Η ομάδα του Άκραμ Καν χορεύει στην Καλαμάτα

Τι δεν πρέπει να χάσετε όσοι βρεθείτε τις επόμενες μέρες στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

Η ομάδα του Άκραμ Καν χορεύει στην Καλαμάτα

Η στιγμή που περιμένουν όλοι οι φίλοι του χορού έφτασε! Η Akram Khan Company θα παρουσιάσει το Σάββατο 27 Ιουλίου και την Κυριακή 28 Ιουλίου στην Κεντρική Σκηνή Μεγάρου Χορού Καλαμάτας το «Until the Lions» μια παράσταση που εμπνέεται από ένα συναρπαστικό γυναικείο χαρακτήρα του Μαχαμπχαράτα, την πριγκίπισσα Άμπα, την οποία απαγάγει την ημέρα του γάμου της, προσφέρει ως νύφη στον αδελφό του και τελικά απελευθερώνει ο Μπίσμα. Η Άμπα βλέπει τη ζωή της να καταστρέφεται, καθώς την απορρίπτουν η οικογένειά της, ο μνηστήρας της, αργότερα ο απαγωγέας της και ολόκληρη η κοινωνία και για το λόγο αυτό επικαλείται τους θεούς, αμφισβητεί τα όρια του γυναικείου και του ανδρικού φύλου και προκαλεί τον Χρόνο.

«Έχουμε ξεμείνει από μύθους. Ενδεχομένως η νέα γενιά να ‘ναι εκείνοι που θα βρει μια πιο ισορροπημένη μυθολογία η οποία θα προάγει για παράδειγμα την ακρόαση των πολλών αντί να ακούμε μόνο έναν» έχει δηλώσει στο παρελθόν ο σπουδαίος χορευτής-χορογράφος Άκραμ Καν εκφράζοντας μια αγωνία. Το ίδιο κάνει και με την παράσταση του, η οποία μελετά την πραγματικότητα χρησιμοποιώντας ως σημείο αναφορά μια μυθολογική ιστορία. Επιδίωξη του είναι να εξετάσει τι συμβαίνει όταν οι κοινωνικές επιταγές για κάθε φύλο οδηγούν σε αδιέξοδο αντί να προστατεύουν και απαντά στο ερώτημα: τι κάνει μια γυναίκα όταν χάνει την κυριότητα του σώματός της;

Η ομάδα του Άκραμ Καν χορεύει στην Καλαμάτα - εικόνα 1
«iU an Mi», Λάλι Αϊγουαδέ

Μια ακόμα παράσταση που συνδέεται με αγωνίες μας και επιχειρεί να σκιαγραφήσει το τι κάνουν οι άνθρωποι όταν έρχονται αντιμέτωποι με μη αναστρέψιμα γεγονότα είναι το «iU an Mi» της χορογράφου Λάλι Αϊγουαδέ. Η Καταλανή χορογράφος διαπιστώνει πως έχουμε συναίσθηση της πραγματικότητας, μας έλκει όμως όλους η φαντασίωση. «Παρασυρόμαστε από τη φαντασία μας και είναι αυτό ουσιαστικά που μας καθοδηγεί στη ζωή.Νιώθουμε την ανάγκη να δίνουμε ένα όνομα σε ό,τι δε γνωρίζουμε, σε ό,τι δεν μπορούμε να εξηγήσουμε, ακόμη κι αν αυτό το όνομα είναι μια έννοια που επίσης δεν μπορούμε να ορίσουμε, όπως ο Θεός, το Ασυνείδητο, το Πεπρωμένο, η Ψυχή, το Πνεύμα, η μετά θάνατον ζωή». Θα παιχτεί την Παρασκευή 26 Ιουλίου, στο Στούντιο Μεγάρου Χορού Καλαμάτας.

Η ομάδα του Άκραμ Καν χορεύει στην Καλαμάτα - εικόνα 2
«BSTRD», Κατερίνα Ανδρέου

Η δική μας Κατερίνα Ανδρέου δίνει κι εκείνη το παρόν στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με το σόλο «BSTRD». Ο ευρηματικός τίτλος είναι μια σύντμηση της λέξης «bastard» (νόθος) και είναι εμπνευσμένη από τη χορευτική και μουσική κοινότητα και σκηνή της house, ιδιώματος της δεκαετίας του ΄80 που στηρίζεται στη φιγούρα του DJ και στη ζωντανή μείξη. Η χορεύτρια-χορογράφος χορεύει το δικό της μανιφέστο απέναντι στη ζωή, το Σάββατο 27 Ιουλίου στο Στούντιο Μεγάρου Χορού Καλαμάτας.

Η ομάδα του Άκραμ Καν χορεύει στην Καλαμάτα - εικόνα 3
«L’Aveuglement», Λε Βικίνγκς

Για πρώτη φορά έρχονται στη χώρα μας ο Λινκ Μπερτομιέ με το «Vendetta», μια χορογραφία αφιερωμένη στον άνδρα στις δυνατές και αδύναμες στιγμές του (Κυριακή 28 Ιουλίου, στο Στούντιο Μεγάρου Χορού Καλαμάτας) και η ομάδα Λε Βικίνγκς με το «L’Aveuglement»,παράσταση εμπνευσμένη από το έργο του Ζοζέ Σαραμάγκου Περί Τυφλότητος (Σάββατο 27 Ιουλίου στην Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας. Η παράσταση θα επαναληφθεί στην Costa Navarino στις 28 Ιουλίου 2019).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Δυνατό το ξεκίνημα της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού με την "Τοπογραφία θανάτου ή Ας μην ξεχάσουμε"

Χαρά, λύπη, θυμό, ελπίδα…όλα όσα νιώσαμε στην περιπατητική παράσταση "Τοπογραφία θανάτου ή Ας μην ξεχάσουμε" της Μπρικένα Γκίστο, ωραίο δείγμα παράστασης-ντοκουμέντο, που αναψηλαφεί πληγές της πόλης με τον πιο αναπάντεχο τρόπο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
27/11/2022

Φίλιππος Σοφιανός: "Χρήσιμο είναι το θέατρο που μπαίνεις μέσα και δεν βγαίνεις ήσυχος"

Ο ταλαντούχος ηθοποιός και σκηνοθέτης με σημαντική καριέρα στο χώρο του θεάτρου του σινεμά και της τηλεόρασης επιζητά ένα χρήσιμο θέατρο που δεν στοχεύει στη διασκέδαση, αλλά στην ψυχαγωγία και με αφορμή την "Ολεάννα" του Ντέιβιντ Μάμετ που ανεβαίνει για 2η χρονιά στο θέατρο Άνεσις, μιλά στο "α" για το αριστοτεχνικά γραμμένο έργο που αγγίζει το επίκαιρο θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης και της έλλειψης επικοινωνίας.

Ψάχνεις αφορμή να δεις τη "Μαύρη σαμπούκα" στο θέατρο Ζίνα;

Ρωτήσαμε τον Τόλη Παπαδημητρίου, συγγραφέα και σκηνοθέτη της τρελής κωμωδίας, να μας δώσει τέσσερις λόγους για να δούμε την παράσταση και να τι μας είπε.

Ο "Οίκος των Χοίρων" του Αριστείδη Αντονά στο Θέατρο Φωλιά

Ένα αλληγορικό έργο για όσα συμβαίνουν δίπλα μας κι κάνουμε πως δε βλέπουμε.

Η "Φράνσις" στο Θέατρο Παραμυθίας

Η παράσταση που δημιουργήθηκε με έμπνευση από τη ζωή της Αμερικανίδας ηθοποιού Φράνσις Φάρμερ, η οποία αποτελεί μια καταγγελία για το σύστημα και τις σχέσεις που χειραγωγούν τον άνθρωπο, έρχεται στο θέατρο Παραμυθίας.

"Μάγισσες | Μέρος 3ο: Επιδόρπιο": Μια λυρική παράσταση για την έμφυλη βία

Η παράσταση του Θανάση Δόβρη ερευνά τη θέση της γυναίκας όπως αυτή εκφράζεται διαχρονικά μέσα από κείμενα ιστορικά ή μέσα από την ελληνική παράδοση.

Μπορούν να εκφραστούν χορευτικά τα πολυπλανητικά όντα και η νοηματική γλώσσα;

Πρεμιέρα για τις χορευτικές ομάδες Synthesis 748 Dance Co και Surface Area Dance. Αυτές είναι οι παραστάσεις που παρουσιάζουν.