Αυτές τις παραστάσεις θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου

17 ελληνικές παραγωγές μουσικής, θεάτρου και όπερας, με περίπου 300 καλλιτέχνες, θα φιλοξενήσει το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου στα ανοικτά θέατρα της Επιδαύρου και στο Ηρώδειο.

Αυτές τις παραστάσεις θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου

Από τις 5 Ιουνίου μέχρι και τις 15 Αυγούστου θα διαρκέσει το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2020, με δεκαεφτά παραγωγές μουσικής, θεάτρου και όπερας μόνο στα ανοικτά θέατρα της Επιδαύρου και στο Ηρώδειο. Η υπό εξέλιξη πανδημία επέβαλε στην καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, Κατερίνα Ευαγγελάτου, να κάνει ένα νέο σχεδιασμό και να μην υλοποιήσει όλα όσα ανακοίνωσε στις 30 Μαρτίου. Με αίσθημα ευθύνης στοιχειοθέτησε ένα συμπυκνωμένο πρόγραμμα μόνο με ελληνικές παραγωγές και αποφάσισε να αξιοποιήσει μόνο τα ανοικτά θέατρα της Επιδαύρου και το Ηρώδειο. Σημαντική είναι η σύμπραξη του Φεστιβάλ με τον οργανισμό ΝΕΟΝ σε ένα τολμηρό εικαστικό και επιμελητικό εγχείρημα, που θέτει στο επίκεντρό του τη σύνδεση των παραστατικών τεχνών με την εικαστική δημιουργία, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει, με τρόπο εντελώς απρόσμενο για τον θεατή, τον εμβληματικό χώρο του Ωδείου Ηρώδου Αττικού.

Αυτές τις παραστάσεις θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου - εικόνα 1
Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Κατερίνα Ευαγγελάτου

Στην ανακοίνωση του προγράμματος η Κατερίνα Ευαγγελάτου υπογράμμισε πως «η διοργάνωση του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου για το 2020 θα έχει τον υπότιτλο ΥΠΟΣΥΝΟΛΟ - FRAGMENT. Τα έργα που δεν θα μπορέσουν να παρουσιαστούν κατά την τρέχουσα περίοδο προγραμματίζονται ήδη για το 2021, σε ένα διευρυμένο Φεστιβάλ ’20-’21, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ένα μεγάλο πρόγραμμα, εμπλουτισμένο με νέες δημιουργίες και συμπαραγωγές, για να γιορτάσουμε τα 65 χρόνια μας. Η έναρξη, ο πρόλογος, αν θέλετε, γίνεται φέτος. Θα ακολουθήσει ένα δεύτερο μέρος ειδικών δράσεων, αργότερα μέσα στη χρονιά, και φυσικά η ανάπτυξη του σχεδιασμού μας για το καλοκαίρι του ’21».

Οι θεατρικές παραστάσεις

Αυτές τις παραστάσεις θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου - εικόνα 2

Από τις δεκαεφτά συνολικά παραγωγές οι αμιγώς θεατρικές παραγωγές είναι οι τρεις των κρατικών φορέων και τρεις παραγωγές που ακουμπούν στο μουσικό θέατρο και έχουν την υπογραφή ανθρώπων του θεάτρου. Το Εθνικό Θέατρο θα κατέβει στην Επίδαυρο με δυο παραγωγές, τους «Πέρσες» του Αισχύλου (24-26/7) σε σκηνοθεσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη και έναν θαυμάσιο θίασο: Λυδία Κονιόρδου, Νίκος Καραθάνος, Αργύρης Ξάφης, Λαέρτης Μαλκότσης, Αργύρης Πανταζάρας, Δημήτρης Παπανικολάου, Γιάννος Περλέγκας κ.ά. και τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη (31/7-2/8) σε σκηνοθεσία του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, που κάνει το μεγάλο βήμα στη σκηνοθεσία μεγάλης κλίμακας και σημειώνει την πρώτη του επιδαύρεια κάθοδο σε ρόλο σκηνοθέτη. Το ετερόκλητο καστ απαρτίζουν οι Βίκυ Σταυροπούλου (στον ομώνυμο ρόλο), Στεφανία Γουλιώτη, Μάνος Βαβαδάκης, Βίκυ Βολιώτη, Στέλιος Ιακωβίδη, Γιάννης Κότσιφας, Αγορίτσα Οικονόμου, Νίκος Ψαρράς, κ.ά. Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα παρουσιάσει τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη (7-9/8), σε σκηνοθεσία του Γιάννη Ρήγα με πρωταγωνιστές τους Ταξιάρχη Χάνο, Γιάννη Σαμψαλάκη, Χρήστο Στέργιογλου, Δημήτρη Διακοσάββα, Αναστασία Ραφαέλα Κονίδη, Χρυσή Μπαχτσεβάνη, Κλειώ Δανάη Οθωναίου, Ιώβη Φραγκάτου κ.ά.

Η μικρή Επίδαυρος κρατάει το μουσικό χαρακτήρα των εκδηλώσεων που είχαν εξαρχής. Στο μουσικό θέατρο ακουμπά η παράσταση του Βασίλη Νούλα και των Nova Melancholia στη μπαρόκ όπερας του Μικελάντζελο Φαλβέτι «Η κιβωτός του Νώε» (31/7-1/8), το ίδιο και η παράσταση που σκηνοθετεί η Μαρία Πανουργιά η όπερα του Φρανσίς Πουλένκ «Έχω μάτια στ’ αυτιά», που βασίζεται στην «Ανθρώπινη φωνή» του Κοκτώ (7-8/8). Και η Μαριάννα Κάλμπαρη θα σκηνοθετήσει όπερα και μάλιστα στο Ηρώδειο. Συνεργάζεται με την Καμεράτα στην όπερα του Κλάουντιο Μοντεβέρντι «Η επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα» (4-5/8).

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου εδώ

Περισσότερες πληροφορίες

Πέρσες

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Στο αντι-πολεμικό έργο οι πρωταγωνιστές δεν είναι οι Αθηναίοι, αλλά οι αντίπαλοί τους, οι Πέρσες. Ο Αισχύλος περιγράφει την οδύνη τους, τη στιγμή που μαθαίνουν για τη συντριπτική ήττα του στρατού τους στη ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Λυσιστράτη

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 100 '

Όταν οι γυναίκες αποφασίζουν να πάρουν την εξουσία και να βάλουν τέρμα στην… αντρική συνήθεια του πολέμου χρησιμοποιώντας τα κρυφά, αλλά πολύ ισχυρά όπλα τους, οι καταστάσεις γίνονται ανεξέλεγκτες.

Όρνιθες

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 120 '

Δύο Αθηναίοι επιζητούν να φτιάξουν την ιδανική δημοκρατική πολιτεία μεταξύ ουρανού και γης, απογοητευμένοι από τη διαφθορά που επικρατεί στην πόλη τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Meursault": Ο "Ξένος" του Καμί μέσα από ένα μινιμαλιστικό σύμπαν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Η σκηνοθέτις Ελένη Παππά, απόφοιτη του πρώτου τμήματος σκηνοθεσίας του Εθνικού Θεάτρου ανεβάζει τη δική της εκδοχή πάνω στο λογοτεχνικό αριστούργημα του νομπελίστα συγγραφέα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/01/2023

Η Λάρισα επιμένει πολιτιστικά

Βρεθήκαμε για μία ημέρα στη Λάρισα με αφορμή την παράσταση του Θεσσαλικού Θεάτρου "Ο επιθεωρητής" και αναμεταδίδουμε.

"Σουέλ": Σύγχρονη τραγικωμωδία για τα παιχνίδια της μοίρας

Μια μακρινή απόγονος παριανών πειρατών, βασανίζεται από τον φόβο μήπως η υιοθετημένη της κόρη ανακαλύψει την αλήθεια για τους βιολογικούς της γονείς...

Ο ηθοποιός Σαράντος Γεωγλερής για τη "βιολογική ανάγκη" του θεάτρου, τα παράδοξα της ζωής και τη δυνατότερη εμπειρία του στο σανίδι

Ο Σαράντος Γεωγλερής πρωταγωνιστεί στις παραστάσεις "Αθώος ή Ένοχος" και "39 σκαλοπάτια". Τον γνωρίζουμε μέσα από 10 + 1 ερωτήσεις.

"Ζακ / Zackie Oh! A Queen Story": Θεατρικός ιμπρεσιονισμός στη σκηνή του Άβατον

Το "Ζακ / Zackie Oh! A Queen Story", έργο εμπνευσμένο από τον νεαρό LGBTQI+ ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου επιστρέφει στο Θέατρο Άβατον.

"Άκρως συμπαντικό": Συνεχίζεται με επιτυχία η μαύρη κωμωδία της Σάρλοτ Τζόουνς

Η Μπέσσυ Μάλφα, ο Κώστας Καζανάς, η Φωτεινή Ντεμίρη, ο Μιχάλης Μαρκάτης, η Τζούλι Τσόλκα και ο Κωνσταντίνος Μουταφτσής συναντιούνται στη σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου για κάτι… Άκρως Συμπαντικό!

"Τελικά η ψυχή από τι υλικό είναι φτιαγμένη;" Το "Εύθραυστον" απαντά

Η ηρωίδα του "Εύθραυστον" απευθύνεται στη Φρίντα Κάλο με την οποία ταυτίζεται, ζητώντας τη βοήθειά της.