Γιάννης Νιάρρος: «Τα παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού μπορούν να ανθίσουν»

Ο πρωταγωνιστής της παράστασης «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα» μας μίλησε για τα όσα πραγματεύεται αυτό το μοναδικό έργο.

Γιάννης Νιάρρος: «Τα παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού μπορούν να ανθίσουν»

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος εμπιστεύεται τον ρόλο ενός παιδιού με αυτισμό στον Γιάννη Νιάρρο στο «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα» του Σάιμον Στίβενς. Ο πρωταγωνιστής της παράστασης που ανεβαίνει στο «Τζένη Καρέζη» (από 15/11) μας μίλησε για τα όσα πραγματεύεται αυτό το μοναδικό έργο.

Γιάννης Νιάρρος: «Τα παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού μπορούν να ανθίσουν» - εικόνα 1

H νέα σεζόν σε βρήκε να ξαναπαίζεις στο «Στέλλα κοιμήσου» στο «Τζένη Καρέζη». Πώς πάτε για τρίτη χρονιά;
Πολύ καλά, με ένα διαφορετικό κοινό από εκείνο του Εθνικού Θεάτρου. Εκεί υπήρχε κόσμος που αντιδρούσε και φώναζε: «Ντροπή, αυτός ο Τσίπρας φταίει που έφερε τέτοια πράγματα στο Εθνικό». Κι εγώ συνήθως έπιανα την ατάκα και, απευθυνόμενος στην αδερφή μου, ενσωμάτωνα την απάντηση στο διάλογο: «Ναι, ρε μαλακισμένη, μας έχει καταστρέψει αυτός ο Τσίπρας, αυτός φταίει για όλα». Ο Γιάννης Οικονομίδης, ενώ έχει συλλάβει την απλή ιδέα ενός πατέρα εξουσιαστή, δραματουργικά το έχει στήσει με φοβερή μαεστρία. Όλοι είμαστε τραγικοί χαρακτήρες, αλλά ο τύπος που ερμηνεύω είναι ο μόνος που βρίσκει το κωμικό μέσα σε μια ασφυκτική κατάσταση και με τον τρόπο του αποστασιοποιείται από όλα.

Στο «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα» κρατάς και πάλι τον ρόλο ενός γιου. Ήταν πρόκληση να ερμηνεύσεις ένα δεκαπεντάχρονο αγόρι που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού;
Το έργο είναι ένα σύγχρονο αριστούργημα, βασισμένο στο μυθιστόρημα του Μαρκ Χάντον. Στο εκπληκτικής δομής έργο του Σάιμον Στίβενς συνυπάρχουν διαφορετικά θεατρικά ύφη. Σε κάποιες σκηνές υπάρχει η ένταση του ψυχολογικού θεάτρου του Τενεσί Ουίλιαμς. Παρελθόν και μέλλον συναντιούνται αριστοτεχνικά. Ο Κρίστοφερ έχει σύνδρομο Άσπεργκερ και τον βλέπουμε να αφηγείται την ιστορία του. Το έργο ξεκινά με αυτόν πάνω από έναν σκοτωμένο σκύλο και όλους να τον κατηγορούν για το φόνο. Εκείνος, λόγω έλλειψης κοινωνικών δεξιοτήτων, δεν μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό του και αποφασίζει να λύσει το μυστήριο, για να βρεθεί και να τιμωρηθεί ο δολοφόνος. Με την ενθάρρυνση της δασκάλας του, θα καταγράψει όλα τα στοιχεία που θα συγκεντρώσει σε ένα βιβλίο.

Γιάννης Νιάρρος: «Τα παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού μπορούν να ανθίσουν» - εικόνα 2

Πώς τον αντιμετωπίζει το οικογενειακό του περιβάλλον;
Ο πατέρας, που τον ερμηνεύει ο Θέμης Πάνου, και η μάνα του, η Μαρία Καλλιμάνη, δεν αντιλαμβάνονται ότι το παιδί τους είναι διάνοια στα μαθηματικά και ότι έχει προβλήματα κοινωνικής συμπεριφοράς. Δεν ξέρουν πώς να τον χειριστούν για να τον βοηθήσουν. Κάποια στιγμή η μάνα μετακομίζει και ο πατέρας λέει στον Κρίστοφερ ότι πέθανε. Όταν ο Κρίστοφερ ανακαλύπτει ότι είναι ζωντανή, πάει να τη συναντήσει. Η διαδρομή του είναι επεισοδιακή και μέσα από αυτήν ενηλικιώνεται. Το θετικό πρόσημο στη ζωή του είναι η δασκάλα του, την οποία ερμηνεύει η Αλεξάνδρα Αϊδίνη. Είναι η μόνη που καταφέρνει να στήσει γέφυρα επικοινωνίας με το παιδί.

Ο συγγραφέας παίρνει ανοιχτά θέση στο θέμα του αυτισμού;
Ναι, με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Προσπαθεί να μας δείξει τον κόσμο των παιδιών που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού και πως ο Κρίστοφερ δεν απέχει πολύ από τον «περίεργο» τύπο που είχαμε δίπλα μας στο σχολείο και δεν μπορούσε να κοινωνικοποιηθεί εύκολα.

Γιάννης Νιάρρος: «Τα παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού μπορούν να ανθίσουν» - εικόνα 3

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν τον Κρίστοφερ;
Δεν λέει ψέματα, δεν μπορεί να αντιληφθεί τη γλώσσα του σώματος, πιστεύει ό,τι του λες. Με έναν τρόπο ο συγγραφέας μάς λέει πως, αν ήμασταν απόλυτα ειλικρινείς όπως ο Κρίστοφερ, θα είχαμε μια διαφορετική κοινωνία από τη σημερινή. Όλοι οι άνθρωποι που έρχονται σε επαφή μαζί του εκτίθενται, καθώς φαίνονται οι ελλείψεις που έχουν ως προσωπικότητες.

Η συνάντηση μαζί του άλλαξε τον τρόπο σκέψης σου;
Αν μιλούσα για την υποκριτική, θα έλεγα ότι χρειάζεται να έχεις κάποια από τα χαρακτηριστικά ενός τύπου σαν τον Κρίστοφερ για να είσαι ηθοποιός: παρατηρητικότητα, εγρήγορση, ευαισθησία. Όλα αυτά είναι χρήσιμα στοιχεία για έναν καλλιτέχνη. Χρειάζεται επίσης να είσαι εμμονικός σε αυτό που κάνεις για να είσαι καλός, δες τον Αϊνστάιν, τον Μέσι, τον Στιβ Τζομπς. Όταν ξέρεις πώς να φερθείς στα παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, τότε αυτά ανθίζουν. Είναι τα παιδιά του μέλλοντος, αν σκεφτείς ότι έχουν πάρα πολύ μεγάλη ευκολία με την τεχνολογία και ικανότητα απομνημόνευσης.

Γιάννης Νιάρρος: «Τα παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού μπορούν να ανθίσουν» - εικόνα 4

Περισσότερες πληροφορίες

Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 120 '

Μια γλυκόπικρη ιστορία για τον αυτισμό, την εφηβεία, τις διαλυμένες οικογένειες και τα μαθηματικά, εμπνευσμένη από το πολυβραβευμένο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μαρκ Χάντον.

Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 140 '

Μια γλυκόπικρη ιστορία για τον αυτισμό, την εφηβεία, τις διαλυμένες οικογένειες και τα μαθηματικά, εμπνευσμένη από το πολυβραβευμένο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μαρκ Χάντον.

Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 120 '

Μια γλυκόπικρη ιστορία για τον αυτισμό, την εφηβεία, τις διαλυμένες οικογένειες και τα μαθηματικά, εμπνευσμένη από το πολυβραβευμένο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μαρκ Χάντον.

«Τζένη Καρέζη»

Ακαδημίας 3

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Στην απέναντι όχθη" για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Η Μίνα Χειμώνα και η Αγγελική Κοντού ερμηνεύουν σε δική τους δημιουργία μια μουσικοθεατρική παράσταση αφιερωμένη στους Μικρασιάτες πρόσφυγες και την κουλτούρα τους που μπόλιασε την ελληνική κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/09/2022

Πλανήτης "Solaris" καλεί Κυψέλη

Το Άσυλο Ανιάτων επέλεξε ο Θοδωρής Αμπαζής για να παρουσιάσει τη site specific παράσταση που εμπνεύστηκε από το διάσημο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Στανίσλαβ Λεμ με την ομάδα ΟΠΕΡΑ. Μια δουλειά που μας ιντριγκάρει για τέσσερις βασικούς λόγους.

"Καλιφόρνια Ντρίμιν 2": Το σίκουελ ενός επιτυχημένου έργου

Πριν από είκοσι χρόνια ο Βασίλης Κατσικονούρης έκλεψε τις καρδιές μας με το "Καλιφόρνια Ντρίμιν". Οι συνθήκες ωρίμασαν για τη συνέχεια της βραβευμένης κοινωνικής κωμωδίας που έρχεται στο Από Μηχανής. Μάθετε περισσότερα.

"Φτιάξε τη δυστυχία σου μόνος σου": 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την παράσταση της Γεωργίας Ανδρέου στο Κακογιάννη

H σκηνοθέτις Γεωργία Ανδρέου μας δίνει πέντε tips για την παράσταση "Φτιάξε τη δυστυχία σου μόνος σου" που παίχτηκε το καλοκαίρι στο Μπάγκειον και τώρα παρουσιάζεται για λίγες παραστάσεις στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Όλες οι εκδηλώσεις που θα δούμε στο Christmas Theater τη σεζόν 2022-23

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσικές, χορευτικές και θεατρικές παραγωγές από ελληνικά και διεθνή μεγάλα και αγαπημένα ονόματα.

Αφοπλιστική "Μήδεια" η Αθηνά Μαξίμου πρωταγωνιστεί στο Ηρώδειο

Σε μια μελετημένη δουλειά συνόλου παρουσιάζουν την τελευταία παράσταση της "Μήδειας", ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μανώλης Δούνιας με πρωταγωνίστρια την Αθηνά Μαξίμου.

Οι εκρηκτικοί "Παίχτες" σαρώνουν για δεύτερη σεζόν

Για δεύτερη συνεχή χρονιά επιστρέφει στο θέατρο Κιβωτός η sold out παράσταση του Γιώργου Κουτλή με τους Γιάννη Νιάρρο, Βασίλη Μαγουλιώτη, Ηλία Μουλά, Αλέξανδρο Χρυσανθόπουλο.