Αυτές τις παραστάσεις θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου

17 ελληνικές παραγωγές μουσικής, θεάτρου και όπερας, με περίπου 300 καλλιτέχνες, θα φιλοξενήσει το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου στα ανοικτά θέατρα της Επιδαύρου και στο Ηρώδειο.

Αυτές τις παραστάσεις θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου

Από τις 5 Ιουνίου μέχρι και τις 15 Αυγούστου θα διαρκέσει το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2020, με δεκαεφτά παραγωγές μουσικής, θεάτρου και όπερας μόνο στα ανοικτά θέατρα της Επιδαύρου και στο Ηρώδειο. Η υπό εξέλιξη πανδημία επέβαλε στην καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, Κατερίνα Ευαγγελάτου, να κάνει ένα νέο σχεδιασμό και να μην υλοποιήσει όλα όσα ανακοίνωσε στις 30 Μαρτίου. Με αίσθημα ευθύνης στοιχειοθέτησε ένα συμπυκνωμένο πρόγραμμα μόνο με ελληνικές παραγωγές και αποφάσισε να αξιοποιήσει μόνο τα ανοικτά θέατρα της Επιδαύρου και το Ηρώδειο. Σημαντική είναι η σύμπραξη του Φεστιβάλ με τον οργανισμό ΝΕΟΝ σε ένα τολμηρό εικαστικό και επιμελητικό εγχείρημα, που θέτει στο επίκεντρό του τη σύνδεση των παραστατικών τεχνών με την εικαστική δημιουργία, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει, με τρόπο εντελώς απρόσμενο για τον θεατή, τον εμβληματικό χώρο του Ωδείου Ηρώδου Αττικού.

Αυτές τις παραστάσεις θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου - εικόνα 1
Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Κατερίνα Ευαγγελάτου

Στην ανακοίνωση του προγράμματος η Κατερίνα Ευαγγελάτου υπογράμμισε πως «η διοργάνωση του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου για το 2020 θα έχει τον υπότιτλο ΥΠΟΣΥΝΟΛΟ - FRAGMENT. Τα έργα που δεν θα μπορέσουν να παρουσιαστούν κατά την τρέχουσα περίοδο προγραμματίζονται ήδη για το 2021, σε ένα διευρυμένο Φεστιβάλ ’20-’21, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ένα μεγάλο πρόγραμμα, εμπλουτισμένο με νέες δημιουργίες και συμπαραγωγές, για να γιορτάσουμε τα 65 χρόνια μας. Η έναρξη, ο πρόλογος, αν θέλετε, γίνεται φέτος. Θα ακολουθήσει ένα δεύτερο μέρος ειδικών δράσεων, αργότερα μέσα στη χρονιά, και φυσικά η ανάπτυξη του σχεδιασμού μας για το καλοκαίρι του ’21».

Οι θεατρικές παραστάσεις

Αυτές τις παραστάσεις θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου - εικόνα 2

Από τις δεκαεφτά συνολικά παραγωγές οι αμιγώς θεατρικές παραγωγές είναι οι τρεις των κρατικών φορέων και τρεις παραγωγές που ακουμπούν στο μουσικό θέατρο και έχουν την υπογραφή ανθρώπων του θεάτρου. Το Εθνικό Θέατρο θα κατέβει στην Επίδαυρο με δυο παραγωγές, τους «Πέρσες» του Αισχύλου (24-26/7) σε σκηνοθεσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη και έναν θαυμάσιο θίασο: Λυδία Κονιόρδου, Νίκος Καραθάνος, Αργύρης Ξάφης, Λαέρτης Μαλκότσης, Αργύρης Πανταζάρας, Δημήτρης Παπανικολάου, Γιάννος Περλέγκας κ.ά. και τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη (31/7-2/8) σε σκηνοθεσία του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, που κάνει το μεγάλο βήμα στη σκηνοθεσία μεγάλης κλίμακας και σημειώνει την πρώτη του επιδαύρεια κάθοδο σε ρόλο σκηνοθέτη. Το ετερόκλητο καστ απαρτίζουν οι Βίκυ Σταυροπούλου (στον ομώνυμο ρόλο), Στεφανία Γουλιώτη, Μάνος Βαβαδάκης, Βίκυ Βολιώτη, Στέλιος Ιακωβίδη, Γιάννης Κότσιφας, Αγορίτσα Οικονόμου, Νίκος Ψαρράς, κ.ά. Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα παρουσιάσει τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη (7-9/8), σε σκηνοθεσία του Γιάννη Ρήγα με πρωταγωνιστές τους Ταξιάρχη Χάνο, Γιάννη Σαμψαλάκη, Χρήστο Στέργιογλου, Δημήτρη Διακοσάββα, Αναστασία Ραφαέλα Κονίδη, Χρυσή Μπαχτσεβάνη, Κλειώ Δανάη Οθωναίου, Ιώβη Φραγκάτου κ.ά.

Η μικρή Επίδαυρος κρατάει το μουσικό χαρακτήρα των εκδηλώσεων που είχαν εξαρχής. Στο μουσικό θέατρο ακουμπά η παράσταση του Βασίλη Νούλα και των Nova Melancholia στη μπαρόκ όπερας του Μικελάντζελο Φαλβέτι «Η κιβωτός του Νώε» (31/7-1/8), το ίδιο και η παράσταση που σκηνοθετεί η Μαρία Πανουργιά η όπερα του Φρανσίς Πουλένκ «Έχω μάτια στ’ αυτιά», που βασίζεται στην «Ανθρώπινη φωνή» του Κοκτώ (7-8/8). Και η Μαριάννα Κάλμπαρη θα σκηνοθετήσει όπερα και μάλιστα στο Ηρώδειο. Συνεργάζεται με την Καμεράτα στην όπερα του Κλάουντιο Μοντεβέρντι «Η επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα» (4-5/8).

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου εδώ

Περισσότερες πληροφορίες

Πέρσες

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Στο αντι-πολεμικό έργο οι πρωταγωνιστές δεν είναι οι Αθηναίοι, αλλά οι αντίπαλοί τους, οι Πέρσες. Ο Αισχύλος περιγράφει την οδύνη τους, τη στιγμή που μαθαίνουν για τη συντριπτική ήττα του στρατού τους στη ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Λυσιστράτη

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 100 '

Όταν οι γυναίκες αποφασίζουν να πάρουν την εξουσία και να βάλουν τέρμα στην… αντρική συνήθεια του πολέμου χρησιμοποιώντας τα κρυφά, αλλά πολύ ισχυρά όπλα τους, οι καταστάσεις γίνονται ανεξέλεγκτες.

Όρνιθες

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 120 '

Δύο Αθηναίοι επιζητούν να φτιάξουν την ιδανική δημοκρατική πολιτεία μεταξύ ουρανού και γης, απογοητευμένοι από τη διαφθορά που επικρατεί στην πόλη τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Δήμος Αβδελιώδης: "Στο θέατρο πάμε πρωτίστως για να νιώσουμε"

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης μιλά στο "α" με αφορμή την "Απολογία του Σωκράτη" που ανεβάζει στην αρχαία ελληνική γλώσσα (26-27/4) αλλά και το "Όνειρο στο κύμα / Έρως ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (29/4), που παρουσιάζονται στη νέα θεατρική σκηνή που φέρει το όνομά του στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
23/04/2024

"I am falling in love | Εκδοχές πάνω στη Δωδέκατη Νύχτα": Πειραγμένος Σαίξπηρ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από τον Γιώργο Βαλαή

Ο ανήσυχος δημιουργός αποσυναρμολογεί τη "Δωδέκατη νύχτα" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ στη Σκηνή Ωμέγα, εστιάζοντας στις σχέσεις των ηρώων και την ερωτική έλξη που δεν γνωρίζει πρότυπα.

Το "Αλ Τσαντίρι Νιουζ" σε μία και μοναδική παράσταση

Η καυστική, αλλά πάντα χαρούμενη και ξεκαρδιστική, σάτιρα του Λάκη Λαζόπουλου ζωντανά στο Christmas Theater!

"Περιμένοντας τον Γκοντό": Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με το αριστούργημα του Μπέκετ

Ο καταξιωμένος διεθνώς Έλληνας σκηνοθέτης και το έργο σταθμός του 20ού αι για πρώτη φορά στη σκηνή της Στέγης σε μια μεγάλη συμπαραγωγή του Emillia Romagna Teatro.

Η Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου έρχεται ξανά στο Εθνικό Θέατρο

Τρεις παραγωγές από την Κύπρο "ταξιδεύουν" αυτόν τον Μάιο στην Αθήνα και τη σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" του Εθνικού.

Updated | Πέντε θέατρα αποχαιρετούν έξι παραστάσεις

Έργα μερικών από τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς (Ρέππας-Παπαθανασίου, Άκης Δήμου, Γιάννης Τσίρος), ένα του Φλομπέρ αλλά και μία διαδραστική κωμωδία κατεβάζουν αυλαία την Κυριακή των Βαΐων.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Ελλάδα και Τουρκία ανεβάζουν από κοινού την ερωτική τραγωδία του Σαίξπηρ

Μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή μεταξύ του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ετοιμάζεται αυτή την περίοδο πάνω σε ένα από τα σπουδαιότερα κλασικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας.