Μας εντυπωσίασαν τα παιδιά της «Κουζίνας»

Μπήκαμε στην πρόβες της «Κουζίνας» που σκηνοθετεί ο Γιώργος Νανούρης στο Αποθήκη και βρεθήκαμε μπροστά σε μια από τις πιο δυναμικές παραστάσεις της σεζόν.

Μας εντυπωσίασαν τα παιδιά της «Κουζίνας»

«Πάμε με κέφι, μπρίο, πουτανιά και ανιδιοτέλεια» φωνάζει ο Γιώργος Νανούρης στη νεανική ομάδα ηθοποιών ηλικίας 23 με 30, που πρωταγωνιστούν στην «Κουζίνα» του Άρνολντ Γουέσκερ και η φόρα τους είναι τόσο ορμητική που σε παρασύρουν αμέσως στο ρυθμό της «χορογραφημένης» παράστασης. Ο Γιώργος Νανούρης έχει κάνει μια σκηνοθεσία που μοιάζει με χορογραφία προκειμένου να μας συντονίσει με το ρυθμό μιας κουζίνας εστιατορίου, την ώρα που ο σεφ με τους μάγειρες ετοιμάζονται για τη μεγάλη έξοδο των πιάτων στη σάλα.

«Το θέμα του ρυθμού είναι η ραχοκοκαλιά της παράστασης. Σηματοδοτεί όλες τις αλλαγές που συμβαίνουν» μας είπε ο Γιώργος Νανούρης. Αφήνει να κυλήσει το έργο χρησιμοποιώντας μια σφιχτή σύνδεση των σκηνών, ενώ το έχει γεμίσει με τις διαθέσιμες ύλες που του παρέδιδε το θυμικό του και η δική του ματιά πάνω στην κωμική και σκληρή προσέγγιση της καθημερινότητας, που τρέχει σε ξέφρενους ρυθμούς, όταν η εργασία απειλεί να προσδιορίσει την ταυτότητά μας.

Μας εντυπωσίασαν τα παιδιά της «Κουζίνας» - εικόνα 1

Στις σκηνές που είδαμε στην πρόβα, οι ήρωες ανταλλάσσουν υλικά, συζητούν, παίζουν κιθάρα, χορεύουν, θυμούνται, ερωτοτροπούν, αστειεύονται, απελπίζονται, ελπίζουν. Δεν φαίνεται να συμβαίνει τίποτε παράδοξο, όλα κυλούν όμορφα και σχεδόν κανονικά, όμως μια παράξενη ανησυχία διατρέχει τους πάντες. Το έργο είναι πολυεπίπεδο και ο Γιώργος Νανούρης θέλει να αναδείξει όλα τα θέματα που αγγίζει ο συγγραφέας: το ρατσισμό, τα όνειρα για μια καλύτερη ζωή, τον άδοξο έρωτας, το βόλεμα.

Μας εντυπωσίασαν τα παιδιά της «Κουζίνας» - εικόνα 2

Ζητήσαμε από τον Γιώργο Νανούρη να μας πει με ποιο από τα πρόσωπα του έργου ταυτίζεται και να μας κάνει μια σύντομη περιγραφή του κάθε χαρακτήρα. «Έχουμε κρατήσει τα πραγματικά ονόματα των ηθοποιών. Ο Σταύρος είναι ο τύπος του εθνικιστή, ο Αποστολής είναι ο μετανάστης που έχει γεννηθεί εδώ αλλά πάντα νιώθει ξένος κι έχει ανάγκη από ένα φίλο. Ο Κωσταντίνος διεκδικεί τα δικαιώματα για όλους και, για τους ομοφυλόφιλους, ο Τάσος θέλει να ζει τον έρωτά του και τίποτα άλλο και ο Χρήστος το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να δουλεύει όλη μέρα. Πολλοί άνθρωποι δεν το κάνουν αυτό; Εγώ νομίζω ότι είμαι θέση Χρήστος και φύση Τάσος. Κι εγώ δουλεύω όλη μέρα αλλά πολύ θα ήθελα μια μέρα να τα σπάσω όλα και να ζήσω έναν έρωτα. Η Μοσχούλα ενώ το παίζει δυνατή στην πραγματικότητα όμως έχει θέματα με την εμφάνιση της. Η Μαρία είναι μία σερβιτόρα που θα ήθελε να είναι μπαλαρίνα αλλά αναγκάζεται να εργαστεί ως σερβιτόρα όπως κάνουν πολλές ηθοποιοί. Η Γρηγορία είναι ερωτευμένη με τον Τάσο αλλά δεν μπορεί να αφήσει τον άντρα της, την βολή της. Είναι η γυναίκα που δεν επιλέγει τον έρωτα αλλά το συμβιβασμό γι’ αυτό και ρίχνει το παιδί του Τάσου. Ο συγγραφέας ήδη από το 1957 αγγίζει το θέμα των αμβλώσεων και αυτό που ουσιαστικά μας λέει είναι να μην κατακρίνουμε γιατί κανείς δεν ξέρεις τι πραγματικά οδηγεί έναν άνθρωπο στις αποφάσεις του. Ο Μάριος, ο ζαχαροπλάστης της παρέας είναι ο πιο ήσυχος και κατευναστικός όταν οι άλλοι φωνάζουν. Μου θυμίζει κάποιους τύπους στο facebook που παρατηρούν τα πάντα αλλά δεν εκφράζουν τη γνώμη τους, επιλέγουν να είναι ήσυχοι και να κάνουν τη δουλειά τους. Ο σεφ, ο Παναγιώτης έχει συμβιβαστεί με αυτό που κάνει και το κάνει μόνο για τα λεφτά. Δεν ονειρεύεται τίποτε άλλο. Ο Φίλιους, από την άλλη, είναι ο άγγλογερμανοέλληνας που έρχεται στη χώρα μας βλέπει το χάος, μια εργασιακή ζούγκλα και αποφασίζει να μην «πεθάνει» για τα λεφτά».

Μας εντυπωσίασαν τα παιδιά της «Κουζίνας» - εικόνα 3

Η πραγματικότητα συγκρούεται με τις επιθυμίες και με τα όνειρα-αν υπάρχουν-κάθε λεπτό. Ο Γιώργος Νανούρης έχει ενισχύσει το κείμενο με ένα απόσπασμα από την Κική Δημουλά, από ένα κείμενο που δημοσιεύτηκε σε ελληνική εφημερίδα με θέμα το ψωμί και με ένα ρεμπέτικο της Ιωάννας Γεωργακοπούλου που μας λεει: «Λέμε τα όνειρα που είχαμε σβήστηκαν τα πήρε ο άνεμος και χάθηκαν μακριά».

Οι ηθοποιοί, νέοι και υποσχόμενοι

Μας εντυπωσίασαν τα παιδιά της «Κουζίνας» - εικόνα 4

Ο Γιώργος Νανούρης έψαξε λίγο πριν το καλοκαίρι και μόλις βρήκε ακριβώς αυτούς που ήθελε για τον κάθε ρόλο έκανε ένα σεμινάριο και από τις 15 Ιουνίου μόνασε μαζί με τους ηθοποιούς του στον θέατρο Αποθήκη, το οποίο θα το δείτε αλλαγμένο (η παλιά σκηνή έχει φύγει και έχει αποκαλυφθεί μια άλλη ομορφιά). Με μια σύντομη διακοπή μιας εβδομάδας τον Αύγουστο ετοίμασαν όλοι μαζί, σαν μια ομάδα που θα ζήλευαν πολλοί, την παράσταση. Είναι εξαιρετικά ταιριαστοί στους ρόλους τους και φαίνεται να έχουν τόση ενέργεια και διάθεση που δεν μπορείς να μείνει ασυγκίνητος. Ο οξυδερκής θεατής θα αναγνωρίσει ένα ποιητικό ρεαλισμό και θα διαβάσει κάτω από τα λόγια, στις παύσεις και στις εντάσεις την ψυχική δράση των ηρώων.

Παίζουν: Μαρία Αθητάκη, Μοσχούλα Ατσιδαύτη, Παναγιώτης Γαβρέλας, Κωνσταντίνος Γιουρνάς, Απόστολος Καμιτσάκης, Φίλιους-Μιχαήλ Κανάκης, Χρήστος Καρνάκης, Τάσος Κορκός Γρηγορία Μεθενίτη, Μάριος Ράμμος, Σταύρος Τσουμάνης. Κοστούμια : Λάζαρος Τζοβάρας.

Περισσότερες πληροφορίες

Η κουζίνα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Η εκμετάλλευση στον εργασιακό χώρο, η καταπίεση και ο κοινωνικός ρατσισμός αναδύονται μέσα από το περιβάλλον μιας κουζίνας εστιατορίου-μικρογραφία της κοινωνίας.

Αποθήκη

Σαρρή 40

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Πρώτα ο Θεός" θα δούμε τη νέα παράσταση του Χριστόφορου Ζαραλίκου

"Στην παράσταση συμμετέχουν 2,654 θεοί, ο άγνωστος θεός, ο από μηχανής θεός και ο θεός της κωμωδίας" μας πληροφορεί ο Χριστόφορος Ζαραλίκος για την ολοκαίνουργια stand up comedy παράσταση "Πρώτα ο Θεός" που έρχεται στο "Τζένη Καρέζη".

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
02/12/2022

"Circo Acquatico Bonaccini": Το μεγάλο ιταλικό τσίρκο έρχεται στην Ελλάδα

Μετά την πολύ επιτυχημένη περιοδεία του στην Ευρώπη, το τσίρκο από την Ιταλία επισκέπτεται τη χώρα μας με ένα πρόγραμμα εμπνευσμένο και θεματοποιημένο από το νερό που θα μαγέψει μικρούς και μεγάλους.

"Αντιγόνη": Η παράσταση που επαναπροσδιορίζει το αρχαίο δράμα σε κλειστό χώρο

Ο Χάρης Φραγκούλης και η δεμένη ερμηνευτική ομάδα του παρουσιάζουν μια πρωτότυπη εκδοχή της "Αντιγόνης" του Σοφοκλή στο θέατρο Σφενδόνη, όπου ο θεατής γίνεται μέρος της θεατρικής εμπειρίας.

Οι παραστάσεις που επαναλαμβάνονται από αυτήν την εβδομάδα και αξίζουν

Τέσσερις παραστάσεις που άφησαν ξεχωριστό στίγμα επιστρέφουν στις θεατρικές σκηνές.

Ένα "Χάπι" από τον Μάνο Καρατζογιάννη

Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Σταθμός μας συστήνει σε πανευρωπαϊκή πρεμιέρα το τελευταίο έργο του πολυβραβευμένου Ιρλανδού θεατρικού συγγραφέα Έντα Γουόλς για για την απουσία της αγάπης.

Το "Τάο" του Γιώργου Καφετζόπουλου στο Επί Κολωνώ

Στο θεατρικό ντεμπούτο του συγγραφέα, η κινεζική φιλοσοφία κοντράρεται με το ελληνικό ταμπεραμέντο, σε μια άγρια κωμωδία με φόντο τη φυλακή και τον κόσμο της νύχτας.

Ο Πάνος Μουζουράκης "Σκρουτζ" στο ροκ μιούζικαλ του Μεγάρου Μουσικής

Την αγαπημένη "Χριστουγεννιάτικη ιστορία" του Καρόλου Ντίκενς διασκευάζει ο Χρήστος Σουγάρης με πολυμελή θίασο πρώτης γραμμής και σημαντικούς συντελεστές.