Τι μάθαμε τελικά από τις online παραστάσεις;

Καθ’ όλη την περίοδο της καραντίνας, οι οθόνες μας γέμισαν με μαγνητοσκοπημένες παραστάσεις απ’ όλον τον κόσμο. Ποιο είναι όμως το ψηφιακό αποτύπωμα που άφησε αυτό το φαινόμενο;

Τι μάθαμε τελικά από τις online παραστάσεις;

Και ξαφνικά όλος κόσμος έγινε μια ψηφιακή σκηνή. Σε όλη τη διάρκεια του lockdown, ιστορικά θέατρα, όπως το National Theatre και το Globe από τη Μεγάλη Βρετανία, το Théâtre du Soleil από τo Παρίσι, η Schaubühne από το Βερολίνο, άνοιξαν τα ψηφιακά αρχεία τους και διέθεσαν στο κοινό μεγάλο δείγμα των μαγνητοσκοπημένων παραστάσεών τους. Αλλά και εδώ, η πλειοψηφία των μεγάλων θεατρικών οργανισμών (Εθνικό, Πορεία, Θέατρο του Νέου Κόσμου κ.ά.) συμμετείχαν στο «κίνημα» του online streaming, που έτυχε μάλιστα ενθουσιώδους υποδοχής.

Κι ενώ η συζήτηση στα (social) media διεξαγόταν, κατά τη γνώμη μας, σε λάθος βάση –κατά πόσο δηλαδή η παρακολούθηση μαγνητοσκοπημένων παραστάσεων μπορεί να συγκριθεί ή να υποκαταστήσει την πραγματική θεατρική εμπειρία (δεν μπορεί ούτε είναι αυτός ο σκοπός της, είναι η απάντηση)– αφήναμε να μας ξεφύγουν μερικές χρήσιμες διαπιστώσεις. Όπως αυτή πως το θέατρο λειτουργεί (και) ως ψυχικό καταφύγιο. Τα χιλιάδες views που μέτρησαν πολλές από τις παραστάσεις δεν οφείλονται αποκλειστικά, ούτε καν κυρίως, στην ευκολία της παρακολούθησής τους «από την άνεση του καναπέ».

Τι μάθαμε τελικά από τις online παραστάσεις; - εικόνα 1
«Αντιγόνη», σκην: Λευτέρης Βογιατζής

Φανερώνουν μάλλον την ανάγκη του κοινού να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε μια τέχνη που είχε μόλις και ξαφνικά στερηθεί. Μάλιστα, το συναισθηματικό βίωμα αποδείχθηκε το ισχυρότερο αντίβαρο στον σκόπελο της διαμεσολαβημένης ψηφιακής εμπειρίας. Δεν είναι τυχαίο ότι παραστάσεις με ισχυρό συναισθηματικό φορτίο έκαναν θραύση, όπως, π.χ., η «Αντιγόνη», που μας έδωσε την ευκαιρία να θυμηθούμε μια εμβληματική σκηνοθεσία του Λευτέρη Βογιατζή, αλλά και να ξαναδούμε τον ίδιο να παίζει στην ορχήστρα της Επιδαύρου.

Έπειτα, ήταν μια καλή ευκαιρία να επανακτιμήσουμε τη δουλειά που έχουν κάνει φορείς όπως το Φεστιβάλ Αθηνών και η Στέγη εκπαιδεύοντας τους θεατές, καθώς επί χρόνια τους φέρνουν σε επαφή με την πρωτοπορία του εξωτερικού. Η διάδραση του ελληνικού κοινού με τις ξένες παραστάσεις έγινε σίγουρα σε πολύ διαφορετική βάση απ’ ό,τι θα γινόταν αν δεν είχε αποκτήσει αυτή την υψηλή θεατρική παιδεία. Από μια άλλη άποψη, όμως, αυτή της ψηφιακής αποτύπωσης, η εμπειρία των ξένων παραστάσεων ήρθε να συντρίψει την αντίστοιχη ελληνική. Αν μη τι άλλο, οι άψογες μαγνητοσκοπήσεις των θιάσων του εξωτερικού (η ρωσική παράσταση των «Τριών αδελφών» είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα) ανέδειξε μετ’ επιτάσεως την ανάγκη να επενδύσει σοβαρά το ελληνικό θέατρο και σε αυτό τον τομέα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"OK, boomer": Μια ματιά στη νέα κωμωδία του Θοδωρή Αθερίδη

Βλέπουμε φωτογραφίες από το δέκατο θεατρικό πόνημα που παρουσιάζει ο γνωστός ηθοποιός, ο οποίος ανεβαίνει στη σκηνή του Μικρού Παλλάς μαζί με τη Φαίδρα Δρούκα, για ένα ξεκατινιάρικο ξεμπρόστιασμα μετά μουσικής (από τον Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο).

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/11/2023

Παθιασμένη "Ζιζέλ" στις χριστουγεννιάτικες βραδιές μπαλέτου του Μεγάρου

Το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας της Οδησσού έρχεται φέτος τα Χριστούγεννα στην Αθήνα με το αριστούργημα του κλασικού χορού για τον έρωτα, ενώ τις ίδιες μέρες παρουσιάζει και την "Τοσοδούλα".

Η "Καραϊσκάκενα" παρουσιάστηκε με επιτυχία στο Εθνικό Θέατρο της Τουρκίας

Ο θεατρικός μονόλογος της Σοφίας Καψούρου παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου Γυναικών Θεατρικών Συγγραφέων.

"The Dreamers": Ένα έργο περί πολιτικής, ερωτισμού, πάθους για τον κινηματογράφο στο θέατρο Φούρνος

Η παράσταση σε σκηνοθεσία του Πέρη Μιχαηλίδη είναι ένα οδοιπορικό στο Παρίσι του ’68 με έντονες σινεφίλ αναφορές αλλά και μουσικές της εποχής που ερμηνεύονται ζωντανά στη σκηνή.

Καρυοφυλλιά Καραμπέτη: "Η δουλειά με τον Μπομπ Ουίλσον είναι κάτι που δεν έχω ξαναζήσει"

Η εμβληματική ηθοποιός μοιράζεται τις εντυπώσεις από τη συμμετοχή της στην παράσταση "Τρεις ψηλές γυναίκες" του Έντουαρντ Άλμπι σε σκηνοθεσία του κορυφαίου Αμερικανού.

Τελευταίες παραστάσεις για το "Κάποιος να με προσέχει" στο θέατρο Βεάκη

Οι τρεις ηθοποιοί, Αντίνοος Αλμπάνης, Σωτήρης Σκάντζικας, Δημήτρης Παπαγεωργίου και η σκηνοθέτις Αθανασία Καραγιαννοπούλου διηγούνται μια ιστορία εγκλεισμού όπου "Ο Παράδεισος είναι ο άλλος".

Μη σου τύχει

Την καθαρόαιμη φάρσα του μετρ Φρανσίς Βεμπέρ σκηνοθετεί (σε συνεργασία με τον Μανώλη Δούνια) και ερμηνεύει ο Αιμίλιος Χειλάκης, σε μια απρόσμενη επιλογή που δικαιώνεται εκ του ξεκαρδιστικού αποτελέσματος.