Καλοκαίρι με «Οιδίποδα» από τον Δημήτρη Καραντζά

Ο γνωστός σκηνοθέτης ετοιμάζεται για καλοκαιρινή περιοδεία με τους Μιχάλη Σαράντη, Μαρία Κεχαγιόγλου και Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη.

Καλοκαίρι με «Οιδίποδα» από τον Δημήτρη Καραντζά

Μέρα με τη μέρα έρχονται περισσότερα νέα για τις θεατρικές παραγωγές που θα δούμε φέτος το καλοκαίρι, γεγονός που παρά το μούδιασμα με το οποίο επιστρέψαμε στις επάλξεις, σίγουρα μας χαροποιεί ιδιαιτέρως. Για μια μεγάλη πανελλαδική περιοδεία με τον «Οιδίποδα» ετοιμάζεται ο Δημήτρης Καραντζάς. Με πρωταγωνιστές τον Μιχάλη Σαράντη, τη Μαρία Κεχαγιόγλου και τον Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη σκηνοθετεί μια σκηνική σύνθεση βασισμένη στον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή και στο σενάριο της ομώνυμης ταινίας του Πιερ Πάολο Παζολίνι σε διασκευή της Θεοδώρας Καπράλου, πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Γιώργου Πούλιου και κοστούμια της Ιωάννας Τσάμη. Όπως δηλώνει: «Θεώρησα κρίσιμο να γίνει νωρίτερα από το προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα μια παράσταση που προέκυψε ως ανάγκη μέσα στην καραντίνα. Ως ανάγκη ύπαρξης της τέχνης με κάθε κόστος και ως ανάγκη μας να συνεχίσουμε μέσα από τη δουλειά μας να προσκαλούμε τον κόσμο στο θέατρο». Η περιοδεία είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 21 Ιουλίου από το Βεάκειο Θέατρο στον Πειραιά, ενώ θα ακολουθήσουν οι πρώτες παραστάσεις στην Αττική: Κατράκειο (22/7), Πέτρας (24/7), Παπάγου (25 & 26/7), Δημοτικό Θέατρο Άλσους Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής (27/7), Βράχων (31/7).

Καλοκαίρι με «Οιδίποδα» από τον Δημήτρη Καραντζά - εικόνα 1

Πριν λίγους μήνες ο Δημήτρης Καραντζάς δήλωνε ότι δεν θα σκηνοθετούσε φέτος το καλοκαίρι, καθώς όπως ήδη γνωρίζουμε τον περιμένει ένας δύσκολος χειμώνας στο νέο θέατρο Προσκήνιο με τον «Ιππόλυτο» του Ευριπίδη τον Οκτώβριο και τον «Θείο Βάνια» του Τσέχοφ τον Ιανουάριο. Μετά την ερευνητική του προσέγγιση πάνω στη «Μήδεια» στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2017, με τρεις άντρες να ερμηνεύουν όλους τους ρόλους του έργου (Χρήστος Λούλης, Γιώργος Γάλλος, Μιχάλης Σαράντης), συνεχίζει την έρευνα που ξεκίνησε μαζί με τη Θεοδώρα Καπράλου πάνω στους τραγικούς ήρωες και τις λιγότερο φωτισμένες πλευρές τους. Στον «Οιδίποδα» επιστρέφει στη σκηνική φόρμα με τρεις ηθοποιούς. Στον ομώνυμο ρόλο θα δούμε τον Μιχάλη Σαράντη. Δύο ρόλους θα ερμηνεύσει η Μαρία Κεχαγιόγλου, αυτόν της Ιοκάστης και του Τειρεσία, ενώ ο Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης θα υποδυθεί τον Κρέοντα, τον βοσκό που αποκαλύπτει την πραγματική ταυτότητα του Θηβαίου βασιλιά, ενώ παράλληλα αναλαμβάνει και την αφήγηση της ιστορίας έτσι όπως αποδόθηκε στην ταινία του 1967 από τον Παζολίνι, η οποία αποτυπώνεται ως ένα διαχρονικό παραμύθι που μας μεταφέρει μνήμες από διάφορους πολιτισμούς.

Το σκηνοθετικό σημείωμα του Δημήτρη Καραντζά για τον «Οιδίποδα»

Η παράσταση επιχειρεί να μελετήσει την εσωτερική δαιδαλώδη διαδρομή του Οιδίποδα. Τρεις αφηγητές ανασύρουν επί σκηνής την ιστορία του Οιδίποδα, του ανθρώπου που ήταν μοιραίο να φτάσει στην γνώση και σε όλη την οδύνη που αυτή επιφέρει. Σε ένα νεκρικό τοπίο, ένα τοπίο λοιμού, ο Οιδίπους- βασιλιάς της Θήβας , επιχειρεί να μάθει την αιτία της «αρρώστιας», την αιτία που όλος ο λαός του «νοσεί». Η διαδικασία αυτής της έρευνας οδηγεί στην επώδυνη απάντηση. Η αρρώστια είναι ο ίδιος. Οι τρεις ηθοποιοί στήνουν ένα κρίσιμο «παιχνίδι» στο οποία ανά πάσα στιγμή παρακολουθούν και αναπαριστούν όλη τη διαδρομή του Οιδίποδα προς τη γνώση, τη δυσκολία που έχει η ομολογία της γνώσης, και την αντίσταση του ανθρώπινου όντος να γνωρίσει ολοκληρωτικά τον εαυτό του. Στο έργο του Σοφοκλή όλα τα πρόσωπα είναι ταυτόχρονα θύτες και θύματα, άγιοι και αμαρτωλοί, συνειδητοί και ασυνείδητοι. Οι τρεις υποκριτές εναλλάσσοντας ρόλους, διογκώνοντας στιγμές, βουτώντας στο ασυνείδητο των προσώπων του Σοφοκλή ( με πολύτιμο αρωγό τις αφηγήσεις από το σενάριο του Παζολίνι) συνθέτουν ενώπιον μας τον άνθρωπο που ξεκινάει ως σωτήρας και καταλήγει ως «άθλιο συντρίμμι», ως «τυφλός ζητιάνος και προφήτης».

Περισσότερες πληροφορίες

Οιδίπους

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 75 '

Ο «Οιδίποδας Τύραννος» του Σοφοκλή και το σενάριο της ομώνυμης ταινίας του Πιερ Πάολο Παζολίνι γίνονται τα υλικά για ένα σκηνικό παιχνίδι με τρεις ερμηνευτές.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.