Συνεργασία με τον Στέφανο Κορκολή ετοιμάζει η Κάρμεν Ρουγγέρη

Τα σχέδια της για την επόμενη σεζόν μας αποκάλυψε η γνωστή δημιουργός.

Συνεργασία με τον Στέφανο Κορκολή ετοιμάζει η Κάρμεν Ρουγγέρη

Η Κάρμεν Ρουγγέρη μίλησε αποκλειστικά στο «α» για τη νέα παράσταση που ετοιμάζει, την οποία αναμένουμε τον προσεχή Οκτώβριο, ενώ δεν παρέλειψε να μοιραστεί μαζί μας ότι βρίσκεται σε συζητήσεις για δύο ακόμα παραγωγές για την επόμενη σεζόν. Στη σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης η αγαπημένη δημιουργός των παιδιών θα ανεβάσει τον «Μικρό πρίγκιπα» του Αντουάν Ντε Σεντ-Εξιπερί, σε δικά της κείμενα, βασισμένα στο ομώνυμο αντιπολεμικό πολυμεταφρασμένο αριστούργημα, το οποίο βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα των πιο πολυδιαβασμένων βιβλίων όλων των εποχών, και σε συν-σκηνοθεσία με την κόρη της Χριστίνα Κουλουμπή (η οποία υπογράφει όπως πάντα και τα κοστούμια).

Όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, έτσι και φέτος, τα παιδιά με το χειροκρότημα τους ψήφισαν ποια παράσταση θέλουν να δουν περισσότερο τον επόμενο χειμώνα και σύμφωνα με την Κάρμεν Ρουγγέρη, επέλεξαν τον «Μικρό πρίγκιπα» με μεγάλη διαφορά. Το κείμενο είναι ήδη έτοιμο, κι όπως μας εξήγησε, διασκευάζει το αλληγορικό παραμύθι (που η ίδια θεωρεί ότι απευθύνεται κυρίως στους μεγάλους) σε μια θεατρική εκδοχή η οποία αναδεικνύει τις πανανθρώπινες αξίες της φιλίας, της αγάπης και της ανιδιοτέλειας, προσεγγίζοντας με κατάλληλο για τα παιδιά τρόπο έννοιες που θίγει το έργο όπως η μοναξιά, η απώλεια, ο έρωτας, η φαντασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημιουργός εστιάζει σε ένα «θέατρο σεβασμού προς τα παιδιά», όπως το ορίζει, με στόχο τη γνώση και την εξοικείωση τους με τις μεγαλύτερες αξίες της ζωής, καθώς πιστεύει ότι μόνο έτσι έχει νόημα.

Συνεργασία με τον Στέφανο Κορκολή ετοιμάζει η Κάρμεν Ρουγγέρη - εικόνα 1

Η ανακοίνωση της συνεργασίας της Κάρμεν Ρουγγέρη με τον Στέφανο Κορκολή -ο οποίος θα υπογράψει την πρωτότυπη μουσική σύνθεση της παράστασης- εξάπτει ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον για όσα θα δούμε και θα ακούσουμε στην παράσταση. Υπογραμμίζει ότι την ενδιέφερε πάρα πολύ ο συνθέτης που θα υπογράψει τη μουσική να έχει κλασικά ακούσματα. Επιπλέον, ο διακεκριμένος συνθέτης γνωρίζει πολύ καλά το έργο καθώς είχε δουλέψει παλαιότερα πάνω στον «Μικρό πρίγκιπα», ο οποίος είχε παρουσιαστεί ως όπερα στο Παρίσι. Σημαντική θα είναι η συμβολή του σταθερού συνεργάτη της Αντώνη Δελαπόρτα στη δημιουργία του video art της παράστασης, ο οποίος θα φέρει επί σκηνής εικόνες από τον κόσμο του «Μικρού πρίγκιπα» γεμάτο αστεροειδής και πλανήτες, έτσι όπως τον φαντάστηκε και τον σκιτσογράφησε ο ίδιος ο συγγραφέας.

Όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε την ιστορία του «Μικρού πρίγκιπα», ένα «ποίημα της λογοτεχνίας», όπως το χαρακτηρίζει η Κάρμεν Ρουγγέρη, το οποίο αν και γράφτηκε για παιδιά, έχει έντονες φιλοσοφικές προεκτάσεις γύρω από την ανθρώπινη φύση. Γράφτηκε το 1942, περίοδο κατά την οποία ο Εξιπερί είχε διαφύγει στην Αμερική μετά την υποταγή της Γαλλίας στη Γερμανία και αποτέλεσε ένα μήνυμα του συγγραφέα στην πατρίδα του από την οποία είχε εξοριστεί, αντίστοιχα με τον Μικρό πρίγκιπα ο οποίος βρίσκεται μακριά από τον πλανήτη του. Μέσα από ένα αλληγορικό παραμυθιακό περιβάλλον κλείνει το μάτι στο παιδί που κρύβουμε μέσα μας, ενώ κατακρίνει τον κόσμο των μεγάλων, καταδεικνύοντας μέσα από συμβολισμούς τη μετάβαση από τη ζωή του παιδιού προς την κοινωνικοποίηση, τις ανθρώπινες σχέσεις και τις υποχρεώσεις του ενηλίκου. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η φράση-αφιέρωση του Εξιπερί στο μπροστινό μέρος του βιβλίου του «Όλοι οι μεγάλοι ήταν κάποτε παιδιά... λίγοι όμως το θυμούνται»!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Λένα Κιτσοπούλου, Χάρης Φραγκούλης, Άννα Κοκκίνου στο Θέατρο Σφενδόνη

Με νέες παραστάσεις και επιτυχημένες επαναλήψεις θα βρούμε τους τρεις καλλιτέχνες με ταυτότητα τη νέα σεζόν στο Θέατρο Σφενδόνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/10/2022

Μεγάλες ελληνικές και διεθνείς παραγωγές στο 57ο Φεστιβάλ Δημητρίων

Δεκαεπτά παραστάσεις, που καλύπτουν διαφορετικά καλλιτεχνικά είδη συνθέτουν το πρόγραμμα της διοργάνωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης.

H τελευταία σκηνοθεσία του Peter Brook σε Θεσσαλονίκη και Κύπρο

Το "Tempest Project" σε διασκευή- σκηνοθεσία των Peter Brook και Marie Helene Estienne θα παιχτεί στη χώρα μας στο πλαίσιο των Δημητρίων, αλλά και στην Κύπρο στο φεστιβάλ Κύπρια.

80 χρόνια γιορτάζει το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν: Αυτό είναι το ρεπερτόριο της σεζόν 2022-23

Η Μαριάννα Κάλμπαρη ανακοίνωσε με πνεύμα ανανέωσης και βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον το πρόγραμμα παραστάσεων κι όχι μόνο που μας επιφυλάσσει την ιδιαίτερη φετινή χρονιά το Θέατρο Τέχνης.

Tο ελληνικό θεάτρο στην εποχή του #MeToo

Παρακολουθήσαμε την ανοιχτή συζήτηση που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Εθνικού Θεάτρου.

Τι θα δούμε φέτος στο Θέατρο Πρόβα;

Καμπανέλλης, ένα μονόπρακτό του Κώστα Μουρσελά και θέατρο για παιδιά στο φετινό ρεπερτόριο του θεάτρου της Μαίρης Ραζή.

"Τα όρια": Η Εβίτα Παπασπύρου σε ένα ερμηνευτικό στοίχημα

Στο θέατρο Μοντέρνοι Καιροί παρουσιάζεται ο μονόλογος-πρόκληση των Μιχαέλα Μιχαΐλοβ και Ράντου Απόστολ, σε σκηνοθεσία Κώστα Νταλιάνη, για τα κακώς κείμενα του εκπαιδευτικού συστήματος.