Updated | Online θεατρικές παραστάσεις για όσο «μένουμε σπίτι»

Σε μια καλώς εννούμενη «επίθεση» μέσω διαδικτύου προβαίνουν όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες καθιστώντας τις δουλειές τους διαθέσιμες -και δωρεάν- στο διαδίκτυο. Μείνετε συντονισμένοι για τις νέες παραστάσεις που προστίθενται.

Updated | Online θεατρικές παραστάσεις για όσο «μένουμε σπίτι»

Update: Προστέθηκαν οι παραστάσεις «Μεταξύ Πειραιώς και Νεαπόλεως», «Οι κότες και οι ψύλλοι», «Θείος Βάνιας», «Το γάλα»

Καθώς οι ραγδαίες εξελίξεις στο ζήτημα του κορωνοϊού οδήγησαν την κυβέρνηση στην απόφαση να ανασταλούν προσωρινά όλα τα θεάματα και θεατρικές παραστάσεις, δεν είναι λίγοι οι καλλιτέχνες που αποφάσισαν να αντιδράσουν έμπρακτα στα νέα δεδομένα. Αφού, λοιπόν, οι εξελίξεις μάς θέλουν να «μένουμε σπίτι» για την προάσπιση όχι μόνο της ατομικής αλλά κυρίως της δημόσιας υγείας, όλο και περισσότεροι άνθρωποι του θέατρου παίρνουν την πρωτοβουλία να ανεβάσουν ελεύθερα στο διαδίκτυο τις δουλειές τους, επαναπροσδιορίζοντας για λίγο την παραδεδομένη, ζωντανή σχέση ηθοποιού-θεατή.

Έτσι, εκτός από τις παλαιότερες παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου, που βρίσκονται ήδη στο ψηφιοποιημένο αρχείο του, και τη νέα υπηρεσία on demand του Θεάτρου Τέχνης που θα είναι σύντομα διαθέσιμο, μπορείτε να δείτε:

την παράσταση «Άφιξις» από την ομάδα ΠΥΡ, που παρουσιάστηκε στη Μικρή Επίδαυρο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιδαύρου το 2017. Με αφετηρία τη Μνηστηροφονία από την «Οδύσσεια», η ομάδα που έχουν ιδρύσει οι Ιώ Βουλγαράκη, Αργύρης Ξάφης και Δέσποινα Κούρτη πρότεινε έναν μη ρεαλιστικό τρόπο αφήγησης μίας εκ των εμβληματικότερων και πιο αιμοτοβαμμένων σκηνών της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Την παράσταση σκηνοθέτησε η Ιώ Βουλγαράκη και έπαιξαν οι ηθοποιοί: Γιώργος Δικαίος, Δέσποινα Κούρτη, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Μαίρη Μηνά, Γιώργος Μπινιάρης, Αργύρης Ξάφης, Γιώργος Παπαγεωργίου.

τον «Χρύσιππο» του Δημήτρη Δημητριάδη που σκηνοθέτησε στο περσινό Φεστιβάλ Αθηνών ο Θάνος Σαμαράς. Το άπαιχτο έως τότε έργο του Δημητριάδη αποτέλεσε μία απολύτως προσωπική δουλειά του Θάνου Σαμαρά, καθώς εκτός της σκηνοθεσίας υπέγραψε την κίνηση, τα σκηνικά-κοστούμια, τους φωτισμούς, τον σχεδιασμό ήχου και τα animation. Στο καστ οι: Ράνια Οικονομίδου, Μιχαήλ Ταμπακάκης, Νικόλας Μίχας, Θανάσης Δόβρης, Σοφία Κόκκαλη, Γιάννης Σιαμσιάρης, Αγγελική Στελλάτου, Νίκος Καραθάνος.

τις «Παραλογές ή μικρές καθημερινές τραγωδίες» του Γιάννη Καλαβριανού και της ομάδας Sforaris. Πρόκειται για την πρώτη δουλειά της ομάδας που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών (2010) και βασίστηκε σε τέσσερα δημοτικά τραγούδια και σε στίχους του Τάσου Λειβαδίτη. Ερμήνευσαν οι: Κίκα Γεωργίου, Άννα Ελεφάντη, Χριστίνα Μαξούρη, Αναστασία Μποζοπούλου, Βασιλική Σαραντοπούλου.

την παράσταση «Εμείς» του Γιεβγκιένι Ζαμιάτιν που παρουσίασε η ομάδα Σημείο Μηδέν σε σκηνοθεσία του Σάββα Στρούμπου το 2015. Το μελλοντολογικό, δυστοπικό μυθιστόρημα του Ρώσου συγγραφέα που προφητεύει έναν κόσμο ολοκληρωτικού ελέγχου και καταστολής δοσμένο σε μία παράσταση σωματικού θεάτρου με τους: Δαυίδ Μαλτέζε, Ελεάνα Γεωργούλη, Έλλη Ιγγλίζ, Δημήτρη Παπαβασιλείου, Εβελίν Ασουάντ. Εδώ μπορείτε να βρείτε περισσότερες παραστάσεις της ομάδας.

«Μεταξύ Πειραιώς και Νεαπόλεως» του Γεώργιου Βιζυηνού, από την ομάδα Ξανθίας σε σκηνοθεσία του Κώστα Παπακωνσταντίνου. Η παράσταση δόθηκε το 2018-19 στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Μεγάρου Μουσικής και έπαιξαν οι: Ελισσαίος Βλάχος, Χαρά Δημητριάδη, Αγγελική Μαρίνου, Κώστας Παπακωνσταντίνου. Μουσικός επί σκηνής: Νίκος Κολλάρος.

«Οι κότες και οι ψύλλοι» της ομάδας Nova Melancholia, που παρουσιάστηκε το 2012 στην κατάληψη του θεάτρου Εμπρός. Την εμπνευσμένη από τα δύο ομώνυμα διηγήματα του Γιώργου Ιωάννου περφόρμανς σκηνοθέτησε ο Βασίλης Νούλας και ερμήνευσαν οι: Ράνια Κελαϊδίτη, Κώστας Κουτσολέλος, Άννα Τζάκου, Σωτήρης Τσακομίδης, Γιώργος Τσάμης, Σταύρος Μπαφέτης, Δέσποινα Χατζηπαυλίδου. Εδώ μπορείτε να βρείτε αποσπάσματα και από άλλες παραστάσεις της ομάδας.

«Θείος Βάνιας» του Άντον Τσέχοφ σε σκηνοθεσία της Μαρίας Μαγκανάρη. Η παράσταση ανέβηκε στο ΚΕΤ τη σεζόν 2018-19 και έπαιξαν οι: Ανθή Ευστρατιάδου, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Σύρμω Κεκέ, Κώστας Κουτσολέλος, Μαρία Μαγκανάρη, Υβόννη Μαλτέζου, Δημήτρης Ντάσκας, Γιωργής Τσαμπουράκης.

Το «Γάλα» που ανέβηκε στη Νέα Σκηνή του ΕΘνικού Θεάτρου την περίοδο 2006-07 σε σκηνοθεσία του Νίκου Μαστοράκη. Το έργο του Βασίλη Κατσικονούρη ερμήνευσαν οι: Μάνια Παπαδημητρίου, Γιάννος Περλέγκας, Κωνσταντίνος Παπαχρόνης, Μαρία Παπαστεφανάκη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
24/04/2024

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".

Δήμος Αβδελιώδης: "Στο θέατρο πάμε πρωτίστως για να νιώσουμε"

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης μιλά στο "α" με αφορμή την "Απολογία του Σωκράτη" που ανεβάζει στην αρχαία ελληνική γλώσσα (26-27/4) αλλά και το "Όνειρο στο κύμα / Έρως ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (29/4), που παρουσιάζονται στη νέα θεατρική σκηνή που φέρει το όνομά του στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema.