Ο Χρήστος Λούλης μας διαβάζει τον «Ερωτόκριτο»

Συντονιστείτε με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και την ανάγνωση του αριστουργήματος του Βιτσέντζου Κορνάρου από τον σπουδαίο ηθοποιό.

Ο Χρήστος Λούλης μας διαβάζει τον «Ερωτόκριτο»

Απόψε στις 7 μ.μ. συντονιζόμαστε διαδικτυακά με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τη σειρά «Αναγνώσεις» για να ακούσουμε την ηχογραφημένη ανάγνωση του «Ερωτόκριτου» του Βιτσέντζου Κορνάρου από τον σπουδαίο ηθοποιό Χρήστο Λούλη. Ο ίδιος επιμελείται δραματουργικά το αριστούργημα της Κρητικής Αναγέννησης, καθώς τον έχει υποδυθεί και στο παρελθόν στην ομώνυμη παράσταση του 2002 σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη στο ΔηΠεΘε Κρήτης. Γραμμένος στην κρητική διάλεκτο την πρώτη δεκαετία του 17ου αιώνα, ο «Ερωτόκριτος» δεν έχει πάψει εδώ και τρεις αιώνες να αποτελεί πηγή έμπνευσης και μελέτης. Σημαντικές μορφές της λογοτεχνίας όπως ο Διονύσιος Σολωμός, ο Άγγελος Σικελιανός και ο Γιάννης Ρίτσος έχουν επηρεαστεί από το έργο του Κορνάρου, ενώ πολλοί σημαντικοί σκηνοθέτες και θεατράνθρωποι έχουν καταθέσει τις δικές τους θεατρικές απόπειρες πάνω στον «Ερωτόκριτο», μεταξύ άλλων, ο Νίκος Χατζίσκος, ο Θάνος Κωτσόπουλος και ο Σπύρος Ευαγγελάτος. Έχει διασκευαστεί για τον κινηματογράφο από τον Νίκο Κούνδουρο, ενέπνευσε το έργο του μεγάλου λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου και μελοποιήθηκε από τον συνθέτη Νίκο Μαμαγκάκη αλλά και τον Χριστόδουλο Χάλαρη με ερμηνευτή τον Νίκο Ξυλούρη. Το έμμετρο έργο μπορεί να χαρακτηριστεί ως λαϊκό παραμύθι, ιπποτικό μυθιστόρημα αλλά και επικό ποίημα, επιτυγχάνοντας να ζωντανέψει όχι μόνο μια εμβληματική ιστορία αγάπης ανάμεσα στον Ερωτόκριτο και την Αρετούσα αλλά να κρατήσει ζωντανή και μια εποχή με διαφορετικές ποιότητες και αξίες από τη σημερινή.

Η ηχογράφηση θα παραμείνει διαθέσιμη στο site του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.


Ακούστε το εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Φεστιβάλ Αθηνών: Τι κρατάμε από το φετινό θεατρικό πρόγραμμα της Πειραιώς 260

Τι αποτύπωμα άφησαν οι δώδεκα ελληνικές και ξένες παραστάσεις στην Πειραιώς 260, που έριξε αυλαία την προηγούμενη εβδομάδα; Καταγράφουμε μερικές σκέψεις, εντυπώσεις και συμπεράσματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
06/08/2022

Τι ετοιμάζει ο Νίκος Διαμαντής για τον Σεπτέμβριο;

Ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Σημείο θα παρουσιάσει μία θεατρική- εικαστική εγκατάσταση στο Ισλαχανέ στο πλαίσιο του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός".

Τρεις extra παραστάσεις για τον "Συλλέκτη"

Ένα από τα σημαντικότερο θρίλερ της μεταπολεμικής λογοτεχνίας ο "Συλλέκτης" του Τζον Φόουλς παίρνει παράταση λόγω της θερμής υποδοχής του κοινού.

Μια ακόμα βόλτα στις "Γειτονιές του κόσμου" από τον Οκτώβριο

Μετά από δύο χρόνια επιτυχημένων παραστάσεων, "Οι Γειτονιές του κόσμου", του Γιάννη Ρίτσου αλλάζουν θεατρική στέγη και μας δίνουν ραντεβού στο Θέατρο Τζένη Καρέζη.

Οι "Πέρσες" θα παιχτούν στο Ηρώδειο και στο Θέατρο Δάσους

Αν δεν είδατε τους "Πέρσες" του Αισχύλου σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραντζά, στην Επίδαυρο ή στην Ελευσίνα, κλείστε θέση για το Ηρώδειο της Αθήνας, ή το Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης.

Το Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος βάζει πλώρη για το 2023

Περισσότεροι από 1.000 επισκέπτες παρακολούθησαν το Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος που εγκαινίασε η Περιφέρεια Αττικής. Η φετινή επιτυχία γεμίζει με αισιοδοξία τους διοργανωτές, οι οποίοι ξεκινούν να ετοιμάζονται για την επόμενη χρονιά.

Aίας

Ο Αργύρης Ξάφης γοητεύτηκε βαθιά από το έργο και το δραματικό και ιδεολογικό βάρος που φέρει ο κεντρικός ήρωας, προχωρώντας σε επιλογές που άλλοτε λειτουργούν και άλλοτε –συχνότερα– δεν δικαιώνονται επί σκηνής.