Οδηγός Θεάτρου

Κριτικές Παραστάσεων Παίζουν Σήμερα Έρχονται Ποιος παίζει που Αθηνόραμα club Προπωλήσεις

Γιολάντα Μαρκοπούλου: «Οι ήρωες της "Eroica" είναι οι ήρωες μου»

Η Γιολάντα Μαρκοπούλου γράφει για ροκ «γιορτή» ενηλικίωσης που στήνει στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης με αφορμή την θεατρική μεταφορά του μυθιστορήματος του Κοσμά Πολίτη  «Eroica».

Προσοχή! Επικοινωνήστε με το θέατρο της επιλογής σας πριν από την έξοδό σας, διότι αρκετές παραστάσεις αναβάλλονται λόγω κρουσμάτων.
Γιολάντα Μαρκοπούλου: «Οι ήρωες της "Eroica" είναι οι ήρωες μου»

Η «Eroica» του Κοσμά Πολίτη είναι τo έπος της εφηβείας, το hit της δεκαετίας του ’40, κι έχω σοβαρούς λόγους να πιστεύω ότι δεν ήταν τυχαίο... Στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης οκτώ νέοι ηθοποιοί, οι ήρωες της «Eroica», παίζουν την ζωή τους κορώνα γράμματα χωρίς να το καταλαβαίνουν, ερωτεύονται με μανία και αδεξιότητα, δεν χάνουν τίποτα από την παιδικότητα τους, ακόμη και όταν η ζωή τους κοροϊδεύει. Αγνότητα και ομορφιά μαζί με μία περιπέτεια, μία θανάσιμη περιπέτεια, αυτή των νέων παιδιών.

«Μου φάνηκε σαν να έζησα στα σκοτεινά μια ζωή που δεν ήταν δική μου». Πόσο βαθιά σημερινή σκέψη για όλους τους νέους ανθρώπους που μας περιτριγυρίζουν. Κοιτώ τα μάτια τους, βλέπω την αγωνία τους. Δεν θα μπορούσα να μη μιλήσω για αυτά. Μια ιστορία των νέων σε μια χώρα που πολύ σύντομα θα είναι η χώρα των γέρων... Ο ηρωισμός ξεκινάει από νωρίς στην ζωή τους χωρίς την αίσθηση του κινδύνου, πάνω σε ένα τεντωμένο σκοινί χωρίς τον παραμικρό φόβο του θανάτου.

Αγαπώ όλους τουςήρωες της «Eroica», είναι οι ήρωες μου (!) όλοι οι ηθοποιοί της ομάδας που δημιούργησα είναι τρομακτικά κοντά στα πρόσωπα του Πολίτη, τόσο κοντά που καμιά φορά νομίζω ότι έγραψε για αυτούς. Για μας.

Γιολάντα Μαρκοπούλου: «Οι ήρωες της "Eroica" είναι οι ήρωες μου» - εικόνα 1

Ο ηρωισμός φιλτράρεται μέσα από την ανάγκη τους να έχουν την δική τους στιγμή ως τραγουδιστές ενός συγκροτήματος που συνεχώς αλλάζει μορφή. Ένα ροκ συγκρότημα χάνει τον leader της. Είναι κάποιος ικανός να τον αντικαταστήσει. Ποιο είναι το τίμημα; «Να πας ενάντια στη ζωή με μια δική σου τάξη πραγμάτων, παιχνιδίζοντας, για να διασκεδάζουν και οι άλλοι.»

Ήρθε λοιπόν η ώρα της Eroica. Μιας Eroica κλασσικής αλλά και σύγχρονης που λέει: Βρες τον ήρωά σου!

Περισσότερες πληροφορίες

Eroica

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 75 '

Το έργο-σταθμός της ελληνικής λογοτεχνίας αφηγείται την ενηλικίωση μιας παρέας εφήβων μέσα από την πρώτη τους επαφή με τον έρωτα και το θάνατο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2022": Πολιτιστική δράση σε όλη την επικράτεια

Θέατρο, μουσική, χορός, εικαστικές τέχνες, παραστάσεις/δράσεις για παιδιά και εφήβους, μουσικό θέατρο. Τα έχει όλα και θα απλωθεί σε όλη τη χώρα ο θεσμός του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/07/2022

Ένας "Out of the box" διαγωνισμός σχεδιασμού ξενοδοχειακών χώρων

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από το 100% Hotel Show και το Αρχιτεκτονικό ηλεκτρονικό Περιοδικό Archetype.gr, ενόψει της επετειακής, 10ης διοργάνωσης της Έκθεσης 100% Hotel Show Διαγωνισμός Σχεδιασμού | "Out of the box … in a box"

"36 και σήμερα": Ο ρόλος του χρώματος στη σύγχρονη ξυλογραφία

Ζωγραφικά έργα του Καθηγητή του Εργαστηρίου Χαρακτικής της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης παρουσιάζονται στην Art Appel Gallery

Παγκόσμια διάκριση για τα κρασιά του Κτήματος Γεροβασιλείου

Τα κρασιά έλαβαν 5 ασημένια και 6 χάλκινα μετάλλια στο πλαίσιο του παγκόσμιου διαγωνισμού κρασιού "Decanter World Wine Awards 2022", καθώς και άλλες σημαντικές διακρίσεις σε διεθνή φεστιβάλ και διαγωνισμούς κρασιού.

Το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία ξαναζωντανεύει στην Αρχαία Ολυμπία

Με την εγκυρότητα του Μουσείου Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, το φημισμένο άγαλμα του θεού Δία φιλοτεχνημένο από τον Φειδία ανακατασκευάστηκε και κοσμεί έναν εκθεσιακό χώρο στην Αρχαία Ολυμπία.

Επιστημονική ημερίδα για ένα πιο προσβάσιμο μέλλον στα ελληνικά μουσεία

Το Μουσείο Κανελλοπούλου και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσίασαν την ημερίδα με τίτλο "Μουσεία και αισθήσεις: σχεδιάζοντας για όλους", σε μια προσπάθεια αναδιαμόρφωσης των μουσειακών χώρων για άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής.

Οι φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες του Snehta Residency για τον Ιούλιο

Το πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών εξελίσσεται και παρουσιάζει την έρευνα των συμμετεχόντων δημιουργών του για τους μήνες Μάιο-Ιούλιο.