Η Κατερίνα Ευαγγελάτου είναι η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του Ελληνικού Φεστιβάλ

Με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, η διακεκριμένη σκηνοθέτις αναλαμβάνει καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου είναι η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του Ελληνικού Φεστιβάλ

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε επισήμως ότι η σκηνοθέτις Κατερίνα Ευαγγελάτου ορίζεται ως η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του Ελληνικού Φεστιβάλ ΑΕ, με απόφαση της υπουργού Λίνας Μενδώνη. Άμεσα αναμένεται να οριστούν και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Φεστιβάλ. Σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο του φορέα, η θητεία της θα είναι τριετής, ενώ όπως έχει ήδη ανακοινωθεί θα προετοιμαστεί εγκαίρως η προκήρυξη για την πλήρωση της θέσης μετά την λήξη της, ακολουθώντας διεθνείς πρακτικές και μέσα από διάλογο με την καλλιτεχνική κοινότητα. Στόχος είναι ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου και του οράματος του Φεστιβάλ στον διεθνή καλλιτεχνικό χάρτη και η εδραίωση της εξωστρέφειας αλλά και του υψηλού ποιοτικού επιπέδου του θεσμού, συνδυάζοντας την διεθνή καλλιτεχνική δημιουργία με την προβολή της ελληνικής καλλιτεχνικής σκηνής και σε άμεση σύνδεση πάντα με τη διδασκαλία του αρχαίου δράματος.

Στο πλαίσιο αυτό θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην οριστικοποίηση -εντός του έτους- ενός σύγχρονου εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας, σε συνεργασία με την καλλιτεχνική διευθύντρια και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός σύγχρονου και διεθνούς εμβέλειας Φεστιβάλ. Αυτή η διαδικασία θα ακολουθηθεί άμεσα και για τους υπόλοιπους εποπτευόμενους φορείς σύγχρονου πολιτισμού. Επίσης, θα αξιολογηθούν όλες οι υφιστάμενες υποδομές, που φιλοξενούν τον προγραμματισμό του Φεστιβάλ, ως προς την λειτουργία τους, προκειμένου να διασφαλιστεί, τόσο η αρτιότητα των παραστάσεων, όσο και η ασφάλεια και η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του κοινού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ευχαρίστησε προσωπικά τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο για την προσφορά του στο Φεστιβάλ τα τρία τελευταία χρόνια, ενώ επεσήμανε ότι στο πλαίσιο της ομαλής μετάβασης του οργανισμού στη νέα καλλιτεχνική του διεύθυνση, για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί διαδικασία ενημέρωσης και παράδοσης-παραλαβής μεταξύ του απερχόμενου καλλιτεχνικού διευθυντή και της νέας καλλιτεχνικής διευθύντριας.

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου είναι αριστούχος απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου με παράλληλες σπουδές μουσικής στο Ελληνικό Ωδείο. Σε μεταπτυχιακό επίπεδο σπούδασε σκηνοθεσία στο Λονδίνο με Υποτροφία Ωνάση (Πανεπιστήμιο του Middlesex) και τη Μόσχα (Κρατική Ακαδημία Θεατρικής Τέχνης GITIS). Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Ρωσικά. Πρωτοεμφανίστηκε ως σκηνοθέτις το 2006 στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, ενώ την ίδια χρονιά ίδρυσε και διηύθυνε στο Αμφι-Θέατρο του Σπύρου Α. Ευαγγελάτου τη σκηνή «Είσοδος Κινδύνου», όπου παρουσίασε τρεις παραστάσεις σε πανελλήνια πρώτη («Ερωτευμένη νεκρή», «Η λέσχη της αυτοκτονίας», «Εκδίκηση»). Έχει σκηνοθετήσει πάνω από 20 μεγάλες παραγωγές σε κορυφαίους θεατρικούς οργανισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού όπως το Εθνικό Θέατρο, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η Κρατική Όπερα της Περμ στη Ρωσία και το Κρατικό Θέατρο του Άουγκσμπουργκ στη Γερμανία.

Ασχολείται συστηματικά με την θεατρική εκπαίδευση με επίκεντρο το αρχαίο δράμα, ενώ έχει κληθεί να δώσει μαθήματα και διαλέξεις γύρω από το θέατρο στην Ελλάδα (Πανεπιστήμιο Αθηνών-Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου, Δραματική Σχολή Ωδείου Αθηνών) και το εξωτερικό. Πρόσφατα ήταν προσκεκλημένη του New York University, όπου δίδαξε Αρχαίο Δράμα σε φοιτητές διαφόρων τμημάτων του. Το 2018 διηύθυνε το Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος του Εθνικού Θεάτρου στους Δελφούς. Έχει τιμηθεί μεταξύ άλλων, από την Ένωση Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών με το βραβείο νέου δημιουργού και με το έπαθλο «Ελευθερία Σαπουντζή» για τις σκηνοθεσίες της κατά την διετία 2009-2011, ενώ η παράσταση της όπερας «Τα παραμύθια του Χόφμαν», (Κρατική Όπερα της Περμ στη Ρωσία, 2015) ήταν υποψήφια για 9 βραβεία «Χρυσή Μάσκα», τα σημαντικότερα βραβεία στο ρωσόφωνο Θέατρο, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Παράστασης Όπερας και Καλύτερου Σκηνοθέτη.

Στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου έχει παρουσιάσει τον «Ιδομενέα» του Ρόλαντ Σίμελπφενιχ στην Πειραιώς 260 (2014), τον «Ρήσο» στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη (2015) και, με το Εθνικό Θέατρο, την «Άλκηστη» του Ευριπίδη στην Επίδαυρο (2017). Επιπλέον, όπως έχει ανακοινωθεί, τον Ιούνιο του 2020, η Κατερίνα Ευαγγελάτου έχει ήδη κληθεί από την Εθνική Λυρική Σκηνή να σκηνοθετήσει τον Ριγκολέττο του Τζουζέπε Βέρντι στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Πλανήτης "Solaris" καλεί Κυψέλη

Το Άσυλο Ανιάτων επέλεξε ο Θοδωρής Αμπαζής για να παρουσιάσει τη site specific παράσταση που εμπνεύστηκε από το διάσημο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Στανίσλαβ Λεμ με την ομάδα ΟΠΕΡΑ. Μια δουλειά που μας ιντριγκάρει για τέσσερις βασικούς λόγους.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
24/09/2022

"Καλιφόρνια Ντρίμιν 2": Το σίκουελ ενός επιτυχημένου έργου

Πριν από είκοσι χρόνια ο Βασίλης Κατσικονούρης έκλεψε τις καρδιές μας με το "Καλιφόρνια Ντρίμιν". Οι συνθήκες ωρίμασαν για τη συνέχεια της βραβευμένης κοινωνικής κωμωδίας που έρχεται στο Από Μηχανής. Μάθετε περισσότερα.

"Φτιάξε τη δυστυχία σου μόνος σου": 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την παράσταση της Γεωργίας Ανδρέου στο Κακογιάννη

H σκηνοθέτις Γεωργία Ανδρέου μας δίνει πέντε tips για την παράσταση "Φτιάξε τη δυστυχία σου μόνος σου" που παίχτηκε το καλοκαίρι στο Μπάγκειον και τώρα παρουσιάζεται για λίγες παραστάσεις στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Όλες οι εκδηλώσεις που θα δούμε στο Christmas Theater τη σεζόν 2022-23

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσικές, χορευτικές και θεατρικές παραγωγές από ελληνικά και διεθνή μεγάλα και αγαπημένα ονόματα.

Αφοπλιστική "Μήδεια" η Αθηνά Μαξίμου πρωταγωνιστεί στο Ηρώδειο

Σε μια μελετημένη δουλειά συνόλου παρουσιάζουν την τελευταία παράσταση της "Μήδειας", ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μανώλης Δούνιας με πρωταγωνίστρια την Αθηνά Μαξίμου.

Οι εκρηκτικοί "Παίχτες" σαρώνουν για δεύτερη σεζόν

Για δεύτερη συνεχή χρονιά επιστρέφει στο θέατρο Κιβωτός η sold out παράσταση του Γιώργου Κουτλή με τους Γιάννη Νιάρρο, Βασίλη Μαγουλιώτη, Ηλία Μουλά, Αλέξανδρο Χρυσανθόπουλο.

Μάριος Ποντίκας: Δίνοντας φωνή στο τραύμα της νεότερης Ελλάδας

Εν αναμονή και του νέου ανεβάσματος του έργου του "Γάμος" από το θέατρο Επί Κολωνώ, αποχαιρετούμε τον συγγραφέα που έφυγε πρόσφατα, αφήνοντας μια πολύτιμη πνευματική παρακαταθήκη.