Ο απολαυστικός Μάκης Παπαδημητρίου επιστρέφει ως «Μήδεια» στο Εμπορικόν

Η ανατρεπτική παράσταση της Μυθωδίας πάνω στο έργο του Μποστ σε σκηνοθεσία του Νικορέστη Χανιωτάκη μετακομίζει στου Ψυρρή.

Ο απολαυστικός Μάκης Παπαδημητρίου επιστρέφει ως «Μήδεια» στο Εμπορικόν

Μετά την ολοκλήρωση της επιτυχημένης καλοκαιρινής της περιοδείας με τη «Μήδεια» του Μποστ, η θεατρική εταιρεία Μυθωδία των Νικορέστη Χανιωτάκη και Γεράσιμου Σκαφιδά ετοιμάζεται για τη χειμερινή πρεμιέρα της παράστασης στο θέατρο Εμπορικόν, σε συνεργασία με την People Entertainment Group και τα Αθηναϊκά Θέατρα. Η «Μήδεια», την οποία έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 20.000 θεατές, ξεκινά την πορεία της για δεύτερη σεζόν στις 18 Οκτωβρίου.

Ο απολαυστικός Μάκης Παπαδημητρίου επιστρέφει ως «Μήδεια» στο Εμπορικόν - εικόνα 1
Ο Νικορέστης Χανιωτάκης ως Ιάσονας και ο Μάκης Παπαδημητρίου ως Μήδεια ©Αγγελική Κοκκοβέ

Η ανατρεπτική και γρήγορη σε ρυθμούς παράσταση, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Νικορέστη Χανιωτάκη, εκμεταλλεύεται εύστοχα το έμμετρο κείμενο του Μέντη Μποσταντζόγλου και τις διαχρονικές αναφορές του στη νεοελληνική πραγματικότητα, μπολιάζοντας το με σύγχρονα στοιχεία. Η σατιρική εκδοχή της ομώνυμης τραγωδίας του Ευριπίδη -εμποτισμένη με αριστοφανικά στοιχεία καθώς και άλλες τραγικές ιστορίες της αρχαίας δραματουργίας- βρίσκει έτσι το δρόμο της στο σήμερα.

Ο απολαυστικός Μάκης Παπαδημητρίου επιστρέφει ως «Μήδεια» στο Εμπορικόν - εικόνα 2
Ο Γεράσιμος Σκαφιδάς στο ρόλο της Τροφού, η Τζένη Θεωνά στο ρόλο της Καλόγριας Πόλυ & ο Γιάννης Δρακόπουλος ©Αγγελική Κοκκοβέ

Την κωμικοτραγική φιγούρα της Μήδειας, που στην προκειμένη επιθυμεί να σκοτώσει τα παιδιά της όχι για να εκδικηθεί τον άπιστο Ιάσονα (ο οποίος την απατά με μια καλόγρια), αλλά για να τα τιμωρήσει για την κακή σχολική τους επίδοση, υποδύεται ο Μάκης Παπαδημητρίου, ξεδιπλώνοντας όλη την γκάμα των δυνατοτήτων του σε μια απολαυστική ερμηνεία. Το ρόλο του Ιάσονα ερμηνεύει εξίσου απολαυστικά ο Νικορέστης Χανιωτάκης, όπως και η υπόλοιπη υποκριτική -και εξαιρετικά καλοδεμένη- ομάδα: Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Γιάννης Δρακόπουλος, Τζένη Θεωνά, Γεράσιμος Σκαφίδας, Αναστασία Γεωργοπούλου/Μπέτυ Αποστόλου, Άννα Κλάδη. Την πρωτότυπη μουσική σύνθεση της παράστασης που υπογράφει η Monika, αποδίδει ζωντανά επί σκηνής ο Γιάννης Μαθές, δημιουργώντας ένα χιουμοριστικό μουσικοθεατρικό παιχνίδι με τους ηθοποιούς.

Ο απολαυστικός Μάκης Παπαδημητρίου επιστρέφει ως «Μήδεια» στο Εμπορικόν - εικόνα 3
©Αγγελική Κοκκοβέ

Όπως έχει σημειώσει ο ίδιος ο συγγραφέας για τη «Μήδεια»: «Πρόκειται για ένα έργο που επικρίνει τους επικριτάς, προβληματίζει τους κριτάς και ελευθερώνει τους θεατάς». Κι όσον αφορά το τρίτο σκέλος αυτής της φράσης, δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο πραγματικό, καθώς τόσο το έργο όσο και η παράσταση πετυχαίνει την συναισθηματική αποφόρτιση -που όλοι αναζητούμε στο θέατρο- χωρίς δεύτερη σκέψη.

Ο απολαυστικός Μάκης Παπαδημητρίου επιστρέφει ως «Μήδεια» στο Εμπορικόν - εικόνα 4
©Αγγελική Κοκκοβέ

Περισσότερες πληροφορίες

Μήδεια

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 110 '

Το σατιρικό έργο του Μποστ, με βάση την ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη, κατέληξε να μιλάει σε δεκαπεντασύλλαβο για μια γυναίκα στυγνή, κακούργα δολοφόνισσα, που έσφαξε τα παιδιά της επειδή ήτανε παλιόπαιδα, ενώ ο άντρας της την κεράτωνε με μια καλόγρια.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
24/04/2024

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".

Δήμος Αβδελιώδης: "Στο θέατρο πάμε πρωτίστως για να νιώσουμε"

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης μιλά στο "α" με αφορμή την "Απολογία του Σωκράτη" που ανεβάζει στην αρχαία ελληνική γλώσσα (26-27/4) αλλά και το "Όνειρο στο κύμα / Έρως ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (29/4), που παρουσιάζονται στη νέα θεατρική σκηνή που φέρει το όνομά του στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema.