμιχαήλ, Τσακίρογλου, Χατζηαργύρη, Περλέγκα στον «Αμπιγιέρ» σε σκηνοθεσία του Βασίλη Παπαβασιλείου. Η παράσταση έρχεται διαδικτυακά.

«Αμπιγιέρ»: Ένα έργο θρύλος των ’80s online

Ο Γιώργος Λεμπέσης, ο άνθρωπος που έζησε το θέατρο σε απόσταση αναπνοής ήταν ικανός και προνοητικός θεατρικός επιχειρηματίας και εν έτη 1989, έκανε τρικάμερη κινηματογράφηση της παράστασης του έργου «Αμπιγιέρ» του Ρόλαντ Χάργουντ. Πρόκειται για το πρώτο ανέβασμα του έργου στη χώρα μας στο θέατρο Αθήναιον σε σκηνοθεσία του Βασίλη Παπαβασιλείου με ένα all star καστ: Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Νικήτας Τσακίρογλου, Ελένη Χατζηαργύρη, Τίμος Περλέγκας, Ελένη Κούρκουλα, Ελευθερία Σπανού, Φώτης Θωμαΐδης. Ως εκ τούτου, μας δίνετε η δυνατότητα σήμερα, τριάντα δύο χρόνια μετά, να μπορούμε να απολαύσουμε διαδικτυακά την παράσταση στις 12,13 και 14 Μαρτίου.

«Αμπιγιέρ»: Ένα έργο θρύλος των ’80s online - εικόνα 1

Στη δραματική κομεντί που απεικονίζει με ακρίβεια έναν κόσμο που πολύ λίγοι γνωρίζουν, εκείνον του θεάτρου πίσω από τη σκηνή, το υπέροχο καστ έδωσε την ψυχή του. Προσεγγίζοντας με σχολαστικότητα κάθε λεπτομέρεια των ρόλων οι θεατές δεν βλέπουν το έργο σαν μια γραφική ιστορία του λαϊκού θεάτρου, αλλά σαν την ιστορία μιας ομάδας ανθρώπων με πολύπλοκες σχέσεις. Πρωταγωνιστικά πρόσωπα είναι ένας ηλικιωμένος, ξεπερασμένος πρωταγωνιστής και θιασάρχης, ο Σερ (Δημήτρης Παπαμιχαήλ), που περιοδεύει με Σαίξπηρ στην αγγλική επαρχία στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, με τον Νόρμαν, τον θηλυπρεπή αμπιγιέρ του (Νικήτας Τσακίρογλου) «παιδί για όλα τα θελήματα». Ενώ μαίνεται ο πόλεμος η αυλαία πρέπει να σηκωθεί σε μια ώρα, ο Σερ είναι στο νοσοκομείο, έχοντας χάσει τα λογικά του. Δραπετεύει για να παίξει στην παράσταση αλλά δε μπορεί να θυμηθεί τα λόγια του, ούτε και το έργο που πρόκειται να παίξει. Ο πιστός του Αμπιγιέρ κάνει τα πάντα για να σώσει την κατάσταση. Η Λαίδη (Ελένη Χατζηαργύρη), σύντροφος του Σερ και μέλος του θιάσου, αφήνει να ξεσπάσει η απογοήτευση και η πίκρα που συσσώρευε για χρόνια. Η γλυκόπικρη ιστορία για την φιλία, την αφοσίωση, τις φιλοδοξίες και τα προδομένα όνειρα των ανθρώπων συγκινεί βαθιά.

«Αμπιγιέρ»: Ένα έργο θρύλος των ’80s online - εικόνα 2

Ο Ρόλαντ Χάργουντ εμπνεύστηκε το έργο από την δική του εμπειρία ως αμπιγιέρ του σπουδαίου άγγλου ηθοποιού σερ Ντόναλντ Γούλφιτ και πρωτοπαρουσιάστηκε στο Λονδίνο το 1980, με τον Φρέντι Τζόουνς και τον Τομ Κόρτνεϊ στους ρόλους, αντίστοιχα, του Σερ και του Νόρμαν, για να τιμηθεί με το Βραβείο Ολίβιε ως Καλύτερο Έργο της χρονιάς.
Για να δείτε το πρώτο ανέβασμα του έργου στη χώρα μας online στις 12-14/3 κάντε κράτηση εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Updated | Πέντε θέατρα αποχαιρετούν έξι παραστάσεις

Έργα μερικών από τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς (Ρέππας-Παπαθανασίου, Άκης Δήμου, Γιάννης Τσίρος), ένα του Φλομπέρ αλλά και μία διαδραστική κωμωδία κατεβάζουν αυλαία την Κυριακή των Βαΐων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Ελλάδα και Τουρκία ανεβάζουν από κοινού την ερωτική τραγωδία του Σαίξπηρ

Μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή μεταξύ του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ετοιμάζεται αυτή την περίοδο πάνω σε ένα από τα σπουδαιότερα κλασικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας.

"Ένας εχθρός του λαού": Η Γεωργία Μαυραγάνη σκηνοθετεί Ίψεν

Το θέατρο Ρεκτιφιέ υποδέχεται τη νέα δουλειά της σκηνοθέτριας πάνω σε ένα έργο πολιτικό, όπου ένας γιατρός που αμφισβητεί την πλειοψηφία αποκηρύσσεται ως "εχθρός του λαού".

Θέατρο Σταθμός: Συνεχίζει με φόρα και το Μάιο

Συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους και μετά τις διακοπές του Πάσχα τέσσερις παραγωγές, ενώ το θέατρο φιλοξενεί επίσης μία σημαντική παράσταση της περιφέρειας.

Studio new star art cinema: Αυτές είναι οι τελευταίες παραστάσεις της θεατρικής σκηνής του Δήμου Αβδελιώδη

Ένα έργο στα αρχαία ελληνικά και μία σύνθεση διηγημάτων του Παπαδιαμάντη είναι οι δύο παραγωγές του χώρου οι οποίες κατεβάζουν σύντομα αυλαία.

Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει Βιζυηνό στις τελευταίες Παραβάσεις της σεζόν στο ΚΠΙΣΝ

Η σειρά θεατρικών αναλογίων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" ολοκληρώνεται με τη σκηνική ανάγνωση του έργου - ύμνος του Γεώργιου Βιζυηνού στον άνθρωπο και τη φιλία.