Παρακολουθήσαμε τη συνέντευξη Τύπου για τις επετειακές δράσεις του ’21 από το Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Τα «Πρόσωπα του Ήρωα» είναι ένα πρόγραμμα-αφορμή «για να εξυψώσουμε τον ήρωα που βρίσκεται δίπλα μας αλλά και μέσα μας», όπως αναφέρθηκε.

Παρακολουθήσαμε τη συνέντευξη Τύπου για τις επετειακές δράσεις του ’21 από το Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Προοίμιο και ταυτόχρονα προοικονομία για όλο το έτος του 2021 και το Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» αποδεικνύεται η θεματική «Πρόσωπα του Ήρωα» της σειράς δραματοποιημένων αναλογίων που τρέχει αυτό το διάστημα (σε σκηνοθετική επιμέλεια Έκτορα Λυγίζου), καθώς οι εκφάνσεις του ήρωα και του ηρωισμού, ιδωμένες διαχρονικά μέσα από τα φίλτρα της καλλιτεχνικής έκφρασης, θα αποτελέσουν τον πυρήνα του μεγαλύτερου μέρους δράσεων που βρίσκονται στα προσεχώς για την επετειακή χρονιά.

«Η επέτειος των διακοσίων ετών από την έναρξη της Επανάστασης το 1821 αποτέλεσε αφορμή για εμάς να εμπνευστούμε από το ηρωικό παράδειγμα των πρωταγωνιστών της ελληνικής επανάστασης και να ακολουθήσουμε το ηρωικό πρότυπο ανά τους αιώνες, σε μια χρονική συγκυρία που μας έκανε να στρέψουμε το βλέμμα μας στους ήρωες που βρίσκονται δίπλα μας στην καθημερινότητά μας», σημείωσε η Έλλη Ανδριοπούλου που προΐσταται του διοικητικού συμβουλίου, στην διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε το πρωί της Τετάρτης (3/2), ενώ η καλλιτεχνική διευθύντρια του Ιδρύματος τόνισε πως είναι «ένα πρόγραμμα-αφορμή για περισυλλογή και αναστοχασμό, για να εξυψώσουμε τον ήρωα που βρίσκεται δίπλα μας αλλά και μέσα μας».

Από τον Οδυσσέα του Ομήρου στην μυθική μορφή του Κολοκοτρώνη ή του Καραϊσκάκη τα χρόνια του αγώνα της εθνεγερσίας, μέχρι το Σούπερμαν και τον Μπάτμαν της σύγχρονης μαζικής κουλτούρας ή τους ανθρώπους που μάχονται καθημερινά στο μέτωπο της πανδημίας. «ήρωας είναι κάποιος που ξεχωρίζει με τις δυνάμεις του και την προσφορά του», εξήγησε η καλλιτεχνική διευθύντρια, επομένως η προσέγγιση είναι ανοιχτή, από διαφορετικές πλευρές και προοπτικές, με σημείο σύνδεσης το εξής ερώτημα: Πώς αποτυπώνεται το ηρωικό πρότυπο στην πορεία της τέχνης;

Παρακολουθήσαμε τη συνέντευξη Τύπου για τις επετειακές δράσεις του ’21 από το Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» - εικόνα 1
Παρακολουθήσαμε τη συνέντευξη Τύπου για τις επετειακές δράσεις του ’21 από το Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» - εικόνα 2

Στο πλέγμα δράσεων το οποίο παρουσιάστηκε περιλαμβάνονται δεκάδες πράγματα από ένα ευρύ φάσμα τεχνών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων (πάντα δωρεάν και με πρόθεση ανοιχτότητας σε διαφορετικά κοινά), τα οποία μέλλεται να παρουσιαστούν είτε διαδικτυακά ή διά ζώσης, ανάλογα με τα μέτρα που θα ισχύουν.

Έχουμε, για παράδειγμα, μια νέα –πολλά υποσχόμενη– μουσικοθεατρική παραγωγή που φτιάχτηκε εξ αρχής για διαδικτυακή θέαση, τον υβριδικό «Προμηθέα Δεσμώτη» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καμαρωτού που συνομιλεί ευφάνταστα με τη συνθήκη της πανδημίας (πρεμιέρα στις 26/2 για εννέα μεταδόσεις), αλλά και την διπλή εικαστική εγκατάσταση του Γιώργου Ξένου («Διερχόμενοι» και «Επτά Πύλες») κατά μήκος του μονοπατιού μεταξύ Πάρκου και Φάρου, που θα εγκαινιαστεί τον Φεβρουάριο, σε διάλογο με το αποτύπωμα του Ζογγολόπουλου με τις Σουλιώτισσες που επιστρέφει στο πάτωμα της Αγοράς.

Παρακολουθήσαμε τη συνέντευξη Τύπου για τις επετειακές δράσεις του ’21 από το Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» - εικόνα 3

«Βασικός άξονας του προγράμματος ήταν η ανάπτυξη συνεργειών, τόσο με τους οργανισμούς που συγκατοικούμε εδώ στο Κέντρο Πολιτισμού, την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή, αλλά και γενικότερα», επισημάνθηκε στη συνέντευξη Τύπου.

Αυτό αποτυπώνεται τόσο στην έκθεση που ετοιμάζει η ΕΒΕ με αντιπροσωπευτικά δείγματα χειρόγραφων επιστολών από την εποχή της Επανάστασης (φθινόπωρο ’21), όσο και στο συναυλιακό αφιέρωμα από τον Καλλιτεχνικό Σύλλογο Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου με εμπνευσμένους μουσικούς που επαναπροσεγγίζουν την παράδοση (καλοκαίρι ’21), στο μεγάλο «Χοροστάσι» από το Λύκειο των Ελληνίδων (καλοκαίρι ’21), καθώς και στο φετινό Schoolwave το οποίο «παίζει με την παράδοση» (καλοκαίρι ’21).

Παράλληλα, η αναζήτηση του ήρωα επεκτείνεται στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος –μάλιστα, αυτό το διάστημα ξεκινά και το SNFCC Class, μια πλατφόρμα με εκπαιδευτικό υλικό που απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς για να το μεταφέρουν μέσα στην τάξη–, στα θεατρικά αναλόγια και τις αναγνώσεις, όπως και τις διαλέξεις, την αρχή για τις οποίες κάνει η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, μιλώντας για τους «ήρωες», ουμανιστές και καλλιτέχνες, την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου (6.30 μ.μ.).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η εκφραστικότητα της γλώσσας της σιωπής στην παράσταση "Τα δεκανίκια ή πώς ξέμαθα να περπατώ" στο Olvio

Μια από τις πιο ιδιαίτερες, γοητευτικές και απολαυστικές παραστάσεις των τελευταίων ετών επανέρχεται τον Οκτώβριο στο Θέατρο Olvio.

30/09/2022

"Κάποιος να με προσέχει": Για πρώτη φορά στη χώρα μας σε σκηνοθεσία της Αθανασίας Καραγιαννοπούλου

Με μια ισχυρή τριανδρία: Αντίνοος Αλμπάνης, Δημήτρης Μάριζας, Πήτερ Ραντλ, ανεβάζει για πρώτη φορά στη χώρα μας το "Κάποιος να με προσέχει" του Φράνκ Μακ Γκίνες η Αθανασία Καραγιαννοπούλου.

Η "Ζιζέλ" από την Οδησσό στη σκιά της Ακρόπολης

Το όνειρο κάθε χορεύτριας είναι να ερμηνεύσει τη "Ζιζέλ" του Αντόλφ Αντάμ. Το χορογραφικό αριστούργημα της ρομαντικής περιόδου, ζωντανεύει από το Μπαλέτο και την Ορχήστρα της Εθνικής Όπερας της Οδησσού στο Ηρώδειο, την πρώτη μέρα του Οκτωβρίου.

"Ταξιδέψτε με το Εθνικό Θέατρο" στο Αεροδρόμιο της Αθήνας

Μια νέα έκθεση του Εθνικού σε συνεργασία με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών καταργεί κάθε είδους σύνορα μέσω της τέχνης.

"Ποντικοπαγίδα": Νέες Φωτογραφίες από τον ανανεωμένο θίασο

Νέα πρόσωπα μπαίνουν φέτος στο καστ της επιτυχημένης παράστασης σε σκηνοθεσία της Κίρκης Καραλή που ξεκινά σε λίγες μέρες, η οποία μεταφέρει το θρυλικό μυστήριο της Αγκάθα Κρίστι από τα 50’s σε μια απομονωμένη πανσιόν στην Ελλάδα κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 90’.

Η "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" στο Ηρώδειο

Η παράσταση που παρακολούθησαν στην Επίδαυρο περισσότεροι από 15.000 θεατές με τη Μαρία Πετεβή στον ομώνυμο ρόλο ολοκληρώνει την περιοδεία της στο Ηρώδειο.

Καταιγισμός θεατρικών επαναλήψεων στις σκηνές της Αθήνας

Συγκεντρώσαμε τις 23 παραστάσεις που σηκώνουν ξανά αυλαία αυτή την εβδομάδα (29/9-5/10) και αξίζει να τις αναζητήσετε.