Η ομάδα του Άκραμ Καν χορεύει στην Καλαμάτα

Τι δεν πρέπει να χάσετε όσοι βρεθείτε τις επόμενες μέρες στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

Η ομάδα του Άκραμ Καν χορεύει στην Καλαμάτα

Η στιγμή που περιμένουν όλοι οι φίλοι του χορού έφτασε! Η Akram Khan Company θα παρουσιάσει το Σάββατο 27 Ιουλίου και την Κυριακή 28 Ιουλίου στην Κεντρική Σκηνή Μεγάρου Χορού Καλαμάτας το «Until the Lions» μια παράσταση που εμπνέεται από ένα συναρπαστικό γυναικείο χαρακτήρα του Μαχαμπχαράτα, την πριγκίπισσα Άμπα, την οποία απαγάγει την ημέρα του γάμου της, προσφέρει ως νύφη στον αδελφό του και τελικά απελευθερώνει ο Μπίσμα. Η Άμπα βλέπει τη ζωή της να καταστρέφεται, καθώς την απορρίπτουν η οικογένειά της, ο μνηστήρας της, αργότερα ο απαγωγέας της και ολόκληρη η κοινωνία και για το λόγο αυτό επικαλείται τους θεούς, αμφισβητεί τα όρια του γυναικείου και του ανδρικού φύλου και προκαλεί τον Χρόνο.

«Έχουμε ξεμείνει από μύθους. Ενδεχομένως η νέα γενιά να ‘ναι εκείνοι που θα βρει μια πιο ισορροπημένη μυθολογία η οποία θα προάγει για παράδειγμα την ακρόαση των πολλών αντί να ακούμε μόνο έναν» έχει δηλώσει στο παρελθόν ο σπουδαίος χορευτής-χορογράφος Άκραμ Καν εκφράζοντας μια αγωνία. Το ίδιο κάνει και με την παράσταση του, η οποία μελετά την πραγματικότητα χρησιμοποιώντας ως σημείο αναφορά μια μυθολογική ιστορία. Επιδίωξη του είναι να εξετάσει τι συμβαίνει όταν οι κοινωνικές επιταγές για κάθε φύλο οδηγούν σε αδιέξοδο αντί να προστατεύουν και απαντά στο ερώτημα: τι κάνει μια γυναίκα όταν χάνει την κυριότητα του σώματός της;

Η ομάδα του Άκραμ Καν χορεύει στην Καλαμάτα - εικόνα 1
«iU an Mi», Λάλι Αϊγουαδέ

Μια ακόμα παράσταση που συνδέεται με αγωνίες μας και επιχειρεί να σκιαγραφήσει το τι κάνουν οι άνθρωποι όταν έρχονται αντιμέτωποι με μη αναστρέψιμα γεγονότα είναι το «iU an Mi» της χορογράφου Λάλι Αϊγουαδέ. Η Καταλανή χορογράφος διαπιστώνει πως έχουμε συναίσθηση της πραγματικότητας, μας έλκει όμως όλους η φαντασίωση. «Παρασυρόμαστε από τη φαντασία μας και είναι αυτό ουσιαστικά που μας καθοδηγεί στη ζωή.Νιώθουμε την ανάγκη να δίνουμε ένα όνομα σε ό,τι δε γνωρίζουμε, σε ό,τι δεν μπορούμε να εξηγήσουμε, ακόμη κι αν αυτό το όνομα είναι μια έννοια που επίσης δεν μπορούμε να ορίσουμε, όπως ο Θεός, το Ασυνείδητο, το Πεπρωμένο, η Ψυχή, το Πνεύμα, η μετά θάνατον ζωή». Θα παιχτεί την Παρασκευή 26 Ιουλίου, στο Στούντιο Μεγάρου Χορού Καλαμάτας.

Η ομάδα του Άκραμ Καν χορεύει στην Καλαμάτα - εικόνα 2
«BSTRD», Κατερίνα Ανδρέου

Η δική μας Κατερίνα Ανδρέου δίνει κι εκείνη το παρόν στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με το σόλο «BSTRD». Ο ευρηματικός τίτλος είναι μια σύντμηση της λέξης «bastard» (νόθος) και είναι εμπνευσμένη από τη χορευτική και μουσική κοινότητα και σκηνή της house, ιδιώματος της δεκαετίας του ΄80 που στηρίζεται στη φιγούρα του DJ και στη ζωντανή μείξη. Η χορεύτρια-χορογράφος χορεύει το δικό της μανιφέστο απέναντι στη ζωή, το Σάββατο 27 Ιουλίου στο Στούντιο Μεγάρου Χορού Καλαμάτας.

Η ομάδα του Άκραμ Καν χορεύει στην Καλαμάτα - εικόνα 3
«L’Aveuglement», Λε Βικίνγκς

Για πρώτη φορά έρχονται στη χώρα μας ο Λινκ Μπερτομιέ με το «Vendetta», μια χορογραφία αφιερωμένη στον άνδρα στις δυνατές και αδύναμες στιγμές του (Κυριακή 28 Ιουλίου, στο Στούντιο Μεγάρου Χορού Καλαμάτας) και η ομάδα Λε Βικίνγκς με το «L’Aveuglement»,παράσταση εμπνευσμένη από το έργο του Ζοζέ Σαραμάγκου Περί Τυφλότητος (Σάββατο 27 Ιουλίου στην Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας. Η παράσταση θα επαναληφθεί στην Costa Navarino στις 28 Ιουλίου 2019).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.