O Άρης Σερβετάλης ξανασυναντά τον Δον Κιχώτη

Μετά από τα sold out του περασμένου Ιουλίου ο «Δον Κιχώτης, Βιβλίο 2ο, κεφ. 23ο» σε σκηνοθεσία Έφης Μπίρμπα με τον Άρη Σερβετάλη επαναλαμβάνεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά για 10 μόνο παραστάσεις.

O Άρης Σερβετάλης ξανασυναντά τον Δον Κιχώτη

Για ακόμα μια φορά, η εικαστικός και σκηνοθέτις Έφη Μπίρμπα επιχειρεί να νοηματοδοτήσει το παρόν μέσα από την επανανάγνωση εμβληματικών έργων του παρελθόντος, εδώ του Δον Κιχώτη του Θερβάντες. Η παράσταση «Δον Κιχώτης, Βιβλίο 2ο, κεφ. 23ο», σε μινιμαλιστική φόρμα, με πρωταγωνιστή τον Άρη Σερβετάλη, έκανε πρεμιέρα το καλοκαίρι στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά κι εκεί, μόλις επέστρεψε για λίγες παραστάσεις.

Στον Δον Κιχώτη, έργο συγχρόνως μεταφυσικό και βαθιά πολιτικό, ένας άντρας ξεκινάει μια πορεία έχοντας τη μεγάλη ματαιοδοξία να μείνει στην ιστορία κι αυτό είναι που πυροδοτεί τη σχέση του με μεγάλες αναμετρήσεις. Μετατρέπεται έτσι σε αιώνιο σύμβολο δύναμης, ένας κατεξοχήν ονειροπόλος. Ο Δον Κιχώτης, κατά την Μπίρμπα, «είναι ο ήρωας της χίμαιρας. Βεβαιώνεται για τις μεγάλες ιδέες και αναγκάζεται να αναμετρηθεί μαζί τους, γιατί έτσι μόνο μπορεί να συνδεθεί με αυτές. Η ηθική του Κιχώτη υπερβαίνει το συμβατικό άλγος. Δεν τον ενδιαφέρει πόσο θα καταστραφεί».

O Άρης Σερβετάλης ξανασυναντά τον Δον Κιχώτη - εικόνα 1

Ο Άρης Σερβετάλης που έχει κάνει άλματα ως ηθοποιός, από την εποχή που έπαιζε στο «Ουπς! Μια παράσταση κόμικς» της Ομάδας Θέαμα του Γιάννη Κακλέα μέχρι το «2» και τη «Μήδεια 2» του Δημήτρη Παπαϊωάννου επιβεβαιώνει με την παρουσία του στην παράσταση αυτή πως το σωματικό θέατρο είναι ένας εκφραστικός δρόμος που τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα και είναι πράγματι εξαιρετικός σ’ αυτό. Στο σκηνικό εγχείρημα της Μπίρμπα χωρίς να μιλά (η παράσταση έχει ελάχιστα λόγια στα γερμανικά) κρατά το βασικό ρόλο και κατεβαίνει κρεμασμένος σε ένα σκοινί, ενώ βρίσκεται σε ενύπνια κατάσταση.

«Στο 23 ο κεφάλαιο του 2ου βιβλίου, ο Δον Κιχώτης, ως τραγικό πρόσωπο κι ενσαρκωτής μιας γνήσιας εσωτερικότητας, συλλαμβάνεται να διαγράφει μια κατακόρυφη πορεία προς το εσωτερικό της σπηλιάς του Μοντεσίνου· προς τα βάθη των φαντασιακών αναμετρήσεων. Έχοντας παραμερίσει κάθε κοινό φόβο κι αψηφώντας τον κίνδυνο του καταποντισμού, εισέρχεται σ’ έναν τόπο εμπειρίας εκουσίως με την αμφίεση του περιπλανώμενου ιππότη, όπως εισέρχεται το παιδί σ’ ένα περιβάλλον που διέπεται από τους ιδιόμορφους κανόνες παιχνιδιού». Προλαβαίνετε να δείτε την παράσταση μέχρι την Κυριακή 14 Οκτωβρίου.

Περισσότερες πληροφορίες

Δον Κιχώτης, Βιβλίο 2ο, κεφ. 23ο

  • Performance
  • Διάρκεια: 120 '

Εικαστική και χοροθεατρική περφόρμανς που ακολουθεί τον Δον Κιχώτη στην κατάβασή του προς το εσωτερικό της σπηλιάς του Μοντεσίνου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Μάλο Μόμε ή μικρό κορίτσι": Συζήτηση με θέμα τη μετανάστευση μετά την παράσταση

Αποκλειστικά γι' αυτή τη βραδιά θα ισχύσει ειδική προσφορά εισιτηρίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/02/2024

Η "Κυρά της Ρω" με τη Φωτεινή Μπαξεβάνη επιστρέφει για έβδομη χρονιά

Το βαθιά ανθρώπινο, συγκινητικό κείμενο του διεθνώς βραβευμένου Γιάννη Σκαραγκά για τη ζωή της Κυράς της Ρω, κατά κόσμον Δέσποινας Αχλαδιώτη, επαναλαμβάνεται για λίγες παραστάσεις.

H "Δεσποινίς Τζούλια" μετακομίζει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Η παράσταση του Πάνου Κούγια θα συνεχίσει το ταξίδι της στο Δ.Θ.Π. και αργότερα σε ευρωπαϊκά φεστιβάλ.

Onassis Dance Days: Η Miet Warlop χορογραφεί ένα τραγούδι με αίμα, δάκρυα και ιδρώτα

Το φεστιβάλ στην αιχμή του σύγχρονου χορού επιστρέφει στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (23/2-3/3) και μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε τη Βελγίδα χορογράφο του "One Song", μιας σαρωτικής παράστασης για την επιμονή στη ζωή.

"Ok Boomer": Το ξεκατίνιασμα συνεχίζεται στο Μικρό Παλλάς μέχρι τις 26 Μαρτίου!

Φαίδρα Δρούκα και Θοδωρής Αθερίδης ξεμπροστιάζονται με αγάπη κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00, υπό το αδιάκριτο μουσικό βλέμμα του Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου.

"Καταποντισμός": Ο Βασίλης Βηλαράς φέρνει στο Εθνικό τη gay Ελλάδα της Μεταπολίτευσης

Μέσα από πραγματικές επιστολές προς το περιοδικό "Αμφί", οι Βασίλης Βηλαράς, Ανδρέας Λαζαράκος, Kristof, Niko Rupllem και Dolly Vara μεταφέρουν στο τώρα τις επιθυμίες και τις αγωνίες των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων του τότε.

Ποιο είναι το "κορίτσι-λεοπάρδαλη", η ζωή του οποίου γίνεται παράσταση;

Η Τώνια Ράλλη διασκευάζει για πρώτη φορά το βιβλίο της Ελένης Σικελιανός "Εσύ, η ζωώδης μηχανή", που αφηγείται την απίστευτη ζωή μιας γυναίκας που έζησε στην Αμερική στα μέσα του 20ού αι.