Τρεις ηθοποιοί πρώτης γραμμής σε λογοτεχνικές συναντήσεις

Οι Μαρία Σκουλά, Αλεξία Καλτσίκη και Μιχάλης Σαράντης διαβάζουν Σύλβια Πλαθ και Δημήτρη Χατζή από το Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Τρεις ηθοποιοί πρώτης γραμμής σε λογοτεχνικές συναντήσεις

Αυτήν την εβδομάδα δίνουμε ψηφιακό ραντεβού με το Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και δύο σπουδαία λογοτεχνικά κείμενα, τα οποία ζωντανεύουν μέσα από τις φωνές τριών σημαντικών εκπροσώπων της νέας αλλά και της προηγούμενης γενιάς ηθοποιών: του Μιχάλη Σαράντη, της Αλεξίας Καλτσίκη και της Μαρίας Σκουλά.

Τρεις ηθοποιοί πρώτης γραμμής σε λογοτεχνικές συναντήσεις - εικόνα 1
© Ελίνα Γιουνανλή

Την Τετάρτη 3 Ιουνίου στις 7 μ.μ. συνεχίζονται οι διαδικτυακές Αναγνώσεις με τον «Ντετέκτιβ» του Δημήτρη Χατζή. Το έργο του εκπροσώπου του μεταπολεμικού ρεαλισμού διαβάζει η Μαρία Σκουλά. Το διήγημα ανήκει στη συλλογή «Το τέλος της μικρής μας πόλης», ο τίτλος της οποίας παραπέμπει στο θεατρικό έργο του Αμερικανού Θόρντον Ουάιλντερ «Η μικρή μας πόλη», και αποτυπώνει την καθημερινότητα στους συνοικισμούς του ελληνικού Μεσοπολέμου. Η επαρχιακή κωμόπολη στην οποία τοποθετεί ο συγγραφέας τους ήρωες του αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στα επτά αφηγήματα που συνθέτουν τη συλλογή. Στον «Ντετέκτιβ», το τελευταίο της σειράς, πρωταγωνιστεί ένας σύγχρονος Δον Κιχώτης, ο Θοδωράκης, ο οποίος -λάτρης των αστυνομικών μυθιστορημάτων- ακροβατεί κάπου ανάμεσα στη φαντασίωση και την πραγματικότητα προσπαθώντας να εξιχνιάσει το μυστήριο της εξαφάνισης ενός συμπατριώτη του. Το μουσικό σήμα της ηχογράφησης υπογράφει ο Νίκος Γαλενιανός.

Ακούστε την ηχογραφημένη ανάγνωση του «Ντετέκτιβ» εδώ.

Τρεις ηθοποιοί πρώτης γραμμής σε λογοτεχνικές συναντήσεις - εικόνα 2

Την Κυριακή 7 Ιουνίου στις 8.30 μ.μ. η Αλεξία Καλτσίκη και ο Μιχάλης Σαράντης ερμηνεύουν τον «Γυάλινο κώδωνα» της Σύλβια Πλαθ στο πλαίσιο του θεατρικού αναλογίου των Παραβάσεων που συνεχίζουν διαδικτυακά την αναδρομή τους σε απευθείας σύνδεση από τον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε σκηνοθετική επιμέλεια του Δημήτρη Καραντζά. Η εμβληματική ποιήτρια, μυθιστοριογράφος και διηγηματογράφος, γνωστή για το εξομολογητικό της ύφος, αποτελεί μια ριζοσπαστική φωνή του γυναικείου κινήματος. Ο «Γυάλινος κώδωνας» είναι το μοναδικό της μυθιστόρημα που πρωτοεκδόθηκε με ψευδώνυμο το 1963, μερικές εβδομάδες πριν από την αυτοκτονία της συγγραφέως. Η πορεία του πρωταγωνιστή του έργου, άλλωστε, προς την διανοητική διαταραχή έχει πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία και παραλληλίζεται με την εμπειρία της ίδιας της Πλαθ. Τη μετάφραση υπογράφει η Ελένη Ηλιοπούλου, ενώ το ηχητικό περιβάλλον σχεδιάζει ο Γιώργος Πούλιος.

Παρακολουθήστε τον «Γυάλινο κώδωνα» ζωντανά εδώ και στη σελίδα του ΚΠΙΣΝ στο Facebook.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.