Σοφοκλής και Παζολίνι σε έναν «Οιδίποδα» για... τρεις

Ο Μιχάλης Σαράντης, η Μαρία Κεχαγιόγλου και ο Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης θα ερμηνεύσουν όλους τους ρόλους του «Οιδίποδα» που σκηνοθετεί ο Δημήτρης Καραντζάς.

Σοφοκλής και Παζολίνι σε έναν «Οιδίποδα» για... τρεις

Ο Μιχάλης Σαράντης, η Μαρία Κεχαγιόγλου και ο Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης θα ερμηνεύσουν όλους τους ρόλους του «Οιδίποδα» που σκηνοθετεί ο Δημήτρης Καραντζάς. Η παράσταση αποτελεί μια σύνθεση της σοφόκλειας τραγωδίας και της ομώνυμης ταινίας του Παζολίνι και ξεκινάει τη θερινή περιοδεία της από το Βεάκειο Θέατρο του Πειραιά στις 21/7.

Η παράσταση

Σοφοκλής και Παζολίνι σε έναν «Οιδίποδα» για... τρεις - εικόνα 1

Ο Δημήτρης Καραντζάς επιστρέφει στη φόρμα των τριών υποκριτών, που ξεκίνησε το 2017 με τη «Μήδεια». Επιλέγοντας τους Μιχάλη Σαράντη, Μαρία Κεχαγιόγλου και Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη σε ρόλους ερμηνευτών και αφηγητών ταυτόχρονα και συνθέτοντας τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή με τον «Βασιλιά Οιδίποδα» του Παζολίνι, επιχειρεί να μελετήσει την εσωτερική διαδρομή του ήρωα προς τη γνώση και την αυτογνωσία και να φωτίσει μια ιστορία όπου «όλα τα πρόσωπα είναι ταυτόχρονα θύτες και θύματα».

Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης

Σοφοκλής και Παζολίνι σε έναν «Οιδίποδα» για... τρεις - εικόνα 2

Έχει συνεργαστεί με όλους τους «μεγάλους», με τον Λευτέρη Βογιατζή στην τελευταία του παράσταση, τον Γιάννη Χουβαρδά, τον Μιχαήλ Μαρμαρινό, αλλά και στη Γερμανία με τη θρυλική Φολκσμπίνε. Μόλις το περσινό καλοκαίρι, γινόταν ο Τειρεσίας στον «Οιδίποδα Τύραννο» που σκηνοθέτησε ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και τώρα, σε μια παράσταση που αναμένεται τελείως διαφορετικού ύφους, θα γίνει Κρέοντας και βοσκός, ενώ παράλληλα θα αναλάβει το κυριότερο μέρος της αφήγησης της ιστορίας από την κατά Παζολίνι εκδοχή.

Μιχάλης Σαράντης

Σοφοκλής και Παζολίνι σε έναν «Οιδίποδα» για... τρεις - εικόνα 3

Νικητής του βραβείου Χορν (2015) και περφόρμερ με χαρακτηριστική σωματική εκφραστικότητα. Οι παραστάσεις του αρχαίου δράματος και δη της «μικρής κλίμακας» δείχνουν να του ταιριάζουν: Τα τελευταία χρόνια, συμμετείχε στην «ανδρική» «Μήδεια» του Δημήτρη Καραντζά, όπως και στην –επίσης τριών υποκριτών– «Αντιγόνη» που σκηνοθέτησαν ο Μανώλης Δούνιας και ο Αιμίλιος Χειλάκης. Πέρυσι ερμήνευσε μόνος του τον σοφόκλειο «Αίαντα» που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Νανούρης και τώρα θα υποδυθεί το ρόλο του Οιδίποδα.

Μαρία Κεχαγιόγλου

Σοφοκλής και Παζολίνι σε έναν «Οιδίποδα» για... τρεις - εικόνα 4

Η εύθραυστη φυσιογνωμία της ξεγελάει, καθώς η Μαρία Κεχαγιόγλου έχει αποδείξει τον ερμηνευτικό τσαμπουκά της σε έργα μεγάλου εύρους και παραστάσεις διαφορετικού ύφους. Βραβευμένη με το έπαθλο «Μαρίκα Κοτοπούλη» το 2008, διακρίνεται για το ανεπαίσθητο αλλά ισχυρό αποτύπωμα που αφήνει στη σκηνή. Η τελευταία της δουλειά ήταν και πάλι με τον Δημήτρη Καραντζά, στις «Τρεις αδερφές» τον περασμένο χειμώνα, ενώ στον «Οιδίποδα» ετοιμάζεται να κρατήσει τους ρόλους της Ιοκάστης και του Τειρεσία.

Περισσότερες πληροφορίες

Οιδίπους

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 75 '

Ο «Οιδίποδας Τύραννος» του Σοφοκλή και το σενάριο της ομώνυμης ταινίας του Πιερ Πάολο Παζολίνι γίνονται τα υλικά για ένα σκηνικό παιχνίδι με τρεις ερμηνευτές.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.