Περιπατητική παράσταση στη Δήλο

Με τη σκέψη ότι οι θεατές πρέπει να βιώνουν την τέχνη, η χορογράφος Αποστολία Παπαδαμάκη μας καλεί να δούμε στη Δήλο την περιπατητική περφόρμανς «Anamnesis», υπό το φως της σεπτεμβριάτικης πανσελήνου.

Περιπατητική παράσταση στη Δήλο

Ακριβώς ένα χρόνο πριν, η χορογράφος-χορεύτριας Αποστολία Παπαδαμάκη δήλωνε με αφορμή την ολονύχτια παράσταση «From Darkness to Light» στο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα: «Οι πολιτιστικοί θησαυροί δεν πρέπει να μένουν στη μοναξιά τους…Λόγω της χρήσης της τεχνολογίας όλα περνάνε πάρα πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα οι αισθήσεις μας να έχουν ατονήσει. Δεν μπορούμε να βλέπουμε την τέχνη μόνο σαν θεατές πρέπει να την βιώνουμε…Θα ήθελα το 2019 να κάνουμε παράσταση στην Δήλο και το 2020 στους Δελφούς». Το βίωμα είναι η βασική συνθήκη που αναζητά η χορογράφος-χορεύτρια Αποστολία Παπαδαμάκη στις παραστάσεις και η νέα καλλιτεχνική πρόταση που καταθέτει το εμπεριέχει.

Μετά το «Drops of breath», την υποθαλάσσια χορευτική-εικαστική παράσταση στο Σούνιο (2015), τον κύκλο παραστάσεων με τίτλο «The Sleep & «Dream Performance series» σε Μουσεία, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης (2016) και στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά (2017) και το «From Darkness to Light» στο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα (2018) ετοιμάζει μια ακόμα ολονύχτια παράσταση. Το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου (18:00 -23:30), υπό το φως της πανσελήνου, μας καλεί να λάβουμε μέρος στην site specifics insitu παράσταση «Anamnesis» που συνδυάζει ταυτόχρονα έρευνα, Ιστορία, χορό, θέατρο και μουσική και θα λάβει χώρα στο νησί της Δήλου.

Η Αποστολία Παπαδαμάκη γράφει στο σημείωμα της

Η κινητήριος δύναμη της «Anamnesis» είναι η αντίληψη του Πλάτωνα, «το σώμα είναι ο ναός της ψυχής» και σε συνδυασμό με την πλατωνική έννοια της Ανάμνησης, κάθε γνώση έρχεται από τις Ιδέες που βρίσκονται σε έναν υπερουράνιο τόπο, οι οποίες στον γήινο κόσμο αποτυπώνονται μέσω της «ενθύμησης» και απεικονίζονται σε αρχετυπικές κινήσεις, ήχους και λέξεις. Η «Anamnesis» συνδυάζει πολλαπλά εκφραστικά μέσα, στοχεύει στο να ενεργοποιήσει διαφορετικά πεδία αντίληψης και αναφέρεται στην μυθολογία και την Ιστορία έτσι, ώστε να εξερευνήσει την ανθρώπινη ύπαρξη, να αυξήσει τη συνειδητοποίηση της ανθρώπινης δυναμικότητας και να αμφισβητήσει τους αυτοεπιβαλλόμενους περιορισμούς της ίδιας της φύσης των ιδεών, των σκέψεών και της ύπαρξής μας. Χρησιμοποιώντας την ιδιαιτερότητα του πολυδιάστατου αρχαιολογικού χώρου της Δήλου, η κίνηση εμπνέεται από τη Φιλοσοφία και τη Γλυπτική, η Μουσική από τα Μαθηματικά και την Αρχιτεκτονική κι ο λόγος συνδυάζει την πραγματικότητα με τη μη πραγματικότητα των Ονείρων. Αναφερόμαστε ταυτόχρονα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον για να διερευνήσουμε τις καταστάσεις αρμονίας και δόμησης της συλλογικής μνήμης.

Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι θεατές πριν δηλώσουν συμμετοχή

Περιπατητική παράσταση στη Δήλο - εικόνα 1

Θα πρέπει να βρίσκεστε στο παλιό λιμάνι της Μυκόνου το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, στις 17:00, στο περίπτερο της DelosTours για να πάρετε το ονομαστικό σας εισιτήριο. Το πλοίο που θα κάνει το έκτακτο δρομολόγιο για την παράσταση αναχωρεί στις 17.30. Κόστος ακτοπλοϊκού εισιτηρίου: 20 με επιστροφή. Το πλοίο αναχωρεί από την Δήλο για την Μύκονο στις 12 τα μεσάνυχτα. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι 30’. Να φοράτε άνετα ρούχα και παπούτσια, η παράσταση είναι περιπατητική και οι δράσεις της απλώνονται σε μεγάλο μέρος του αρχαιολογικού χώρου. Φροντίστε να είστε ντυμένοι ανάλογα με τι καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν εκείνη τη μέρα. Να έχετε μαζί σας επιπλέον ένα φακό, νερό και ένα ύφασμα για να καθίσετε ή να ξαπλώσετε στο τελευταίο μέρος της παράστασης.

Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να αποφύγετε τα πλαστικά μπουκάλια και οτιδήποτε άλλο μπορεί να ρυπάνει το περιβάλλον της Δήλου. Προαιρετικά, μπορείτε να φέρετε καταγεγραμμενο ένα όνειρο σας. Καλό θα είναι να μην υπερβαίνει τη μισή σελίδα και να είναι τυπωμένο με μεγάλη και ευκρινή γραμματοσειρά. Αναλυτικές πληροφορίες για τη διαδραστική παράσταση «Anamnesis» είναι διαθέσιμες στην ελληνική και αγγλική γλώσσα στο www.apostoliapapadamaki.com.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" στο Ηρώδειο

Η παράσταση που παρακολούθησαν στην Επίδαυρο περισσότεροι από 15.000 θεατές με τη Μαρία Πετεβή στον ομώνυμο ρόλο ολοκληρώνει την περιοδεία της στο Ηρώδειο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/09/2022

Καταιγισμός θεατρικών επαναλήψεων στις σκηνές της Αθήνας

Συγκεντρώσαμε τις 23 παραστάσεις που σηκώνουν ξανά αυλαία αυτή την εβδομάδα (29/9-5/10) και αξίζει να τις αναζητήσετε.

Στο Άττις συνεχίζεται η "Αναφορά για μια Ακαδημία" του Κάφκα

Η παράσταση της ομάδας Σημείο Μηδέν σε σκηνοθεσία του Σάββα Στρούμπου ανεβαίνει ξανά τον Νοέμβριο.

Ο Θωμάς Ζάμπρας με νέο σόλο στο Lunar Space

"Απόφοιτος Λυκείου" ονομάζεται η νέα παράσταση του γνωστού κωμικού που έρχεται για μία και μοναδική παράσταση στον Ελληνικό Κόσμο από το Cinema Alive.

On Ego

Ερεθιστικά φιλοσοφικά ερωτήματα γύρω από την ιδέα του Εαυτού θέτει το γοητευτικό έργο του Βρετανού δραματουργού, που μας συστήνει ο Γιάννης Νταλιάνης σε μια προσεγμένη σκηνική παρουσίαση.

Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού

Η ιλαροτραγωδία του Φο απογειώνεται στη σπιντάτη σκηνική εκδοχή του Γιάννη Κακλέα, που μας την ξανασυστήνει φιλτραρισμένη μέσα από την ιταλική λαϊκή παράδοση, αλλά και από σύγχρονες αναφορές.

Το Σώσε

Ένα από τα ευτυχέστερα δείγματα του κωμικού είδους, μια ωδή στο θέατρο, ανεβαίνει σε μια καλοκουρδισμένη παράσταση υψηλής ενέργειας και απολαυστικών ερμηνειών.