Το ElaiΩnas Festival επιστρέφει για 6η χρονιά

Με μια ομάδα σημαντικών καλλιτεχνών προχωρά στη φετινή του διοργάνωση το φεστιβάλ του Ελαιώνα στο Ανοιχτό Θέατρο του Κολωνού.

Το ElaiΩnas Festival επιστρέφει για 6η χρονιά

Από 18 έως 20 Αυγούστου το ElaiΩnas Festival, υπό την Καλλιτεχνική Διεύθυνση της Φένιας Παπαδόδημα και του Γιώργου Παλαμιώτη, επιστρέφει για 6η συνεχή χρονιά αυτή τη φορά στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού. Φέτος ο φεστιβαλικός θεσμός του Ελαιώνα είναι αφιερωμένος στο έργο του Σοφοκλή, ο οποίος γεννήθηκε και έζησε στον Κολωνό, (Σοφοκλής Σοφίλου ο εκ Κολωνού) και του νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη. Λόγω του Covid-19 οι δράσεις του φεστιβάλ μεταφέρθηκαν από το πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού, που παραχώρησε ο Οργανισμός Πολιτισμού, Άθλησης και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, με τη συμβολή του οποίου υπάρχει για άλλη μια χρονιά η δυνατότητα ελεύθερης εισόδου σε όλες τις εκδηλώσεις.

Αυτό που χαρακτηρίζει το ElaiΩnas Festival είναι ο επιμορφωτικός και εκπαιδευτικός του χαρακτήρας, παράλληλα με την καλλιτεχνική του υπόσταση, καθώς οι θεματικές του στοχεύουν στο να φέρουν το κοινό της Αθήνας πιο κοντά στην ιστορία της πόλης και ειδικά σε αυτήν της υποβαθμισμένης σήμερα περιοχής του Ελαιώνα, μια περιοχή με τεράστια ιστορική και πολιτισμική σημασία στην αρχαιότητα. Σε αυτό το πνεύμα έγινε και η επιλογή πραγματοποίησης της φετινής διοργάνωσης στον χώρο του Ανοιχτού Θεάτρου του Κολωνού στην κορυφή του λόφου, στην συμβολή των οδών Ιωαννίνων και Καπανέως, όπου μπορεί να επισκεφθεί κανείς τη σπηλιά που ο Σοφοκλής τοποθετεί τον Οιδίποδα κατά την άφιξή του στην Αθήνα στον «Οιδίπους επί Κολωνώ».
Στο τριήμερο θα δώσουν το παρόν σπουδαίοι καλλιτέχνες του θεάτρου (Σοφία Φιλιππίδου, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Γιώργος Κέντρος, Κερασία Σαμαρά, Κατερίνα Γεωργουδάκη, Κατερίνα Λυπηρίδου, Δημήτρης Πασσάς, Φένια Παπαδόδημα κ.ά) και της μουσικής (Γιάννης Αναστασάκης, Στάθης Άννινος, Ηλίας Ζάικος, Τάκης Μπαρμπέρης), οι οποίοι θα πειραματιστούν δημιουργώντας πρωτότυπες παραγωγές με αφορμή την ποίηση του Γιώργου Σεφέρη αλλά και το σοφόκλειο δράμα.

Το πρόγραμμα του 6ου ElaiΩnas Festival

«Ποίηση του Γιώργου Σεφέρη - Λόγος και Μουσική»

Γιάννης Αναστασάκης – Σοφία Φιλιππίδου
Ο avant garde κιθαρίστας Γιάννης Αναστασάκης, μαζί με μια ψηφιοποιημένη εκδοχή της φωνής και της παρουσίας της Σοφίας Φιλιππίδου, θα μας μεταφέρουν στην άχρονη διάσταση της ποίησης, την Τρίτη 18 Αυγούστου στις 9 μ.μ.

Στάθης Άννινος – Γιώργος Κέντρος
Το πιάνο του Στάθη Άννινου και η φωνή του Γιώργου Κέντρου σε μια πορεία προς την ‘καρδιά της ποίησης του Σεφέρη, την Τετάρτη 19 Αυγούστου στις 9 μ.μ.

Ηλίας Ζάικος – Αλέξανδρος Μυλωνάς
Ένας απρόβλεπτος διάλογος με την ποίηση του Γιώργου Σεφέρη από τον ηθοποιό Αλέξανδρο Μυλωνά και τον κιθαρίστα Ηλία Ζάικο, την Πέμπτη 20 Αυγούστου στις 9 μ.μ.

Τρεις προσεγγίσεις πάνω στο σοφόκλειο δράμα

«Αντιγόνη, μια μουσική προσέγγιση» από την Κερασία Σαμαρά
Πρόκειται για μία αναπάντεχη προσέγγιση του κλασικού αριστουργήματος, σε μετάφραση Κ.Χ.Μύρη, αλλά και με ολόκληρα αποσπάσματά της στα αρχαία ελληνικά. Η σκηνοθέτιδα Κερασία Σαμαρά ανιχνεύει τις έννοιες «Μουσικός λόγος», «Χορός τραγωδίας», «Θρήνος» και «Αποστασιοποίηση», χρησιμοποιώντας ως αφορμή την σχέση των νέων ανθρώπων με τα κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, αλλά και την παράλληλη και ισάξια συνύπαρξη λόγου και μέλους. Οι Ζαχαρίας Ρόχας, Βίκυ Μαραγκάκη, Αντωνία Βουρλιώτη, Αλεξία Ρίτσο, Στεφανθή Τσιατάκη συνομιλούν από κοινού με τη σκηνοθέτιδα, σε παρόντα και παρελθόντα χρόνο μεταξύ τους, με τους ήρωες και με τη μουσική του κορυφαίου συνθέτη της τζαζ Τάκη Μπαρμπέρη, σε πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις του ίδιου (Τρίτη 18 Αυγούστου, 9.45 μ.μ.).

«Φιλοκτήτης, το χρονικό μιας εξορίας» από την Κατερίνα Γεωργουδάκη
Με αφορμή τον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή, δημιουργείται ένα μουσικό-θεατρικό αναλόγιο ως χρονικό μιας εξορίας, από τα χρόνια τα τωρινά στα χρόνια τα παλιά κι αντίστροφα. Αλλάζει άραγε ποτέ ο άνθρωπος; Αδιάλλακτος ή ήρωας; Ασκητής ή πολεμιστής; Αναχωρητής ή διαμορφωτής της Ιστορίας; Ποιος είναι ο Φιλοκτήτης; Και τί είναι τελικά οι πεποιθήσεις και οι ιδεολογίες; «Ασθένεια» ή ευλογία; Η Κατερίνα Γεωργουδάκη σκηνοθετεί τους Κατερίνα Λυπηρίδου και Δημήτρη Πασσά σε μουσική του Βάιου Πράπα (Τετάρτη 19 Αυγούστου, 9.45 μ.μ.).

«Με αφορμή την Ηλέκτρα» από την Φένια Παπαδόδημα
Ένα μουσικό αναλόγιο με έξι μουσικούς - ηθοποιούς επί σκηνής να μας οδηγούν στον λαβύρινθο της μοναδικής βιογραφίας της «Ηλέκτρας» του Σοφοκλή. Από το σκοτάδι στο νέο φως που χαιρετά η Ηλέκτρα την ημέρα της άφιξης του Ορέστη, συντελείται μία διαδρομή όπου η βιογραφία της ηρωίδας γίνεται αφορμή για να αγγίξει και πιθανόν να αποτινάξει ο θεατής κάποιο δικό του σκοτάδι. Η Φένια Παπαδόδημα, που υπογράφει τη μουσική και τη σκηνοθεσία, συμπράττει επί σκηνής με τους Μανώλη Αφολάνιο (a.k.a MC Yinka), Ευαγγελή Φίλη, Φανή Αργύρη, Παναγιώτη Κωστόπουλο σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα (Πέμπτη 20 Αυγούστου, 9.45 μ.μ.).

i Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού | Είσοδος ελεύθερη | www.elaionasfestival.com | Facebook @elaionasfestival

Περισσότερες πληροφορίες

6ο ElaiΩnas Festival

  • Φεστιβάλ

Το πρόγραμμα των παραστάσεων | Ο λόγος του Γ. Σεφέρη συναντά τη μουσική: Σοφία Φιλιππίδου - Γιάννης Αναστασάκης (Τρ. 18/8, 9 μ.μ.), Γιώργος Κέντρος - Στάθης Άννινος (Τετ. 19/8, 9 μ.μ.), Αλέξανδρος Μυλωνάς - Ηλίας Ζάικος (Πέμ. 20/8, 9 μ.μ.). Τραγωδίες του Σοφοκλή: «Αντιγόνη, μια μουσική προσέγγιση» - Κερασία Σαμαρά (Τρ. 18/8, 9.45 μ.μ.), «Φιλοκτήτης, το χρονικό μιας εξορίας» - Κατερίνα Γεωργουδάκη (Τετ. 19/8, 9.45 μ.μ.), «Με αφορμή την Ηλέκτρα» - Φένια Παπαδόδημα (Πέμ. 20/8, 9.45 μ.μ.).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Backstage από το "Μπεντ" στο θέατρο Χώρα

Δείτε φωτογραφίες από τα παρασκήνια της νέας σκηνικής μεταφοράς του σπουδαίου έργου του Μάρτιν Σέρμαν από τον Πέτρο Ζούλια.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/10/2022

Μη χάσετε το "Larsen C" στη Στέγη

Μας συνεπήρε η χορογραφία του Χρήστου Παπαδόπουλου στο "Larsen C", μια παράσταση που εμπνεύστηκε από τον ομώνυμο παγετώνα της Ανταρκτικής και ξανά παρουσιάζεται στη Στέγη.

Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 6 έως 12/10 και ξεχωρίζουν.

Οι παίχτες

Φουλ του άσου σε αυτό το εκρηκτικό ανέβασμα της κωμωδίας του 19ου αιώνα, που αναδεικνύει τη γοητεία της απάτης και της παραπλάνησης μέσα από μια ιστορία χαρτοπαιξίας με συνεχείς ανατροπές.

Η μηχανή του Τούρινγκ

Μια συγκλονιστική ερμηνεία από τον Ορφέα Αυγουστίδη στον ρόλο του μαθηματικού που έσπασε τον κώδικα των Ναζί και έπειτα καταδικάστηκε για την ομοφυλοφιλία του σε μια εξαιρετική παράσταση πολλαπλής σημασίας.

Αντιγόνη

Σημαντικές ερμηνείες, σκηνοθετική δουλειά ουσίας πάνω στο ειρωνικό έργο του Γάλλου δραματουργού και μια παράσταση που τολμάει να ακολουθήσει ένα δρόμο όχι απαραίτητα εύφορο, αλλά που εδώ δικαιώνεται εκ του αποτελέσματος.

"Καλιγούλας": Νέες φωτογραφίες από την παράσταση του Τσέζαρις Γκραουζίνις

Οραματιστής του θεάτρου ο Τσέζαρις Γκραουζίνις δίνει τη δική του εκδοχή βασισμένος στον "Καλιγούλα" του Αλμπέρ Καμύ, σε μια φιλοσοφική stand up κωμωδία που σταδιακά μετατρέπεται σε πολιτικό θρίλερ.