«Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία»: Ο Εμπενίζερ Σκρουτζ μιλάει αποκλειστικά στο «α»

Με αφορμή την παράσταση «Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία», που ανεβάζει το Εθνικό Θέατρο στο Rex, το «αθηνόραμα» εντόπισε τον διάσημο τσιγκούνη Εμπενίζερ Σκρουτζ (κατά κόσμον Αλέξανδρο Μυλωνά) και του έθεσε μερικές καυτές ερωτήσεις. Ιδού!

«Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία»: Ο Εμπενίζερ Σκρουτζ μιλάει αποκλειστικά στο «α»

Με αφορμή την παράσταση «Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία», που ανεβάζει το Εθνικό Θέατρο στο Rex (από 12/12), το «αθηνόραμα» εντόπισε τον διάσημο τσιγκούνη Εμπενίζερ Σκρουτζ (κατά κόσμον Αλέξανδρο Μυλωνά) και του έθεσε μερικές καυτές ερωτήσεις. Ιδού!

Αλέξανδρος Μυλωνάς
Καλωσόρισες στην Αθήνα, Εμπενίζερ. Πώς βλέπεις την πόλη μας; Τι επενδύσεις θα έκανες εδώ, με Brexit ή χωρίς;
Η δουλειά μου είναι να δανείζω χρήματα. Στην Αθήνα που πολλοί άνθρωποι βρίσκονται σε απόγνωση εγώ βγάζω πολλά λεφτά. Πιο πολλά και από ό,τι βγάζω στο Λονδίνο. Έρχονται στο γραφείο μου κάτι ταλαίπωρα ανθρωπάκια, που ξέρω ότι δεν θα μπορέσουν να ξεπληρώσουν το χρέος τους, και όταν έρθει εκείνη η ώρα τούς παίρνω σπίτι, αυτοκίνητο ή ό,τι άλλο βρω. Μου αρέσει λοιπόν η πόλη σας. Προσφέρεται για εκμετάλλευση.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πάντα βγάζεις... γκρινιάρικες εκπλήξεις από το ψηλό καπέλο σου. Μπορείς να αποκαλύψεις κάτι από την επίσκεψή σου στο Rex;
Δεν μου αρέσουν οι εκπλήξεις. Και οπωσδήποτε δεν είμαι ο άνθρωπος που αποκαλύπτει οτιδήποτε. Η ζωή μού έμαθε να κρατώ τα χαρτιά μου κλειστά και να μην εμπιστεύομαι κανέναν. Αν όμως θέλετε να μάθετε ένα μυστικό μου, θα πρέπει να έρθετε να με βρείτε και να πληρώσετε για να το μάθετε.

Εσύ ή ο συνονόματός σου Σκρουτζ ΜακΝτακ είναι πιο τσιγκούνης; Υπάρχει υγιής ανταγωνισμός ­μεταξύ σας;
Δεν είμαι τσιγκούνης, απλώς διεκδικώ αυτά που μου οφείλουν. Κάποιοι με λένε άκαρδο. Αν ήμουν συναισθηματικός, θα είχα προ πολλού φαλιρίσει. Λοιπόν αυτή η ιστορία με τον γελοίο ΜακΝτακ πρέπει να τελειώνει. Πώς μπορώ εγώ, ένας αυτοδημιούργητος, που έφτιαξα μια σημαντική περιουσία και με τρέμει και με σέβεται όλος ο κόσμος, να συγκριθώ με ένα καρτούν. Έκανα μάλιστα μήνυση στον Ντίσνεϊ για κλοπή και γελοιοποίηση του ονόματός μου χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Τελικά η υπόθεση τακτοποιήθηκε εκτός δικαστηρίου, αφού πήρα μια διόλου ευκαταφρόνητη αποζημίωση.

«Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία»: Ο Εμπενίζερ Σκρουτζ μιλάει αποκλειστικά στο «α» - εικόνα 2

Στην Ελλάδα, όπως ξέρεις, είμαστε εδώ και χρόνια δημοσιονομικά στριμωγμένοι, άσε που έρχονται κι εκλογές το καλοκαίρι... Θα σε ενδιέφερε να γίνεις ο επόμενος υπουργός Οικονομικών; Τι θα άλλαζες;
Υπουργός Οικονομικών; Με τίποτα. Προτιμώ να κινούμαι υπογείως, χωρίς να τραβάω την προσοχή των άλλων. Είμαι ήσυχος άνθρωπος. Δεν θέλω τα εύσημα κανενός. Δεν με ενδιαφέρουν οι θέσεις, δεν με ενδιαφέρει η δόξα, ούτε η εξουσία. Και δεν μου αρέσουν οι αλλαγές. Αν αλλάξει κάτι προς το καλύτερο, όπως λέτε εσείς, θα είναι μια αλλαγή προς το χειρότερο για μένα. Δεν θα έρχονται πια οι Αθηναίοι να μου ζητάνε δανεικά.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι σήμερα μοιάζουν με τον Σκρουτζ εξαιτίας του ανηλεούς κυνηγιού του κέρδους. Αυτό σε ευχαριστεί ή σε προβληματίζει; Αν αμόλαγες τα φαντάσματά σου φέτος στις γιορτές, σε ποιους θα τα έστελνες;
Αυτοί που κυνηγάνε το χρήμα ζουν μια έντονη ζωή, που βασίζεται στο ρίσκο. Εγώ δεν ρισκάρω. Ξέρω ότι κάποιος που έχει ανάγκη να δανειστεί είναι πολύ πιθανό αργότερα να μην μπορεί να ξοφλήσει το χρέος του. Αυτό εκμεταλλεύομαι. Αν μπορεί να πληρώσει, πάλι, δεν ζημιώνομαι. Όσο για τα φαντάσματά μου, θα τα έστελνα να στοιχειώσουν όλους αυτούς τους θερμόαιμους που ζητάνε περισσότερα δικαιώματα, περισσότερη δικαιοσύνη, περισσότερη ισότητα. Δηλαδή να ­γίνουμε όλοι ίδιοι. Α-πα-πα-πα-πα!

Πώς νιώθεις με τους καινούργιους Έλληνες φίλους σου επί σκηνής; Πώς είναι η συνεργασία μαζί τους; Σου αρέσει το Rex;
Εννοείτε αυτούς τους θεατρίνους; Καλά, περιμένουν να βγάλουν λεφτά από αυτήν τη δουλειά; Στο Λονδίνο ξέρετε πώς τους λέμε αυτούς; Ψώνια. Όχι, δεν θέλω τέτοιους φίλους. Για την ακρίβεια δεν θέλω κανέναν φίλο. Καλό είναι το Rex, αλλά πρέπει οι ιθύνοντες να μειώσουν τα έξοδα. Προσωπικά το θεωρώ περιττό να ανοίγουν τη θέρμανση. Οι θεατές μπορούν κάλλιστα να βλέπουν τις παραστάσεις φορώντας το παλτό τους.

«Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία»: Ο Εμπενίζερ Σκρουτζ μιλάει αποκλειστικά στο «α» - εικόνα 3

Τι έχεις να πεις για τον κύριο που σε ενσαρκώνει στη σκηνή του Rex;
Τι να πω μωρέ γι’ αυτόν τον παλιάτσο; Από μικρό παιδί έκανε τον καραγκιόζη. Τον βάλανε τώρα να ενσαρκώσει εμένα. Με κάνει να χορεύω και να τραγουδάω. ­Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Εγώ έχω μέγεθος, έχω κύρος, έχω βάρος. Δεν είμαι κάνας φλούφλης. Είμαι μεγάλος και τρανός. Είμαι ο Εμπενίζερ Σκρουτζ. Άντε μη ρίξω καμιά μήνυση!

Περισσότερες πληροφορίες

Χριστουγεννιάτικη ιστορία

  • Μιούζικαλ
  • Διάρκεια: 120 '

Ο Σκρουτζ, ο πιο γνωστός τσιγκούνης της σύγχρονης δυτικής κουλτούρας, ζωντανεύει σε αυτήν τη διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Τσαρλς Ντίκενς.

Εθνικό Θέατρο Rex

Πανεπιστημίου 48

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Studio new star art cinema: Αυτές είναι οι τελευταίες παραστάσεις της θεατρικής σκηνής του Δήμου Αβδελιώδη

Ένα έργο στα αρχαία ελληνικά και μία σύνθεση διηγημάτων του Παπαδιαμάντη είναι οι δύο παραγωγές του χώρου οι οποίες κατεβάζουν σύντομα αυλαία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/04/2024

Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει Βιζυηνό στις τελευταίες Παραβάσεις της σεζόν στο ΚΠΙΣΝ

Η σειρά θεατρικών αναλογίων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" ολοκληρώνεται με τη σκηνική ανάγνωση του έργου - ύμνος του Γεώργιου Βιζυηνού στον άνθρωπο και τη φιλία.

Το "Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς" κατεβάζει αυλαία

Λίγες παραστάσεις απομένουν ακόμη για την επιτυχημένη θεατρική μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου του Χρόνη Μίσσιου στο Σύγχρονο Θέατρο, σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη.

"Reunion the musical": Μαντώ, Πωλίνα, Βόσσου, Μπίγαλης και Αγγέλου στο νέο μιούζικαλ της Θέμιδος Μαρσέλλου

Η νέα παράσταση της σκηνοθέτριας των λαμπερών παραγωγών έρχεται τον Μάιο στη σκηνή του θεάτρου Παλλάς, με ένα υπέροχο καστ στους ρόλους πέντε διαφορετικών ανθρώπων που ενώνονται από μια διαθήκη.

Έτοιμοι για το Athens Comedy Festival 2024;

Η γιορτή γέλιου της πόλης επανέρχεται στις 30 Μαΐου στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος". 4 μέρες σε 4 αίθουσες, με περισσότερες από 30 παραστάσεις και περισσότερους από 80 κωμικούς.

Φεστιβάλ Αθηνών: Τι θα δούμε στη φετινή γιορτή του καλοκαιριού

Στην Πειραιώς 260, στα αρχαία θέατρα της Επιδαύρου αλλά και σε άλλους χώρους, θεατρικούς και μη, δίνουμε το καθιερωμένο ραντεβού μας με το Φεστιβάλ Αθηνών. Εμείς χαρτογραφήσαμε το θεατρικό και χορευτικό του πρόγραμμα και σας δίνουμε μια πρώτη γεύση.

34 θεατρικές παραστάσεις κάνουν πρεμιέρα μετά το Πάσχα

Ο Μάιος έρχεται με δώρα και μάλιστα θεατρικά. Συγκεντρώσαμε τις πρεμιέρες που έρχονται και οι επιλογές είναι πολλές. Στο κλείσιμο μιας σεζόν με πολλές sold out παραγωγές, φροντίστε να κλείσετε άμεσα τα εισιτήριά σας, αλλά και ένα UberTaxi μέσω της υπηρεσίας προκράτησης Uber Reserve, ώστε να παραμείνετε πιστοί στο ραντεβού σας με την 6η τέχνη.