Close up στους ήρωες του «Θείου Βάνια»

Η Μαρία Μαγκανάρη αναπτύσσει μουσικά και ποιητικά το έργο του Άντον Τσέχοφ «Θείος Βάνιας» στην παράσταση που ανεβάζει στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων και μας συστήνει τους ήρωες του.

Close up στους ήρωες του «Θείου Βάνια»

Η Μαρία Μαγκανάρη αναπτύσσει μουσικά και ποιητικά το έργο του Άντον Τσέχοφ «Θείος Βάνιας» στην παράσταση που ανεβάζει από τις 10/1 στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων. Της ζητήσαμε να μας συστήσει τους ήρωες του.

Βάνιας / Κώστας Κουτσολέλος

Ένας άντρας πρωταγωνιστής χωρίς τα χαρακτηριστικά του «αρσενικού» ήρωα. Συναισθηματικός και αγχωτικός, θα οδηγηθεί σε κρίση (και της αρσενικής του) ταυτότητας όταν θ’ ανακαλύψει ότι θυσιάστηκε για έναν άνθρωπο ο οποίος τον περιφρονεί. Καθηλωμένος σε μια μη ενήλικη κατάσταση, παρά τα 47 του χρόνια, θα βρίσκεται πάντα δίπλα στην αληθινή ζωή, και θ’ αναφωνεί: «Εγώ θα μπορούσα να έχω γίνει...».

Close up στους ήρωες του «Θείου Βάνια» - εικόνα 1
Ο Κώστας Κουτσολέλος ως Θείος Βάνιας

Σόνια /Σύρμω Κεκέ

Το μόνο πρόσωπο που πραγματικά ελπίζει ν’ αλλάξει τη ζωή της μέσω της αγάπης. Ωστόσο κι αυτή αποτυγχάνει. Ο γιατρός δεν θα την αγαπήσει ποτέ κι εκείνη θα συνεχίσει να ζει θυσιαζόμενη για τους άλλους. Η Σόνια αναγκάστηκε να ενηλικιωθεί νωρίς και κατά πάσα πιθανότητα θα γεράσει πριν την ώρα της. Νομίζω πως ο Τσέχοφ την αγαπούσε πιο πολύ απ’ όλα τα πρόσωπα του έργου: την τοποθετεί διακριτικά στον τίτλο του (δικός της θείος είναι ο Βάνιας) και την επιλέγει για να «κλείσει» το έργο μ’ έναν απ’ τους πιο συγκινητικούς και σκληρούς μονολόγους του παγκόσμιου θεάτρου.

Καθηγητής Σερεμπριάκοφ / Παναγιώτης Καλαντζόπουλος

Βαθιά εγωκεντρικός, γοητευτικός, επιτυχημένος, περιφρονεί τους πάντες, ιδίως τον Βάνια. Μετά τη συνταξιοδότησή του απ’ το πανεπιστήμιο, επιστρέφει στο κτήμα της πρώτης του γυναίκας μαζί με την όμορφη δεύτερη σύζυγό του. Μέχρι την εσπευσμένη αναχώρησή τους, δεν θα σταματήσει να κοιτά τους άλλους αφ’ υψηλού, και ν’ αρνείται να συνδεθεί μαζί τους.

Close up στους ήρωες του «Θείου Βάνια» - εικόνα 2
Συρμώ Κεκέ (Σόνια) και Ανθή Ευστρατιάδου (Έλενα)

Ελένα / Ανθή Ευστρατιάδου

Το αντικείμενο του πόθου των αντρών, η μη διαχειρίσιμη απειλή. Τους εξάπτει, μα δεν τους ικανοποιεί. Οι άλλοι ήρωες του έργου την περιγράφουν σχεδόν ως εξωπραγματικό πλάσμα: παθητική, γοητευτική, δεν συντρίβεται απ’ τον έρωτα όπως όλες οι μεγάλες ηρωίδες της εποχής της. Ένας απ’ τους πιο ανοιχτούς και δύσκολους ρόλους σε έργο του Τσέχοφ.

Γιατρός Άστροφ / Γιωργής Τσαμπουράκης

Ο «αρσενικός» ήρωας του έργου. Αγαπά τα δάση, μα όχι τους ανθρώπους. Επαναλαμβάνει εμμονικά ότι δεν νιώθει τίποτα για κανέναν. Γοητεύει τις γυναίκες. Δουλεύει εξαντλητικά και πίνει. Όπως κι ο Βάνιας, ο Άστροφ θα μείνει για πάντα μόνος.

Close up στους ήρωες του «Θείου Βάνια» - εικόνα 3
Γιωργής Τσαμπουράκης (Γιατρός Αστρόφ) και Ανθή Ευστρατιάδου (Έλενα)

Η παράσταση…

…προσπαθεί να ζωντανέψει το δυσλειτουργικό δίκτυο σχέσεων, λαμβάνοντας υπόψη ότι το έργο δεν αναπτύσσεται νατουραλιστικά, αλλά μουσικά και ποιητικά. Στη σκηνική ανάγνωση αναζητήσαμε το χώρο, όπου ο ρεαλισμός της καθημερινότητας «ξεκουρδίζεται» και αντικαθίσταται από στιγμές πιο ποιητικές που απεικονίζουν τι συμβαίνει στις ψυχές των ηρώων.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο θείος Βάνιας

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 80 '

Η σκηνοθέτις, που συνηθίζει να αναζητά τη συμβιωτική σχέση ανάμεσα στην παράσταση και στο κείμενο, παρουσιάζει τη δική της εκδοχή πάνω στο βαθιά υπαρξιακό έργο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Meursault": Ο "Ξένος" του Καμί μέσα από ένα μινιμαλιστικό σύμπαν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Η σκηνοθέτις Ελένη Παππά, απόφοιτη του πρώτου τμήματος σκηνοθεσίας του Εθνικού Θεάτρου ανεβάζει τη δική της εκδοχή πάνω στο λογοτεχνικό αριστούργημα του νομπελίστα συγγραφέα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/01/2023

Η Λάρισα επιμένει πολιτιστικά

Βρεθήκαμε για μία ημέρα στη Λάρισα με αφορμή την παράσταση του Θεσσαλικού Θεάτρου "Ο επιθεωρητής" και αναμεταδίδουμε.

"Σουέλ": Σύγχρονη τραγικωμωδία για τα παιχνίδια της μοίρας

Μια μακρινή απόγονος παριανών πειρατών, βασανίζεται από τον φόβο μήπως η υιοθετημένη της κόρη ανακαλύψει την αλήθεια για τους βιολογικούς της γονείς...

Ο ηθοποιός Σαράντος Γεωγλερής για τη "βιολογική ανάγκη" του θεάτρου, τα παράδοξα της ζωής και τη δυνατότερη εμπειρία του στο σανίδι

Ο Σαράντος Γεωγλερής πρωταγωνιστεί στις παραστάσεις "Αθώος ή Ένοχος" και "39 σκαλοπάτια". Τον γνωρίζουμε μέσα από 10 + 1 ερωτήσεις.

"Ζακ / Zackie Oh! A Queen Story": Θεατρικός ιμπρεσιονισμός στη σκηνή του Άβατον

Το "Ζακ / Zackie Oh! A Queen Story", έργο εμπνευσμένο από τον νεαρό LGBTQI+ ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου επιστρέφει στο Θέατρο Άβατον.

"Άκρως συμπαντικό": Συνεχίζεται με επιτυχία η μαύρη κωμωδία της Σάρλοτ Τζόουνς

Η Μπέσσυ Μάλφα, ο Κώστας Καζανάς, η Φωτεινή Ντεμίρη, ο Μιχάλης Μαρκάτης, η Τζούλι Τσόλκα και ο Κωνσταντίνος Μουταφτσής συναντιούνται στη σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου για κάτι… Άκρως Συμπαντικό!

"Τελικά η ψυχή από τι υλικό είναι φτιαγμένη;" Το "Εύθραυστον" απαντά

Η ηρωίδα του "Εύθραυστον" απευθύνεται στη Φρίντα Κάλο με την οποία ταυτίζεται, ζητώντας τη βοήθειά της.