O Άρης Σερβετάλης ξανασυναντά τον Δον Κιχώτη

Μετά από τα sold out του περασμένου Ιουλίου ο «Δον Κιχώτης, Βιβλίο 2ο, κεφ. 23ο» σε σκηνοθεσία Έφης Μπίρμπα με τον Άρη Σερβετάλη επαναλαμβάνεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά για 10 μόνο παραστάσεις.

O Άρης Σερβετάλης ξανασυναντά τον Δον Κιχώτη

Για ακόμα μια φορά, η εικαστικός και σκηνοθέτις Έφη Μπίρμπα επιχειρεί να νοηματοδοτήσει το παρόν μέσα από την επανανάγνωση εμβληματικών έργων του παρελθόντος, εδώ του Δον Κιχώτη του Θερβάντες. Η παράσταση «Δον Κιχώτης, Βιβλίο 2ο, κεφ. 23ο», σε μινιμαλιστική φόρμα, με πρωταγωνιστή τον Άρη Σερβετάλη, έκανε πρεμιέρα το καλοκαίρι στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά κι εκεί, μόλις επέστρεψε για λίγες παραστάσεις.

Στον Δον Κιχώτη, έργο συγχρόνως μεταφυσικό και βαθιά πολιτικό, ένας άντρας ξεκινάει μια πορεία έχοντας τη μεγάλη ματαιοδοξία να μείνει στην ιστορία κι αυτό είναι που πυροδοτεί τη σχέση του με μεγάλες αναμετρήσεις. Μετατρέπεται έτσι σε αιώνιο σύμβολο δύναμης, ένας κατεξοχήν ονειροπόλος. Ο Δον Κιχώτης, κατά την Μπίρμπα, «είναι ο ήρωας της χίμαιρας. Βεβαιώνεται για τις μεγάλες ιδέες και αναγκάζεται να αναμετρηθεί μαζί τους, γιατί έτσι μόνο μπορεί να συνδεθεί με αυτές. Η ηθική του Κιχώτη υπερβαίνει το συμβατικό άλγος. Δεν τον ενδιαφέρει πόσο θα καταστραφεί».

O Άρης Σερβετάλης ξανασυναντά τον Δον Κιχώτη - εικόνα 1

Ο Άρης Σερβετάλης που έχει κάνει άλματα ως ηθοποιός, από την εποχή που έπαιζε στο «Ουπς! Μια παράσταση κόμικς» της Ομάδας Θέαμα του Γιάννη Κακλέα μέχρι το «2» και τη «Μήδεια 2» του Δημήτρη Παπαϊωάννου επιβεβαιώνει με την παρουσία του στην παράσταση αυτή πως το σωματικό θέατρο είναι ένας εκφραστικός δρόμος που τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα και είναι πράγματι εξαιρετικός σ’ αυτό. Στο σκηνικό εγχείρημα της Μπίρμπα χωρίς να μιλά (η παράσταση έχει ελάχιστα λόγια στα γερμανικά) κρατά το βασικό ρόλο και κατεβαίνει κρεμασμένος σε ένα σκοινί, ενώ βρίσκεται σε ενύπνια κατάσταση.

«Στο 23 ο κεφάλαιο του 2ου βιβλίου, ο Δον Κιχώτης, ως τραγικό πρόσωπο κι ενσαρκωτής μιας γνήσιας εσωτερικότητας, συλλαμβάνεται να διαγράφει μια κατακόρυφη πορεία προς το εσωτερικό της σπηλιάς του Μοντεσίνου· προς τα βάθη των φαντασιακών αναμετρήσεων. Έχοντας παραμερίσει κάθε κοινό φόβο κι αψηφώντας τον κίνδυνο του καταποντισμού, εισέρχεται σ’ έναν τόπο εμπειρίας εκουσίως με την αμφίεση του περιπλανώμενου ιππότη, όπως εισέρχεται το παιδί σ’ ένα περιβάλλον που διέπεται από τους ιδιόμορφους κανόνες παιχνιδιού». Προλαβαίνετε να δείτε την παράσταση μέχρι την Κυριακή 14 Οκτωβρίου.

Περισσότερες πληροφορίες

Δον Κιχώτης, Βιβλίο 2ο, κεφ. 23ο

  • Performance
  • Διάρκεια: 120 '

Εικαστική και χοροθεατρική περφόρμανς που ακολουθεί τον Δον Κιχώτη στην κατάβασή του προς το εσωτερικό της σπηλιάς του Μοντεσίνου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Αντιγόνη

Ο Λιθουανός σκηνοθέτης δίνει την προσωπική ερμηνεία του στο πιο δημοφιλές από τα αρχαία δραματικά κείμενα, διαβάζοντάς το μέσα από ένα λαϊκότροπο πρίσμα, που όμως αδικεί τη δυναμική και το ήθος του πρωτότυπου κειμένου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
11/08/2022

Η μοντέρνα "Ελένη" του ΚΘΒΕ κατεβαίνει στην Επίδαυρο

Ήρθε η στιγμή να δούμε την "Ελένη"-Έμιλυ Κολιανδρή στην Επίδαυρο. Η τραγωδία του Ευριπίδη είναι παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου και την σκηνοθετεί ο Βασίλης Παπαβασιλείου.

Θέατρο με πανσέληνο σε τρία ατμοσφαιρικά ανοιχτά θέατρα

Είναι εμπειρία να παρακολουθείς παράσταση κάτω από το αυγουστιάτικο φεγγάρι στην Επίδαυρο, το Λαύριο ή τη Σαλαμίνα. Η περίσταση είναι ιδανική για εκδρομή, οργανωθείτε….

Νέος Πρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

Η Πρύτανις κυρία Ελένη Αρβελέρ αποχώρησε από την θέση της ως Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και την διαδέχθηκε ο Παναγιώτης Ροϊλός.

Ο μύθος του Περσέα έγινε παράσταση

Ένα θεατρικό έργο βασισμένο στο μύθο του Περσέα παρουσιάζεται στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Αγίων Θεοδώρων "Νότης Περγιάλης" με ελεύθερη είσοδο.

Σε ποιο έργο θα δούμε τον Liam Ireland;

Τον ηθοποιό της νέας γενιάς, Liam Ireland, που έγινε γνωστός από την τηλεοπτική "Γη της ελιάς", θα σκηνοθετήσει ο Θοδωρής Βουρνάς σε έργο του Ντένις Κέλι.

Ο Δημήτρης Λάλος στο ρόλο του Σοπέν

Η Συμφωνική Ορχήστρα της Όπερας της Βαρσοβίας με σολίστ την πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου συντροφεύουν τον ηθοποιό Δημήτρη Λάλο στην παράσταση-συναυλία που θα δούμε στο Ηρώδειο.