Η αποκαλυπτική συνάντηση του Ορφέα Αυγουστίδη με τον Άλαν Τιούρινγκ

Προσμονή για την παράσταση «Η μηχανή του Τιούρινγκ» που θα ανέβει στο Κατερίνα Βασιλάκου μας προκαλούν τα λόγια του Ορφέα Αγουστίδη, ο οποίος θα ερμηνεύσει τον ιδιοφυή ερευνητή μαθηματικό και αναλυτή Άλαν Τιούρινγκ.

Η αποκαλυπτική συνάντηση του Ορφέα Αυγουστίδη με τον Άλαν Τιούρινγκ

Ο Ορφέας Αυγουστίδης γράφει για την συνάντηση του με τον ήρωα που θα ερμηνεύσει στο έργο "Η μηχανή του Τιούρινγκ" του Μπενουά Σολέ. Παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία -700 sold out από το 2018 που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ της Αβινιόν-, απέσπασε 4 βραβεία Μολιέρ και προγραμματίζεται ν' ανέβει για πρώτη φορά στην Ελλάδα από 3 Νοεμβρίου με τον Ορφέα Αυγουστίδη στον ομώνυμο ρόλο, σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου στο Νέο Θέατρο "Κατερίνα Βασιλάκου".

Η αποκαλυπτική συνάντηση του Ορφέα Αυγουστίδη με τον Άλαν Τιούρινγκ - εικόνα 1
Ορφέας Αυγουστίδης

"Ο δειλός το κάνει με ένα φιλί, ο γενναίος με το Σπαθί"-Όσκαρ Ουάιλντ. Αγαπημένο απόσπασμα του Άλαν Τιούρινγκ. Άλαν Τιούρινγκ, αυτό το όνομα από μόνο του θα μπορούσε να είναι μία πρόκληση για κάθε ερευνητή, είτε μιλάμε για επιστήμονα που θέλει μελετήσει το έργο του, είτε για ηθοποιό που θέλει να μελετήσει την προσωπικότητά του και το αποτύπωμά του. Μία προσωπικότητα που σου δίνει εκατοντάδες αφορμές να γοητευτείς. Κάθε πληροφορία για τη ζωή του και τις διαδρομές του ανοίγει κι άλλο χώρο και ανάγκη για έρευνα. Η περίπτωση της παράστασής μας όμως, της "Μηχανής Τιούρινγκ", έχει και στοιχεία τα οποία είναι εξίσου διεγερτικά για εμένα. Οι συντελεστές της δουλειάς αυτής και ο τρόπος που "συμφωνήσαμε" να την προσεγγίσουμε, ο τρόπος που ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος θέλει να πει την ιστορία του Τιούρινγκ από τη θέση του σκηνοθέτη, είναι για μένα το πιο πολύτιμο κομμάτι αυτού του παζλ που προσπαθούμε να φτιάξουμε. Ψάχνουμε να μας αποκαλυφτούν τρόποι αφήγησης μέσα από την διαδικασία της θεατρικής πρόβας, της έρευνας, του παιχνιδιού και της έκθεσης. Και εδώ, θα βάλω σ’ αυτό το κομμάτι της εξίσωσης και τον παράγοντα Τιούρινγκ.

Η αποκαλυπτική συνάντηση του Ορφέα Αυγουστίδη με τον Άλαν Τιούρινγκ - εικόνα 2
Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και Ορφέας Αυγουστίδης στις πρόβες της παράστασης "Η μηχανή του Τιούρινγκ"

Αυτή η προσωπικότητα, αυτός ο φιλόσοφος – επιστήμονας μας ανοίγει το δρόμο μέσα από την ανάγκη του να εκφράσει τον εαυτό του. Μέσα από την ανάγκη του να διεκδικήσει την διαφορετικότητα του. Μέσα από την ανάγκη του για επαφή. Ο Άλαν Τιούρινγκ είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος διεκδικώντας τα όλα αυτά αποφάσισε ότι θέλει να ζήσει χωρίς όρους ή καλύτερα ότι δεν θέλει να ζήσει με τους όρους που του επέβαλλαν. Είναι ένας άνθρωπος που ονειρεύτηκε την πραγματικότητα που έχουμε σήμερα γύρω μας, ένας οραματιστής, ένας άθεος με απόλυτη πίστη, ένας τρελός εφευρέτης, ένας σπαρακτικά ρομαντικός ποιητής. Είναι μία ιδιοφυία, ένας μαραθωνοδρόμος, ένα σχολιαρόπαιδο όπως λέγανε όλοι του οι συνάδελφοι, ένας διαφορετικός άνθρωπος που ο κόσμος του τον έκανε να νιώθει ξένος σαν ένας νεογέννητος υπολογιστής που παρουσιάζεται σε ένα κόσμο αναλογικό. Αν κάποιος σκέφτεται διαφορετικά από εσένα σημαίνει ότι δεν σκέφτεται; Αναρωτιόταν διαρκώς... Αυτή η προσωπικότητα μας οδηγεί να βρούμε τρόπους να τον ακούσουμε , να τον μάθουμε να νιώσουμε την μπορεί να νιώσει και ίσως να τον καταλάβουμε. Δεν μπορώ να ξέρω αν θα μεταφέρω έστω, και την παραμικρή αίσθηση αυτού του ανθρώπου μέσα από την παράστασή μας…Η διαδικασία γνωριμίας με ένα κομμάτι της ιστορίας της ανθρωπότητας, που αποκαλύφτηκε σε αυτήν τόσο πρόσφατα, η συνάντηση με έναν άνθρωπο που έφυγε από την ζωή ταπεινωμένος, ενώ θα έπρεπε να ζήσει σαν ήρωας, είναι για εμένα μια συγκλονιστική στιγμή.

Η αποκαλυπτική συνάντηση του Ορφέα Αυγουστίδη με τον Άλαν Τιούρινγκ - εικόνα 3

Προπώληση μέσω viva.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Η μηχανή του Τούρινγκ

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 90 '

Ένα έργο εμπνευσμένο από τη ζωή του Άλαν Τούρινγκ, του επιδραστικού μαθηματικού και δημιουργού μιας πρωτότυπης μηχανής σκέψης που με τα χρόνια θα εξελισσόταν στον σημερινό υπολογιστή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.