«Κοντέσσα Βαλέραινα» η Αιμιλία Υψηλάντη

Η Ρούλα Πατεράκη θα σκηνοθετήσει την Αιμιλία Υψηλάντη στο «Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας» του Γρηγορίου Ξενόπουλου στο Αργώ.

«Κοντέσσα Βαλέραινα» η Αιμιλία Υψηλάντη

Η Αιμιλία Υψηλάντη δεν έμεινε ποτέ με τα χέρια σταυρωμένα. Από τις εποχές που οι σκηνές της πόλης ήταν λιγότερες και το θέατρο μετρούσε λίγους αλλά φανατικούς θεατές πάντα ήξερε μέσα της τι πραγματικά ζητάει από το θέατρο και πάλεψε να το κατακτήσει. Έχοντας αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στους συνεργάτες της προγραμματίζει μέσα σ’ αυτές τις ασφυκτικές για την ελληνική κοινωνία συνθήκες τις παραστάσεις της επόμενης θεατρικής σεζόν. Μια από αυτές θα είναι η θεατρική μεταφορά του μυθιστορήματος «Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας» του Γρηγορίου Ξενόπουλου. Η Ρούλα Πατεράκη υπογράφει τη σκηνοθεσία και την δραματουργική μεταγραφή του έργου.

Η Πατεράκη λατρεύει να βαδίζει σε λογοτεχνικά μονοπάτια. Αν θυμόσαστε, το 2011, είχε παρουσιάσει μια εξαιρετική θεατρική μεταφορά του «Κόκκινου βράχου» του Ξενόπουλου στο Εθνικό σε μια παράσταση πλημμυρισμένη στις καντάδες και στη χαρμολύπη του έρωτα. «Είμαι χαρούμενη γι αυτή τη συνεργασία» μας είπε η Αιμιλία Υψηλάντη. «Έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν κι έχω να πω ότι είναι μια χαρισματική επαγγελματίας του θεάτρου. Εκτός της σκηνοθεσίας η Ρούλα υπογράφει και την δραματουργική μεταγραφή του κειμένου». Η πρεμιέρα προγραμματίζεται για τις 30 Οκτωβρίου στο Αργώ.

«Κοντέσσα Βαλέραινα» η Αιμιλία Υψηλάντη - εικόνα 1
Ρούλα Πατεράκη

Μιλώντας με την Αιμιλία Υψηλάντη για το έργο μας είπε: «Το μυστικό της «Κοντέσσας Βαλέραινας» είναι ένα κοινωνικό δράμα. Αγαπώ πολύ τα έργα του Ξενόπουλου. Το συγκεκριμένο ωστόσο, είναι το έργο που όλοι γνωρίζουν τον τίτλο του αλλά δεν το έχουν δει. Πολλά χρόνια τώρα το σκεφτόμουν. Ο Ξενόπουλος πάντα επίκαιρος. Το έργο μιλάει για τη σύγκρουση των γενεών, των διαφορετικών τρόπων που αντιμετωπίζει κάθε γενιά τα προβλήματα της ζωής. Ο αξιακός κώδικας των τριών γενεών της οικογένειας είναι ολότελα διαφορετικός και αυτό επιφέρει δυνατές συγκρούσεις. Και γεννάται το ερώτημα; ποιος έχει δίκιο; όμως όπως όλοι ξέρουμε η ζωή πάντα επιφυλάσσει το δικό της τέλος».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Δυο θεατρικά ραντεβού στο City Theater

Ανάμεσα στις πολλές μουσικές προτάσεις που μας χαρίζει το City Garden Festival by Christmas Theater υπάρχουν δυο θεατρικές που δεν πρέπει να χάσετε. Ποιες είναι αυτές;

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
12/08/2022

"Αντιγόνη" η εν βαρβάροις: Τελικά ποια Επίδαυρο θέλουμε;

Ποδοβολητά, λογομαχίες, φωνές και αναμένες οθόνες μετέφεραν την τραγωδία από την ορχήστρα στο κοίλον στο πρόφατο ανέβασμα της "Αντιγόνης".

Αντιγόνη

Ο Λιθουανός σκηνοθέτης δίνει την προσωπική ερμηνεία του στο πιο δημοφιλές από τα αρχαία δραματικά κείμενα, διαβάζοντάς το μέσα από ένα λαϊκότροπο πρίσμα, που όμως αδικεί τη δυναμική και το ήθος του πρωτότυπου κειμένου.

Η μοντέρνα "Ελένη" του ΚΘΒΕ κατεβαίνει στην Επίδαυρο

Ήρθε η στιγμή να δούμε την "Ελένη"-Έμιλυ Κολιανδρή στην Επίδαυρο. Η τραγωδία του Ευριπίδη είναι παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου και την σκηνοθετεί ο Βασίλης Παπαβασιλείου.

Θέατρο με πανσέληνο σε τρία ατμοσφαιρικά ανοιχτά θέατρα

Είναι εμπειρία να παρακολουθείς παράσταση κάτω από το αυγουστιάτικο φεγγάρι στην Επίδαυρο, το Λαύριο ή τη Σαλαμίνα. Η περίσταση είναι ιδανική για εκδρομή, οργανωθείτε….

Νέος Πρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

Η Πρύτανις κυρία Ελένη Αρβελέρ αποχώρησε από την θέση της ως Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και την διαδέχθηκε ο Παναγιώτης Ροϊλός.

Ο μύθος του Περσέα έγινε παράσταση

Ένα θεατρικό έργο βασισμένο στο μύθο του Περσέα παρουσιάζεται στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Αγίων Θεοδώρων "Νότης Περγιάλης" με ελεύθερη είσοδο.