Διαπολιτισμικός Ευριπίδης μέσω.. Γαλλίας στην Επίδαυρο

Με την ευκαιρία της κορυφαίας σύμπραξης του Βέλγου σκηνοθέτη Ίβο βαν Χόβε και της Κομεντί Φρανσαίζ, σημειώνουμε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον ιστορικό γαλλικό θίασο και την παράσταση «Ηλέκτρα/Ορέστης» που θα απολαύσουμε στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.

Διαπολιτισμικός Ευριπίδης μέσω.. Γαλλίας στην Επίδαυρο

Ο Ίβο βαν Χόβε έχει αγαπηθεί ιδιαιτέρως στη χώρα μας για τη σκηνική του ματιά πάνω σε έργα του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, όμως η τρίτη του επίσκεψη στην Ελλάδα έρχεται να αποτίσει ένα φόρο τιμής στην ελληνική μυθολογία. Η παράσταση «Ηλέκτρα/Ορέστης» εμπνέεται από τα δύο ομώνυμα έργα του Ευριπίδη και τον μύθο των Ατρειδών και για χάρη της ο σκηνοθέτης άφησε για λίγο τη σταθερή ομάδα του, για να συνεργαστεί με τον θρυλικό γαλλικό θίασο. Εμείς θα απολαύσουμε τους καρπούς αυτής της συνεργασίας στον κατεξοχήν χώρο όπου ανήκει: το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου στις 26 και 27 Ιουλίου.

Η Κομεντί Φρανσαίζ

Διαπολιτισμικός Ευριπίδης μέσω.. Γαλλίας στην Επίδαυρο - εικόνα 1

Πρόκειται για το παλαιότερο θέατρο της Γαλλίας, ίσως και ολόκληρης της Ευρώπης. Ιδρύθηκε το 1680, αφότου κατά διαταγή του Λουδοβίκου 14ου συνενώθηκαν σε ένα σχήμα οι δύο κραταιοί θίασοι της χώρας, ένας εκ των οποίων ήταν αυτός που είχε ιδρύσει ο Μολιέρος.

Αν και αρχικά υιοθέτησε το όνομα «Θίασος του Βασιλιά» γρήγορα μετονομάστηκε σε «Γαλλική Κωμωδία» για να διαχωριστεί από την «Ιταλική Κωμωδία», δηλαδή τον ιταλικό θίασο που έδινε παραστάσεις στο Παρίσι εκείνη την εποχή. Είχε για χρόνια την αποκλειστική δικαιοδοσία να ανεβάζει έργα του Μολιέρου και των υπόλοιπων Γάλλων κλασικών: Κορνέιγ, Ρακίνα κ.λπ.

Η ιδεολογία και η ομαδικότητα που διέπει μέχρι σήμερα τη δουλειά του θιάσου αντικατοπτρίζεται στο έμβλημά του, που αποτυπώνει μια κυψέλη, και στο σύνθημα «simul et singulis»: Όλοι μαζί και ο καθένας μοναδικός.

Διαπολιτισμικός Ευριπίδης μέσω.. Γαλλίας στην Επίδαυρο - εικόνα 2

Παραμένει το μοναδικό κρατικό θέατρο της χώρας, το μόνο που έχει σταθερό θίασο και που εφαρμόζει την τακτική του εναλλασσόμενου ρεπερτορίου. Τη λειτουργία της διέπει η αρχή της ισοτιμίας των μελών. Τα μέλη της γίνονται δεκτά ως τακτικά μετά από έναν χρόνο δοκιμαστικής συμμετοχής και ανακηρύσσονται ως επίτιμα, με δικαίωμα συνταξιοδότησης, μετά από είκοσι χρόνια. Το αρχαιότερο μέλος του θιάσου, ο Πρύτανης ή Κοσμήτορας, διασφαλίζει την τήρηση των αρχών της.

Επισκέφτηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα το 1962, με τις μολιερικές «Κατεργαριές του Σκαπίνου» και ξανά το 2014, με την «Αντιγόνη» του Ζαν Ανουίγ. Για πρώτη φορά, θα παρουσιαστεί παράστασή της στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.

Αξίζει να επισκεφτείτε την ψηφιοποιημένη βάση δεδομένων της, όπου υπάρχει πρόσβαση σε αρχεία (βιβλία σκηνής, εισιτήρια κ.ά.) χρονολογίας τριακοσίων και περισσότερων ετών.

O Ίβο βαν Χόβε και το δίπτυχο «Ηλέκτρα/Ορέστης»

Διαπολιτισμικός Ευριπίδης μέσω.. Γαλλίας στην Επίδαυρο - εικόνα 3
© Michiel Hendryckx

Γεννημένος στο Βέλγιο το 1958, δούλεψε αρκετά χρόνια ως σκηνοθέτης, ώσπου ανέλαβε το 2001 τη διεύθυνση του πρώτου θεάτρου της Ολλανδίας, Toneelgroep Amsterdam. Με την Κομεντί Φρανσαίζ συνεργάστηκε για πρώτη φορά το 2016, ανεβάζοντας τους «Καταραμένους» του Βισκόντι, που έκαναν πρεμιέρα στο Φεστιβάλ της Αβινιόν.

Οι παραστάσεις του διακρίνονται για την υψηλής αισθητικής χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, αλλά και για τη βαθιά κειμενοκεντρική προσέγγιση. Ο βαν Χόβε εστιάζει μεθοδικά στο κείμενο και οδηγεί τους ηθοποιούς –και σταθερούς του συνεργάτες- σε μία υποκριτική πλήρως απογυμνωμένη από εξωτερικά ευρήματα.

Τον πρωτογνωρίσαμε το 2011, όταν είδαμε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση τις «Σκηνές από ένα γάμο», και απολαύσαμε ξανά την λιτή, καθαρή ματιά του πάνω στον Μπέργκμαν με το δίπτυχο «Περσόνα/Μετά την πρόβα» στο περσινό Φεστιβάλ Αθηνών.

Διαπολιτισμικός Ευριπίδης μέσω.. Γαλλίας στην Επίδαυρο - εικόνα 4

Ο Μπέργκμαν δεν είναι η μοναδική του αγάπη. Οι παραστάσεις του αφορούν συνήθως τους κλασικούς συγγραφείς και στα σπουδαιότερα κείμενα του παγκόσμιου ρεπερτορίου (Σέξπιρ, Τσέχοφ, Μίλερ κ.ά.). Θεωρεί το αρχαίο δράμα την αφετηρία του σύγχρονου θεάτρου και το 2015 σκηνοθέτησε τη Ζιλιέτ Μπινός στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Τώρα όμως είναι η πρώτη φορά που σκηνοθετεί για την Επίδαυρο.

Η παράσταση «Ηλέκτρα/Ορέστης» έκανε ήδη πρεμιέρα στο Παρίσι (στις 27 Απριλίου) και προκάλεσε ενθουσιώδη σχόλια. Ο μύθος των Ατρειδών έδωσε στον σκηνοθέτη την ευκαιρία να επανέλθει σε ένα θέμα που τον απασχολεί, αυτό των οικογενειακών σχέσεων. Έχοντας ως κινητήριο δύναμη των δύο αδερφών την εκδίκηση, ο βαν Χόβε αναπαρέστησε επί σκηνής ένα σύμπαν γεμάτο λάσπες, αίμα και τρομερή βία, σε μια απόπειρα να απαντήσει στο ερώτημα: «Η βία νομιμοποιεί περισσότερη βία;».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.