Τα «Μαθήματα πολέμου» επιστρέφουν με τα σικελικά δράματα

Ο Δημήτρης Λιγνάδης έφερε το λόγο του Θουκυδίδη στο θέατρο, σε μια παράσταση που καταχειροκροτήθηκε και τώρα συνεχίζει με νέο περιεχόμενο

Τα «Μαθήματα πολέμου» επιστρέφουν με τα σικελικά δράματα

Μόλις ανακοινώθηκε ο νέος κύκλος παραστάσεων των «Μαθημάτων πολέμου» τον Μάιο στο Μέγαρο Μουσικής και οι πρώτες παραστάσεις είναι ήδη sold out. Ο Δημήτρης Λιγνάδης, στηριγμένος στην υποδειγματική μετάφραση του αδερφού του Γιάννη Λιγνάδη, έφερε το λόγο του Θουκυδίδη στο θέατρο, σε μια παράσταση που καταχειροκροτήθηκε και τώρα συνεχίζει με νέο περιεχόμενο. Τα «Μαθήματα πολέμου», η πρωτότυπη δραματοποιημένη απόδοση της Ιστορίας του Θουκυδίδη, παρουσιάζει σε μια απέριττη, ουσιαστική και άκρως κατατοπιστική παράσταση τους αφανείς μηχανισμούς που απεργάζονται τη βία και τον πόλεμο.

Τι ενθάρρυνε το εγχείρημα του Δημήτρη Λιγνάδη; Ο ίδιος απαντά στο «α»: «Μα τι άλλο από την παρούσα ιστορική συγκυρία, εθνική και παγκόσμια. Αν και ο πόλεμος αποτελεί διαχρονικό και πάντα επίκαιρο θέμα, ίσως η εποχή μας, με τη χρεοκοπία των πολιτικών ιδεολογιών, την απομυθοποίηση των πολιτικών μεγεθών, την αμφισβήτηση των αξιών –ακόμη και της ίδιας της δημοκρατίας–, την άνοδο ακραίων πολιτικών μορφωμάτων, την έξαρση του λαϊκισμού και κάθε λογής βίας, ίσως, λέω, αυτή η εποχή είναι εξόχως πολεμική». Τα «Μαθήματα Πολέμου ΙΙ: Σικελικά δράματα» θα παίζονται στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής στις 7-14/5.

Περισσότερες πληροφορίες

Μαθήματα Πολέμου ΙΙ: Σικελικά δράματα

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 100 '

Στο δεύτερο μέρος των πρωτότυπων μαθημάτων Ιστορίας παρουσιάζεται η δεύτερη φάση του Πελοποννησιακού Πολέμου, η Σικελική Εκστρατεία, αντλώντας υλικό από το 6ο, το 7ο και το 8ο βιβλίο του Θουκυδίδη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Στην "Κόκκινη κλωστή" "συνεργάζονται" αντικείμενα κοινής χρήσης και μουσικές νότες

Η ιστορία της απόδρασης μιας γυναίκας από το αφιλόξενο Εδώ και Τώρα και ο πολυτάραχος βίος της ξετυλίγονται σαν όνειρο σε μια μοναδική περφόρμανς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/09/2022

"Τι είδε ο μπατλερ" στο θέατρο Άλμα;

Μια ξέφρενη κωμωδία γεμάτη γέλιο και ανατροπές, που σατιρίζει με καυστικό τρόπο τα ήθη της σύγχρονης κοινωνίας.

Η εκφραστικότητα της γλώσσας της σιωπής στην παράσταση "Τα δεκανίκια ή πώς ξέμαθα να περπατώ" στο Olvio

Μια από τις πιο ιδιαίτερες, γοητευτικές και απολαυστικές παραστάσεις των τελευταίων ετών επανέρχεται τον Οκτώβριο στο Θέατρο Olvio.

"Κανονική δουλειά": O Στέλιος Ανατολίτης επιστρέφει με την τρίτη του σόλο παράσταση

Κείμενα για τη δουλειά, κουβέντα με τον κόσμο, ευτράπελα σε δημόσιες υπηρεσίες και μουσική κωμωδία.

"Κάποιος να με προσέχει": Για πρώτη φορά στη χώρα μας σε σκηνοθεσία της Αθανασίας Καραγιαννοπούλου

Με μια ισχυρή τριανδρία: Αντίνοος Αλμπάνης, Δημήτρης Μάριζας, Πήτερ Ραντλ, ανεβάζει για πρώτη φορά στη χώρα μας το "Κάποιος να με προσέχει" του Φράνκ Μακ Γκίνες η Αθανασία Καραγιαννοπούλου.

Η "Ζιζέλ" από την Οδησσό στη σκιά της Ακρόπολης

Το όνειρο κάθε χορεύτριας είναι να ερμηνεύσει τη "Ζιζέλ" του Αντόλφ Αντάμ. Το χορογραφικό αριστούργημα της ρομαντικής περιόδου, ζωντανεύει από το Μπαλέτο και την Ορχήστρα της Εθνικής Όπερας της Οδησσού στο Ηρώδειο, την πρώτη μέρα του Οκτωβρίου.

Καταιγισμός θεατρικών επαναλήψεων στις σκηνές της Αθήνας

Συγκεντρώσαμε τις 23 παραστάσεις που σηκώνουν ξανά αυλαία αυτή την εβδομάδα (29/9-5/10) και αξίζει να τις αναζητήσετε.