Για «Δάνειο»... περάστε από το Χυτήριο

Αν και ασχολούνται κυρίως με τη σκηνοθεσία, ο Δημήτρης Μυλωνάς και ο Σωτήρης Χατζάκης πατούν στο σανίδι για να ερμηνεύσουν τους ήρωες της κωμωδίας «Το δάνειο».

Για «Δάνειο»... περάστε από το Χυτήριο

Μπορεί η πρόσφατη πανδημία να ανέκοψε τα ανοιξιάτικα σχέδιά τους να συμπρωταγωνιστήσουν στο γνωστό έργο του Άντονι Σάφερ «Σλουθ», δεν σήμανε όμως το τέλος της συνεργασίας τους. Έτσι, ο Δημήτρης Μυλωνάς και ο Σωτήρης Χατζάκης ανανέωσαν το ραντεβού τους για το καλοκαίρι, που θα τους βρει στην αυλή του Χυτήριου, όπου ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του πρώτου, η κωμωδία του Τζόρντι Γκαλθεράν «Το δάνειο» (από 13/7 σε avant premiere για τους αναγνώστες του athinorama.gr) . Η συνάντησή τους επί σκηνής έρχεται να σηματοδοτήσει τη συνεργασία δύο σκηνοθετών διαφορετικής γενιάς, που δεν αναλαμβάνουν συχνά ρόλο ηθοποιού – η τελευταία εμφάνιση του Σωτήρη Χατζάκη λίγες σεζόν πριν, όταν σκηνοθέτησε και ερμήνευσε το μονόλογο του Νικολάι Γκόγκολ «Το ημερολόγιο ενός τρελού», είχε σημάνει την επιστροφή του στην υποκριτική ύστερα από δεκαεπτά χρόνια σκηνοθετικής δραστηριότητας, ενώ ο Δημήτρης Μυλωνάς, τα τελευταία χρόνια, έπειτα από μια εικοσαετία ενασχόλησης με την υποκριτική, είχε στραφεί εξολοκλήρου στη σκηνοθεσία.

Τώρα, ενώνουν τις δυνάμεις τους και ετοιμάζονται να συγκρουστούν επί σκηνής ως στυγνός τραπεζίτης ο ένας και ως απελπισμένος δανειολήπτης ο δεύτερος, στην κωμωδία του Καταλανού συγγραφέα, ο οποίος έχει και αρκετούς Έλληνες θαυμαστές. Πρόκειται για το συγγραφέα της περιβόητης «Μεθόδου Γκρόνχολμ»: το έργο που μας τον σύστησε ήταν αυτό που τον έκανε παγκοσμίως γνωστό το 2003, λίγο προτού κλείσει τα σαράντα του χρόνια. Θυμίζουμε ότι τη «Μέθοδο Γκρόνχολμ» ανέβασε στο Θέατρο Τέχνης ο Διαγόρας Χρονόπουλος το 2008, και η παράσταση έμεινε στο ρεπερτόριο του θεάτρου έξι ολόκληρες σεζόν λόγω επιτυχίας, ενώ μόλις πέρσι η παράσταση αναβίωσε σε σκηνοθετική επιμέλεια του Γιάννη Μόσχου.

Για «Δάνειο»... περάστε από το Χυτήριο - εικόνα 1

Αλλά και το «Δάνειο» έχει αγαπηθεί στην Ελλάδα, από την πρώτη του παρουσίαση στο Θέατρο του Νέου Κόσμου σε συν-σκηνοθεσία των Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και Παντελή Δεντάκη, τη σεζόν 2015-16. Έργο του 2012, γράφτηκε στην καρδιά της οικονομικής κρίσης που έπληττε την Ευρώπη και δη τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Η σύγχρονη Ευρώπη, της χρηματοπιστωτικής κρίσης και των επαγγελματικών αδιεξόδων, εμπνέει τον Γκαλθεράν, κι αν στη «Μέθοδο Γκρόνχολμ» εμπνεύστηκε από μια σχεδόν δυστοπική μέθοδο αξιολόγησης υποψηφίων εργαζομένων, στο «Δάνειο» κατέφυγε στην κωμική οδό, σε ένα κωμικό όσο και πικρόχολο μπρα ντε φερ για δύο ρολίστες ηθοποιούς. Συγγραφέας που έχει ως μότο του το «μη γράφεις, αν δεν έχεις μια καλή ιδέα», εν προκειμένω το μεταφράζει στην ατάκα: «Αν δεν μου δώσεις δάνειο, θα πηδήξω τη γυναίκα σου». Αυτό είναι το ύστατο επιχείρημα του Αντόνιο, ενός επίδοξου δανειολήπτη μπροστά στην επίμονη άρνηση του διευθυντή της τράπεζας να του χορηγήσει δάνειο. Η συνέχεια στην αυλή του Χυτήριου…

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.