Τελευταίο αντίο στον Γιώργο Βούρο

Απεβίωσε χθες ο σπουδαίος θεατράνθρωπος, ηθοποιός, σκηνοθέτης ή «ευτυχισμένος πρίγκιπας», όπως τον αποκαλούσαν οι δικοί του άνθρωποι.

Τελευταίο αντίο στον Γιώργο Βούρο

Χθες 27 Αυγούστου έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος θεατράνθρωπος, ηθοποιός, σκηνοθέτης και μεταφραστής Γιώργος Βούρος. Ο σημαντικός καλλιτέχνης, που οι δικοί του άνθρωποι αποκαλούσαν «ευτυχισμένο πρίγκιπα», εμπνευσμένο από το ομώνυμο έργο του Όσκαρ Ουάιλντ, έχασε τη μάχη με τον καρκίνο στις 8 το βράδυ της Πέμπτης στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου νοσηλευόταν.

Τελευταίο αντίο στον Γιώργο Βούρο - εικόνα 1

Εγγονός δύο παλιών πρωταγωνιστών του Εθνικού Θεάτρου, του Νίκου και της Μερόπης Ροζάν, ο Γιώργος Βούρος πρωτοεμφανίστηκε στο σανίδι το 1976, ερμηνεύοντας σημαντικούς ρόλους στην Ελλάδα, την Αγγλία και την Αμερική. Το 1979 ξεκίνησε από το Εθνικό Θέατρο ως εισηγητής δραματολογίου και βοηθός σκηνοθέτης επί διευθύνσεως Αλέξη Μινωτή και Αλέξη Σολομού, ενώ συνεργάστηκε με σπουδαίους ανθρώπους του θεάτρου, μεταξύ άλλων, με τον Δημήτρη Ροντήρη, τον Σπύρο Ευαγγελάτο, τον Μίνωα Βολανάκη, τον Μιχάλη Κακογιάννη, τον Κώστα Μπάκα και τον Γιώργο Μιχαηλίδη. Δούλεψε με τον Μίνωα Βολανάκη για μια δεκαπενταετία -από το 1979 έως το 1991-, με τον οποίο το 1984 αντιπροσώπευσε την Ελλάδα με τον «Οιδίποδα Τύραννο» στο Φεστιβάλ Τεχνών των Ολυμπιακών Αγώνων του Λος Άντζελες, όπου εγκαταστάθηκε τα επόμενα χρόνια. Το 1987 δημιούργησαν από κοινού την πρώτη επαγγελματική απόδοση αρχαίας τραγωδίας στην αγγλική γλώσσα (υπό την αιγίδα του ΕΟΤ). Εκτός από κρατικά, δημοτικά και ιδιωτικά θέατρα έχει δουλέψει ως σκηνοθέτης στο ραδιόφωνο και στην κρατική τηλεόραση, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε και με τη μετάφραση θεατρικών έργων από τα γαλλικά, τα αγγλικά και τα ρώσικα. Μεταξύ των έργων που έχει μεταφράσει είναι το «Art» της Γιασμίνα Ρεζά, το «Έξυπνο πουλί» του Οστρόφσκι, το «Shop around the corner» του Μίκλος Λάζλο. Έχει διδάξει υποκριτική στη Σχολή Βεάκη και υποκριτική αρχαίου δράματος στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, όπου οργάνωσε πολλά masterclasses πάνω στην αρχαία τραγωδία.
Ανάμεσα στους τελευταίους ρόλους του ξεχωρίζει ο Ίλαρχος στον «Πατέρα» του Στρίντμπεργκ (2011), ο Βασιλιάς Ληρ στο ομώνυμο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ (2014), ο Φώντας στο «Τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη, ενώ μεταφράζει, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στην πολιτική κωμωδία του Ντάριο Φο «Κλάξον, γιούχα και παλιάτσοι» (2016).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Αλ Τσαντίρι Νιουζ" σε μία και μοναδική παράσταση

Η καυστική, αλλά πάντα χαρούμενη και ξεκαρδιστική, σάτιρα του Λάκη Λαζόπουλου ζωντανά στο Christmas Theater!

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

"Περιμένοντας τον Γκοντό": Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με το αριστούργημα του Μπέκετ

Ο καταξιωμένος διεθνώς Έλληνας σκηνοθέτης και το έργο σταθμός του 20ού αι για πρώτη φορά στη σκηνή της Στέγης σε μια μεγάλη συμπαραγωγή του Emillia Romagna Teatro.

Η Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου έρχεται ξανά στο Εθνικό Θέατρο

Τρεις παραγωγές από την Κύπρο "ταξιδεύουν" αυτόν τον Μάιο στην Αθήνα και τη σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" του Εθνικού.

Updated | Πέντε θέατρα αποχαιρετούν έξι παραστάσεις

Έργα μερικών από τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς (Ρέππας-Παπαθανασίου, Άκης Δήμου, Γιάννης Τσίρος), ένα του Φλομπέρ αλλά και μία διαδραστική κωμωδία κατεβάζουν αυλαία την Κυριακή των Βαΐων.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Ελλάδα και Τουρκία ανεβάζουν από κοινού την ερωτική τραγωδία του Σαίξπηρ

Μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή μεταξύ του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ετοιμάζεται αυτή την περίοδο πάνω σε ένα από τα σπουδαιότερα κλασικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας.

"Ένας εχθρός του λαού": Η Γεωργία Μαυραγάνη σκηνοθετεί Ίψεν

Το θέατρο Ρεκτιφιέ υποδέχεται τη νέα δουλειά της σκηνοθέτριας πάνω σε ένα έργο πολιτικό, όπου ένας γιατρός που αμφισβητεί την πλειοψηφία αποκηρύσσεται ως "εχθρός του λαού".

Θέατρο Σταθμός: Συνεχίζει με φόρα και το Μάιο

Συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους και μετά τις διακοπές του Πάσχα τέσσερις παραγωγές, ενώ το θέατρο φιλοξενεί επίσης μία σημαντική παράσταση της περιφέρειας.