Το Θέατρο Σταθμός δίνει το δικό του μήνυμα με δύο παραστάσεις διαδικτυακά

Δύο παραστάσεις έργων του Ιάκωβου Καμπανέλλη και της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία του Μάνου Καρατζογιάννη μοιράζεται μαζί μας σε online προβολή το θέατρο του Μεταξουργείου.

Το Θέατρο Σταθμός δίνει το δικό του μήνυμα με δύο παραστάσεις διαδικτυακά

Το Θέατρο Σταθμός μπαίνει στο πνεύμα των ημερών και μοιράζεται μαζί μας δύο από τις παλαιότερες παραστάσεις του διαδικτυακά μέσα από την ιστοσελίδα του stathmostheatro.gr. Μέχρι τις 6 Απριλίου το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει δωρεάν τις παραστάσεις «Ο Ουρανός και… το Παντελόνι του» και «Ο ήχος του όπλου» σε σκηνοθεσία του Μάνου Καρατζογιάννη.

Το Θέατρο Σταθμός δίνει το δικό του μήνυμα με δύο παραστάσεις διαδικτυακά - εικόνα 1

Στον «Ουρανό και… το Παντελόνι του» των Λούλας Αναγνωστάκη και Ιάκωβου Καμπανέλλη αντίστοιχα, πρωταγωνιστούν η Νένα Μεντή και ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης. Μια παράσταση που συνθέτει κάτω από έναν ενιαίο τίτλο τον μονόλογο «Αυτός και το παντελόνι του» του Ιάκωβου Καμπανέλλη και το μονοπρόσωπο έργο «Ο ουρανός κατακόκκινος» της Λούλας Αναγνωστάκη. «Αυτός» (Χρ. Χατζηπαναγιώτης) - παρά το γεγονός ότι δεν έχει ούτε όνομα - και η Σοφία Αποστόλου (Ν. Μεντή) -«πρώην καθηγήτρια, απολυθείσα λόγω αλκοολισμού» και «μητέρα φυλακισμένου»- αφηγούνται την προσωπική τους ιστορία μέσα από δύο έργα που μιλούν για τη μοναξιά, την ενοχή, τα τραύματα και τα αδιέξοδα.

Το Θέατρο Σταθμός δίνει το δικό του μήνυμα με δύο παραστάσεις διαδικτυακά - εικόνα 2

Ο «Ήχος του όπλου» της Λούλας Αναγνωστάκη με την Πέγκυ Σταθακοπούλου, την Τζένη Σκαρλάτου, τον Σταύρο Μερμήγκη, τη Βασιλική Τρουφάκου, τον Αγησίλαο Μικελάτο και τον Κώστα Νικούλι στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, ανέβηκε ένα χρόνο μετά το θάνατο της γιατί όπως είχε δηλώσει στο «α» ο Μάνος Καρατζογιάννης «θεωρούμε ότι οφείλει μέσα στις 1.500 παραστάσεις να υπάρχει ένα δικό της έργο». Η συγγραφέας μέσα από το έργο τοποθετημένο και γραμμένο στα μέσα της δεκαετίας του 80’, κατάφερε να αποτυπώσει μοναδικά το ψυχικό τοπίο του Νεοέλληνα και τη σύγχρονη Ιστορία της χώρας μέσα από ιστορίες καθημερινών ανθρώπων, στα προσωπικά αδιέξοδα και τραύματα των οποίων αναγνωρίζεις εύκολα το συλλογικό μας τραύμα (όπως επισημαίνει η κριτική της Τώνιας Καράογλου για την παράσταση).

Τα σκηνικά και στις δύο περιπτώσεις είναι του Γιάννη Αρβανίτη, τα κοστούμια της Βασιλικής Σύρμα, η μουσική του Αντώνη Παπακωνσταντίνου και οι φωτισμοί του Αλέξανδρου Αλεξάνδρου.

Το Θέατρο Σταθμός δίνει το δικό του μήνυμα με δύο παραστάσεις διαδικτυακά - εικόνα 3

Όσον αφορά το γιατί ο Μάνος Καρατζογιάννης επέλεξε αυτές τις δύο παραστάσεις και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2020 (27 Μαρτίου): «Σήμερα που γιορτάζει το θέατρο δοκιμαζόμενο όσο ποτέ, σήμερα που δοκιμάζεται η ίδια η ζωή θυμόμαστε ξανά δύο ζωοδότες φωνές, τόσο για τις σημειώσεις τους για το Θέατρο όσο και για το σπουδαίο θεατρικό τους έργο: τον «πατέρα» και τη «μάνα» του νεοελληνικού θεάτρου Ιάκωβο Καμπανέλλη και Λούλα Αναγνωστάκη.
Αν η πνευματική καταγωγή του Καμπανέλλη, όπως την ορίζει ο ίδιος σε συνέντευξή του είναι το στρατόπεδο εννοώντας το Μαουτχάουζεν, η πνευματική αφετηρία της Αναγνωστάκη είναι σίγουρα ο εμφύλιος μια και υπάρχει ως ιστορική αναφορά σχεδόν στο σύνολο της δραματουργίας της.
Θεματική των έργων τους η μοναξιά, η ενοχή, τα τραύματα και τα αδιέξοδα του Έλληνα των μεταπολεμικών χρόνων, το νέο αστικό τοπίο, η ανέχεια, οι εθνικές και προσωπικές μας διαψεύσεις αλλά και ο αδιάκοπος αγώνας για τη ζωή, συχνά μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες.
Παρ’ όλο που το έργο και των δύο συγγραφέων εμπνέεται από οικεία δεινά, λόγω της γραφής τους, παραμένει αποκαλυπτικό για οποιονδήποτε έχει ζήσει ακόμη και σε τελείως διαφορετικές γεωγραφικές, ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες.

Χρόνια πολλά, λοιπόν, στην ευπαθή μας τέχνη, με την ευχή να βρεθούμε και πάλι σύντομα υγιείς, ασφαλείς και ενωμένοι στις πλατείες των θεάτρων. Kαλή δύναμη και καλή μας αντάμωση».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.