Η νέα παράσταση των bijoux de kant

Η ερευνητική ματιά του σκηνοθέτη Γιάννη Σκουρλέτη, επηρεασμένη από τη διάχυτη ποιητικότητα, αντικατοπτρίζεται στο έργο του Άκη Δήμου «Δάση στα Γόνατα» που παίζεται στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Η νέα παράσταση των bijoux de kant

«Τα “Δάση στα γόνατα” είναι μία περιδιάβαση στην Ελλάδα που έφυγε. Από τον Όμηρο, στον αρχαίο μύθο του Διονύσου Ζαγρέως, στις Βάκχες του Ευριπίδη, στα συναξάρια, στα επίσημα και στα απόκρυφα ευαγγέλια και στις βιογραφίες του αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Σαν μαρτυρία και αλληγορία για τη σημερινή Ελλάδα, την Ελλάδα που επιστρέφει στον μυστικισμό και τον ανορθολογισμό και επιζητεί κάθε στιγμή το θαύμα... Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει και ποτέ δεν ανασταίνεται» μας είπε ο Γιάννης Σκουρλέτης για το νέο έργο που ανεβάζει με την ομάδας του.

Για τους bijoux de kant η ελληνικότητα δεν είναι μια ταυτότητα, αλλά είναι μια διαρκής επαναδιαπραγμάτευση του ποιος είσαι κι αυτήν ψηλαφεί μέσα από τα έργα που ανεβάζει τα τελευταία χρόνια. Αυτήν τη φορά παρουσιάζουν την ελληνικότητα μέσα από ένα άλλο δρόμο με κυρίαρχα στοιχεία τον μυστικισμό, τον παγανισμό και την παραδοξότητα.

Η νέα παράσταση των bijoux de kant - εικόνα 1

Οι τέσσερις ήρωες του έργου, ένας περιφερόμενος θαυματοποιός, ένας χωρικός, η γυναίκα του και ένας πλανόδιος θεατρίνος, διατρέχουν ένα παράφορο τοπίο τριγμών που ακροβατεί ανάμεσα στο Χριστιανισμό και την αρχαιολατρεία, αφηγούμενοι, ο καθένας με τον τρόπο του, τους αναβαθμούς και τα στάσιμα της θρησκείας των δαιμονικών θαυμάτων και των «απαγορευμένων» ερώτων.

Με αφετηρία ένα επεισόδιο από το μυθιστόρημα «Ο Παλαιός των Ημερών» του Παύλου Μάτεσι, ο Άκης Δήμου ιστορεί τη ζωή στην ορεινή Αρκαδία των τελευταίων χρόνων του 19ου αιώνα. Η παράσταση μόλις έκανε πρεμιέρα στο Θέατρο του Νέου Κόσμου με πρωταγωνιστές τους Αλέκο Συσσοβίτη, Πηνελόπη Τσιλίκα, Γιώργο Κοψιδά, Ντένη Μακρή.

Περισσότερες πληροφορίες

Τα δάση στα γόνατα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 75 '

Με αφετηρία ένα επεισόδιο από τον «Παλαιό των ημερών» του Παύλου Μάτεσι, ο Δήμου εξιστορεί τη ζωή στην ορεινή Αρκαδία των τελών του 19ου αιώνα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Αντιγόνη

Ο Λιθουανός σκηνοθέτης δίνει την προσωπική ερμηνεία του στο πιο δημοφιλές από τα αρχαία δραματικά κείμενα, διαβάζοντάς το μέσα από ένα λαϊκότροπο πρίσμα, που όμως αδικεί τη δυναμική και το ήθος του πρωτότυπου κειμένου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
09/08/2022

Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός: Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων από 8 έως 14 Αυγούστου

Όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα δούμε από σήμερα έως την Κυριακή 14/8.

Νάντια Δαλκυριάδου: Πού την έχουμε δει και τι σχεδιάζει για τη νέα θεατρική σεζόν;

Παίζει στο τηλεοπτικό "Κόκκινο ποτάμι", σκηνοθετεί Ρίτσο στο "Τζένη Καρέζη", έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Άβατον και αναμένει με αγωνία τη νέα θεατρική σεζόν. Ήρθε η στιγμή να γνωρίσουμε την ηθοποιό και σκηνοθέτιδα Νάντια Δαλκυριάδου.

"Θα γίνει Ανταλλαγή;": Μια παράσταση που θα θέλαμε να δούμε

Όσοι βρεθείτε στην Ολυμπία αυτές τις ημέρες έχετε την ευκαιρία να δείτε την αφιερωματική παράσταση στη Μικρασιατική Καταστροφή "Θα γίνει Ανταλλαγή;" της Ρούλας Πατεράκη.

Φεστιβάλ Αθηνών: Τι κρατάμε από το φετινό θεατρικό πρόγραμμα της Πειραιώς 260

Τι αποτύπωμα άφησαν οι δώδεκα ελληνικές και ξένες παραστάσεις στην Πειραιώς 260, που έριξε αυλαία την προηγούμενη εβδομάδα; Καταγράφουμε μερικές σκέψεις, εντυπώσεις και συμπεράσματα.

Τι ετοιμάζει ο Νίκος Διαμαντής για τον Σεπτέμβριο;

Ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Σημείο θα παρουσιάσει μία θεατρική- εικαστική εγκατάσταση στο Ισλαχανέ στο πλαίσιο του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός".

Τρεις extra παραστάσεις για τον "Συλλέκτη"

Ένα από τα σημαντικότερο θρίλερ της μεταπολεμικής λογοτεχνίας ο "Συλλέκτης" του Τζον Φόουλς παίρνει παράταση λόγω της θερμής υποδοχής του κοινού.