Ο Βασίλης Παπαβασιλείου διαβάζει Κώστα Ταχτσή

Ο σημαντικός ηθοποιός πρωταγωνιστεί στις τελευταίες διαδικτυακές «Αναγνώσεις» του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο Βασίλης Παπαβασιλείου διαβάζει Κώστα Ταχτσή

Αύριο Τετάρτη 24 Ιουνίου (7 μ.μ.) ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος της διαδικτυακής ηχητικής σειράς «Αναγνώσεις» του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με τον Βασίλη Παπαβασιλείου, ο οποίος μας διαβάζει δύο διηγήματα του Κώστα Ταχτσή: «Τα ρέστα» και «Το κόκκινο παλτό». Οι «Αναγνώσεις» προσέλκυσαν περισσότερους από 75.000 ακροατές, πετυχαίνοντας το στόχο τους να συστήσουν εκ νέου έργα-ορόσημα της νεοελληνικής λογοτεχνίας μέσα από την ανάγνωση, έναν ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό και προσωπικό τρόπο προσέγγισης. Στο γεγονός αυτό συνέβαλαν καθοριστικά με τις φωνές του και με τις σιωπές τους, σπουδαίοι Έλληνες ηθοποιοί της νεώτερης και της παλαιότερης γενιάς, όπως η Ρούλα Πατεράκη, ο Μανώλης Μαυροματάκης, η Αμαλία Μουτούση, ο Γιώργος Γάλλος, η Ηρώ Μπέζου, ο Νίκος Κουρής, ο Χρήστος Λούλης, η Όλια Λαζαρίδου, ο Δημήτρης Πιατάς κ.ά.

Ο Κώστας Ταχτσής, δημιουργός εμβληματικών γυναικείων ηρωίδων, όπως συναντήσαμε στο μυθιστόρημα του «Τρίτο στεφάνι», αιχμαλωτίζει στα έργα του την ιστορία της Νεότερης Ελλάδας. Στη σημαίνουσα για την μεταπολεμική μας λογοτεχνία συλλογή διηγημάτων «Τα ρέστα» (1972) εσωκλείονται δημοσιευμένα και αδημοσίευτα κείμενα του συγγραφέα, γεμάτα αυτοβιογραφικές αναφορές, που περιγράφουν φανερές και κρυφές πτυχές της ελληνικής μικροαστικής κοινωνίας. Στο «Κόκκινο παλτό» οι γυναίκες-πρωταγωνίστριες του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος του Ταχτσή έρχονται στο προσκήνιο, με φόντο την κατοχική Αθήνα.

i Η σειρά παραμένει διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Αντιγόνη

Ο Λιθουανός σκηνοθέτης δίνει την προσωπική ερμηνεία του στο πιο δημοφιλές από τα αρχαία δραματικά κείμενα, διαβάζοντάς το μέσα από ένα λαϊκότροπο πρίσμα, που όμως αδικεί τη δυναμική και το ήθος του πρωτότυπου κειμένου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
11/08/2022

Η μοντέρνα "Ελένη" του ΚΘΒΕ κατεβαίνει στην Επίδαυρο

Ήρθε η στιγμή να δούμε την "Ελένη"-Έμιλυ Κολιανδρή στην Επίδαυρο. Η τραγωδία του Ευριπίδη είναι παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου και την σκηνοθετεί ο Βασίλης Παπαβασιλείου.

Θέατρο με πανσέληνο σε τρία ατμοσφαιρικά ανοιχτά θέατρα

Είναι εμπειρία να παρακολουθείς παράσταση κάτω από το αυγουστιάτικο φεγγάρι στην Επίδαυρο, το Λαύριο ή τη Σαλαμίνα. Η περίσταση είναι ιδανική για εκδρομή, οργανωθείτε….

Νέος Πρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

Η Πρύτανις κυρία Ελένη Αρβελέρ αποχώρησε από την θέση της ως Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και την διαδέχθηκε ο Παναγιώτης Ροϊλός.

Ο μύθος του Περσέα έγινε παράσταση

Ένα θεατρικό έργο βασισμένο στο μύθο του Περσέα παρουσιάζεται στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Αγίων Θεοδώρων "Νότης Περγιάλης" με ελεύθερη είσοδο.

Σε ποιο έργο θα δούμε τον Liam Ireland;

Τον ηθοποιό της νέας γενιάς, Liam Ireland, που έγινε γνωστός από την τηλεοπτική "Γη της ελιάς", θα σκηνοθετήσει ο Θοδωρής Βουρνάς σε έργο του Ντένις Κέλι.

Ο Δημήτρης Λάλος στο ρόλο του Σοπέν

Η Συμφωνική Ορχήστρα της Όπερας της Βαρσοβίας με σολίστ την πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου συντροφεύουν τον ηθοποιό Δημήτρη Λάλο στην παράσταση-συναυλία που θα δούμε στο Ηρώδειο.