Μια multimedia διαδρομή προς την Ιθάκη στη Στέγη

Ακόμη μία δυνατή άφιξη στη Στέγη είναι αυτή της Κριστιάν Ζαταΐ, που δημιουργεί τη δική της αφήγηση γύρω από το θέμα της μετανάστευσης, στην παράσταση «Ithaca - our Odyssey 1».

Μια multimedia διαδρομή προς την Ιθάκη στη Στέγη

Ακόμη μία δυνατή άφιξη στη Στέγη είναι αυτή της Κριστιάν Ζαταΐ, η οποία χρησιμοποιεί την ομηρική Ιθάκη ως δραματουργικό τέχνασμα για να δημιουργήσει τη δική της αφήγηση γύρω από το θέμα της μετανάστευσης, στην παράσταση «Ithaca - our Odyssey 1» (29/11-2/12).

Ποια είναι η Κριστιάν Ζαταΐ

Μια multimedia διαδρομή προς την Ιθάκη στη Στέγη - εικόνα 1

Σκηνοθέτις και κινηματογραφίστρια, η Βραζιλιάνα Κριστιάν Ζαταΐ παίζει με τους μηχανισμούς του θεάτρου, της τεχνολογίας και της φαντασίας για να συνθέσει multimedia έργα που συνταράζουν με την αισθητική και την πολιτική άποψή τους. Οι εικόνες αποτελούν δομικό στοιχείο και στηρίζουν το κείμενο όσο και οι λέξεις, ενισχύοντας έτσι την αίσθηση ενός οπτικοακουστικού παιχνιδιού.

Η παράσταση

Μια multimedia διαδρομή προς την Ιθάκη στη Στέγη - εικόνα 2

Η Ζαταΐ επιχειρεί μια σκηνική πραγμάτευση της συνεχιζόμενης μεταναστευτικής κρίσης, χρησιμοποιώντας την ομηρική μυθοπλασία σαν μεγεθυντικός φακός για την ανάγνωση της εποχής μας. Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον η απόφασή της να επιστρατεύσει μια μεικτή διανομή από τρεις Βραζιλιάνες ηθοποιούς και τρεις Γάλλους, για να υποδυθούν τρεις εκδοχές της Πηνελόπης και τρεις του Οδυσσέα.

Το project «Our Odyssey»

Μια multimedia διαδρομή προς την Ιθάκη στη Στέγη - εικόνα 3

Η «Οδύσσεια», αυτό το μνημειώδες έπος της περιπλάνησης και του νόστου, γίνεται ο συνεκτικός ιστός του project «Our Odyssey», μιας συμπαραγωγής της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση με το Odéon - Théâtre de l’Europe. Η σύγχρονη ραψωδία «Ithaca - Our Odyssey 1» της Ζαταΐ αποτελεί το πρώτο μέρος του δίπτυχου για την προσπάθεια επιστροφής ή δημιουργίας της Ιθάκης.

Η συνέχεια του «Ithaca» μετά την Αθήνα

Μια multimedia διαδρομή προς την Ιθάκη στη Στέγη - εικόνα 4

Για το δεύτερο μέρος η Ζαταΐ ετοιμάζει μια παράσταση που εμπλέκει ξανά μύθο και ντοκουμέντο. Στο «New Ithaca» η επάνοδος του Οδυσσέα στην πατρίδα του και η αποκατάσταση της σχέσης του με την Πηνελόπη αποτελον την πρώτη ύλη της δραματουργίας μαζί με μαρτυρίες προσφύγων. Τα γυρίσματα και η έρευνα θα γίνουν σε Ελλάδα, Παλαιστίνη, Λίβανο, Νότια Αφρική, Τουρκία, Συρία και Βραζιλία.

Περισσότερες πληροφορίες

Ithaca, our Odyssey 1

  • Performance

Ένα τολμηρό θέαμα για τη μετανάστευση από την εκπρόσωπο του πολυμεσικού θεάτρου, η οποία κατασκευάζει έναν κόσμο παράλληλο με το δικό μας, που αντανακλά την οδύσσεια της επιστροφής στην πατρίδα

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Λεωφ. Συγγρού 107, Νέος Κόσμος
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η "Γέρμα" του Λόρκα διασκευάζεται από την Art Libera

Η ιστορία μιας νεαρής γυναίκας της ισπανικής υπαίθρου, εγκλωβισμένης σε ένα περιβάλλον κυριαρχούμενο από πατριαρχικές φιγούρες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/10/2022

"Οικόπεδα με θέα" και all star διανομή

Ο Νικορέστης Χανιωτάκης ανεβάζει στο θέατρο Άνεσις το σπουδαίο έργο του Ντέιβιντ Μάμετ που ξεγυμνώνει την αμείλικτη πλευρά του "αμερικάνικου ονείρου". Δείτε τα πρώτα στιγμιότυπα από την παράσταση.

"Κουρέα της Σεβίλλης": Η επιτυχία συνεχίζεται στο Ακροπόλ

Ο ταλαντούχος Βασίλης Χαραλαμπόπουλος ξανά συναντά τον εμβληματικό ρόλο του Φίγκαρο στον περίφημο "Κουρέα της Σεβίλλης" του Μπομαρσέ, σε σκηνοθεσία και χορογραφίες της Σοφίας Σπυράτου.

"Ανθρώπινη φωνή": Ένας εξομολογητικός μονόλογος με τη Λουκία Μιχαλοπούλου

Στην "Ανθρώπινη φωνή" του Ζαν Κοκτό θα απολαύσουμε τη Λουκία Μιχαλοπούλου, μια ηθοποιό αφοσιωμένη, πολύτιμα δημιουργική και γενναιόδωρη, που έχει συναντηθεί θεατρικά με σημαντικούς καλλιτέχνες και έχει αξιοποιήσει την εμπειρία της αυτή με τον καλύτερο τρόπο.

Θέατρο Tempus Verum: Με ανατρεπτικό ρεπερτόριο τη νέα σεζόν 2022-23

Με σύγχρονη ματιά και νέους δημιουργούς μπαίνει στον θεατρικό χειμώνα ο θεατρικός οργανισμός του Κεραμεικού.

Το Εθνικό Θέατρο συζητάει για το #MeToo

"Το ελληνικό θέατρο στην εποχή του #MeToo" είναι το θέμα της πρώτης συζήτησης που διοργανώνει φέτος η πρώτη σκηνή της χώρας, με στόχο να θέσει επί τάπητος φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία και την τέχνη.

"The Music Critic": Αυτή την παράσταση ποιος θα τολμήσει να την κρίνει;

Ο αστέρας του Χόλιγουντ Τζον Μάλκοβιτς συνοδευόμενος από ένα εξαιρετικό μουσικό σύνολο, πρωταγωνιστεί στο "The Music Critic" Αλεξέι Ιγκούντεσμαν, μια υβριδική και σαρκαστικά απολαυστική μουσικοθεατρική παράσταση.