Ο Δημήτρης Καραντζάς... στο θέατρο Προσκήνιο

Μια δυνατή ομάδα καλλιτεχνών ανεβαίνει στη σκηνή της οδού Καπνοκοπτηρίου με τον Δημήτρη Καραντζά στο τιμόνι της καλλιτεχνικής διεύθυνσης.

Ο Δημήτρης Καραντζάς... στο θέατρο Προσκήνιο

Εδώ και αρκετά χρόνια είχαμε συνδέσει το όνομα του Γιάννη Μπέζου με τη θεατρική σκηνή της οδού Καπνοκοπτηρίου. Όπως μάθαμε, όμως, πριν μερικούς μήνες την καλλιτεχνική διεύθυνση του θεάτρου Προσκήνιο αναλαμβάνει από τον Σεπτέμβριο ο Δημήτρης Καραντζάς. Πρόκειται για έναν από τους πιο ταλαντούχους σκηνοθέτες της νέας γενιάς, ο οποίος έχει συσπειρώσει μια εξαιρετική ομάδα ηθοποιών και καλλιτεχνών με τους οποίους μιλάει την ίδια γλώσσα και με κάποιους από αυτούς συνεργάζεται σταθερά εδώ και χρόνια. Όπως δήλωνε στο «α» τον Ιούλιο του 2019: «Ο ηθοποιός πρέπει να ταιριάζει πολύ με τον τρόπο που αντιλαμβάνομαι τη διαδικασία μιας παράστασης».

Ο Δημήτρης Καραντζάς... στο θέατρο Προσκήνιο - εικόνα 1
Οι Λυδία Φωτοπούλου, Νίκος Χατζόπουλος, Ηρώ Μπέζου και Αινείας Τσαμάτης θα πρωταγωνιστήσουν στον «Θείο Βάνια» του Άντον Τσέχωφ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά.

Η νέα αρχή για το χώρο του Προσκηνίου συνέπεσε, ωστόσο, με μια κρίσιμη στιγμή στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου, στην οποία, όπως υπογραμμίζει ο Δημήτρης Καραντζάς «η ομάδα των συνεργατών μου κι εγώ νιώσαμε την ανάγκη να απαντήσουμε με δράση και πράξη». Η γόνιμη συνεργασία του με τις Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη στις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2019 και στις «Τρεις αδελφές» του Τσέχωφ που έκαναν πρεμιέρα μόλις τον Ιανουάριο στο θέατρο Βεάκη, οδήγησε στο επόμενο κοινό τους βήμα στο Προσκήνιο. Στόχος είναι η σκηνή αυτή να αναδειχθεί σε έναν τόπο έρευνας γύρω από τις παραστατικές τέχνες, ξεκινώντας με έναν σταθερό πυρήνα συνεργατών, ο οποίος θα εξελιχθεί με προσκλήσεις και σε άλλους καλλιτέχνες, θεματικά φεστιβάλ (γύρω από έναν συγγραφέα, μια εποχή, ένα θέμα ή έναν τρόπο θεάτρου) και εργαστήρια.

Δύο είναι οι βασικοί θεματικοί άξονες στους οποίους θα κινηθεί ο Δημήτρης Καραντζάς: η τραγωδία δωματίου και τα έργα κλασικού ρεπερτορίου χωρίς βέβαια να εξαιρείται η σύγχρονη ελληνική και ξένη δραματουργία. Στο πλαίσιο της πρώτης θεματικής ξεκινά την πορεία του το ανανεωμένο Προσκήνιο από τα μέσα Ιουλίου με τον «Οιδίποδα», όπου θα πρωταγωνιστήσουν οι Μιχάλης Σαράντης, Μαρία Κεχαγιόγλου και Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης. Μια παράσταση που προέκυψε ως ανάγκη μέσα στην καραντίνα και θα περιοδεύσει πανελλαδικά από 22/7. Τη χειμερινή σεζόν θα εγκαινιάσει ο «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη τον Οκτώβριο, σε μια σύνθεση για 5 πρόσωπα -σε διασκευή της Θεοδώρας Καπράλου, σκηνικά της Μαρίας Πανουργιά, κοστούμια της Ιωάννας Τσάμη, μουσική του Γιώργου Πούλιου και κίνηση του Τάσου Καραχάλιου- με τους Στεφανία Γουλιώτη, Αλεξία Καλτσίκη, Μιχάλη Σαράντη, Αναστάση Ροϊλό, Θεοδώρα Τζήμου και Αινεία Τσαμάτη. Ενώ τον Δεκέμβριο του 2020 αναμένουμε τον «Θείο Βάνια» του Τσέχωφ με τους Γιώργο Γάλλο, Χρήστο Λούλη, Ηρώ Μπέζου, Θεοδώρα Τζήμου, Αινεία Τσαμάτη, Λυδία Φωτοπούλου και Νίκο Χατζόπουλο στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Τη μετάφραση υπογράφει η Χρύσα Προκοπάκη, τη μουσική ο Δημήτρης Καμαρωτός, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι και πάλι της Μαρίας Πανουργιά και της Ιωάννας Τσάμη αντίστοιχα. Ο «Ιππόλυτος» και ο «Θείος Βάνιας» είναι προγραμματισμένο να παιχτούν από κοινού στην ανακαινισμένη σκηνή του Προσκηνίου μέχρι και τον Απρίλιο του 2021.

Ο Δημήτρης Καραντζάς... στο θέατρο Προσκήνιο - εικόνα 2
Στον «Ιππόλυτο» θα δούμε την Αλεξία Καλτσίκη και τον Μιχάλη Σαράντη, ο οποίος πρωταγωνιστεί και στον «Οιδίποδα» μαζί με τη Μαρία Κεχαγιόγλου και τον Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη.

«Η τέχνη είναι ένα ζωτικό πεδίο που οφείλει να αφομοιώνει τις εκάστοτε κοινωνικές συνθήκες και να παραμένει πάντα ενεργό – όπως γινόταν ανά του αιώνες» σημειώνει ο Δημήτρης Καραντζάς συστήνοντας ακόμη μια δράση του νέου Προσκηνίου σε ψηφιακό επίπεδο. Ακολουθώντας το πνεύμα των καιρών, οι παραστάσεις που θα κάνουν πρεμιέρα τη νέα σεζόν θα είναι προσβάσιμες -έναντι εισιτηρίου- και διαδικτυακά σε ειδικά σκηνοθετημένη μορφή.

Περισσότερες πληροφορίες

Οιδίπους

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 75 '

Ο «Οιδίποδας Τύραννος» του Σοφοκλή και το σενάριο της ομώνυμης ταινίας του Πιερ Πάολο Παζολίνι γίνονται τα υλικά για ένα σκηνικό παιχνίδι με τρεις ερμηνευτές.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
24/04/2024

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".

Δήμος Αβδελιώδης: "Στο θέατρο πάμε πρωτίστως για να νιώσουμε"

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης μιλά στο "α" με αφορμή την "Απολογία του Σωκράτη" που ανεβάζει στην αρχαία ελληνική γλώσσα (26-27/4) αλλά και το "Όνειρο στο κύμα / Έρως ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (29/4), που παρουσιάζονται στη νέα θεατρική σκηνή που φέρει το όνομά του στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema.