Bαροπούλου, Απέργη, Γασπαράτος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Φεστιβάλ

Με αξιοπρόσεκτα ονόματα από τον καλλιτεχνικό χώρο από τον νομικό κλάδο και την εκπαίδευση επανδρώνεται το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε.

Bαροπούλου, Απέργη, Γασπαράτος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Φεστιβάλ

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου έχει ήδη σηκώσει τα μανίκια και εργάζεται με τη συνέπεια και τη μαχητικότητα που τη διακρίνει ως καλλιτεχνική διευθύντρια του Ελληνικού Φεστιβάλ. Πριν ξεκινήσει την κατάρτιση του καλλιτεχνικού προγράμματος για το ερχόμενο καλοκαίρι σε Ηρώδειο, Επίδαυρο και Πειραιώς 260 θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με διοικητικά θέματα. Το επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο που θα την συνοδεύει στις αποφάσεις σχετικές με την κατάρτιση ενός εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας, όσο και στην ανάπτυξή του ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και απαρτίζεται από μια αξιοπρόσεκτη ομάδα ανθρώπων. Από το χώρο των τεχνών στο δυναμικό του διοικητικού συμβουλίου εντάσσονται τρεις άνθρωποι που έχουν δώσει το δικό τους στίγμα στον πολιτισμό, η Ελένη Βαροπούλου, η Πατρίσια Απέργη και ο Σταύρος Γασπαράτος.

Bαροπούλου, Απέργη, Γασπαράτος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Φεστιβάλ - εικόνα 1

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο

Ένας άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία που μάλιστα έχει διατελέσει Νομικός Σύμβουλος του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του αναλαμβάνει την προεδρία. Ο Δημήτρης Πασσάς είναι δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, συνιδρυτής και εταίρος-διαχειριστής της Δικηγορικής Εταιρείας Μωράτης Πασσάς και παράλληλα με τη δικηγορική του δραστηριότητα, έχει ενεργή ανάμειξη στο χώρο της σύγχρονης τέχνης, ενώ παρέχει pro bono τις νομικές υπηρεσίες του σε διάφορους καλλιτεχνικούς οργανισμούς, όπως στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στην Athens Biennale κλπ. Αντιπρόεδρος αναλαμβάνει ο Μάρκος Βερέμης, συνιδρυτής και Εκτελεστικός Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας τεχνολογίας Upstream, βραβευμένος με το βραβείο «Έλληνας Επιχειρηματίας της Χρονιάς» της EY, το 2013. Δυο νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι ο Αντώνης Καραμπατζός, αναπληρωτής Καθηγητής Αστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και ο Νίκος Σταμπολίδης, Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης (1993-1996) και τακτικό μέλος του ΚΑΣ. Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Bαροπούλου, Απέργη, Γασπαράτος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Φεστιβάλ - εικόνα 2
Πατρίσια Απέργη

Από τον χώρο των τεχνών μέλος του συμβουλίου είναι η Ελένη Βαροπούλου θεατρολόγος, κριτικός, μεταφράστρια, επιμελήτρια εκθέσεων, επισκέπτρια καθηγήτρια σε τμήματα θεατρολογίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό με ένα αξιοζήλευτο θεωρητικό υπόβαθρο και εμπειρία. Σε διοικητικό επίπεδο μεταξύ άλλων διετέλεσε πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (1984-1992), διηύθυνε μαζί με τον Δημήτρη Μαραγκόπουλο το «Μουσικό Αναλόγιο» του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ίδρυσε και διηύθυνε το Φεστιβάλ Άργους (1994-1997), υπήρξε καλλιτεχνική υπεύθυνη της Θερινής Ακαδημίας του Εθνικού Θεάτρου (1999-2009) ενώ διετέλεσε προσωπική σύμβουλος του Καλλιτεχνικού Διευθυντή, Νίκου Κούρκουλου, στο Εθνικό Θέατρο (1998-2007).

Η Πατρίσια Απέργη δημιουργός της ομάδας Αερίτες είναι η χορογράφος που μέσα από τις χορογραφίες της έχει αποδείξει την πίστη της στην έννοια της συνεργασίας. Έχει δημιουργήσει καλλιτεχνικές δράσεις που προκύπτουν από τη συνέργεια του χορού με τις αναπαραστατικές τέχνες, την ποίηση, το θέατρο και τις νέες τεχνολογίες, ειδικότερα όπως αυτές εκφράζονται μέσω του graphic design, του video animation και της σύγχρονης οπτικής επικοινωνίας. Έχει χορογραφήσει δέκα έργα κι έχει δώσει το στίγμα της και, σε θεατρικές παραστάσεις, όπως ήταν ο «Βόυτσεκ» σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου, που παίχτηκε τον περασμένο χειμώνα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Το 2019 προσκλήθηκε ως μέντορας στο KLUB ZAK της Πολωνίας και ταυτόχρονα, προσκλήθηκε ως χορογράφος για ένα καινούριο έργο σε συνεργασία με την ομάδα Aterballetto, στο πλαίσιο του προγράμματος Agora project, στο Ρέτζιο Εμίλια και στην Μπρέσια της Ιταλίας. .

Bαροπούλου, Απέργη, Γασπαράτος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Φεστιβάλ - εικόνα 3
Σταύρος Γασπαράτος

Ο συνθέτης και sound artist Σταύρος Γασπαράτος μας έχει ταξιδέψει με τις μουσικές του σε ουκ ολίγες παραστάσεις και οι αναγνώστες μας τον έχουν ξεχωρίσει στα Θεατρικά Βραβεία Κοινού του Αθηνοράματος το 2013 και το 2019, ενώ κάποιες ακόμα διακρίσεις που έχει λάβει είναι το Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου το 2013 (Αίμα του Δ. Καραναστάση) και το 2017 στο Φεστιβάλ Δράμας. Το 2009, έγραψε τη μουσική για τη multimedia εκδήλωση των εγκαινίων του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, σε σκηνοθεσία Αθηνάς Τσαγκάρη έχει κυκλοφορήσει το άλμπουμ «Seven» από τη γερμανική εταιρεία Ad Noiseam και την άνοιξη του 2019 κυκλοφόρησε το πιο πρόσφατο άλμπουμ του, Rage Park. Αυτήν την περίοδο μεταξύ άλλων δουλεύει πάνω στη μουσική σύνθεση της παράστασης «Άμλετ» που θα ανεβάσει η Κατερίνα Ευαγγελάτου στο Αμφι-Θέατρο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.