Παιδιά, έρχεται ο «Τρελαντώνης»

Το ανυπότακτο αγόρι ετών 86 έρχεται στη σκηνή... Ποιος ανεβάζει τον «Τρελαντώνη» της Πηνελόπης Δέλτα και πού;

Παιδιά, έρχεται ο «Τρελαντώνης»

Χρόνια τώρα το θέατρο καταφεύγει στη λογοτεχνία για να αντλήσει υλικό και ιδιαίτερα το θέατρο για παιδιά. Οι εμβληματικοί λογοτεχνικοί χαρακτήρες με την επιθυμία να μετατραπούν σε δυναμικές σκηνικές προσωπικότητες δρασκελίζουν το χρόνο και έρχονται να μας αποκαλύψουν τον «άγνωστο», ίσως, στα σύγχρονα παιδιά κόσμο τους. Ο «Τρελαντώνης» της Πηνελόπης Δέλτα είναι ένας τέτοιος ήρωας. Το γοητευτικό κλασικό παιδικό ανάγνωσμα της ελληνικής λογοτεχνίας γραμμένο το 1932, αναφέρεται στις σκανταλιές του μικρού αδελφού της συγγραφέως, Αντώνη Μπενάκη, εθνικού ευεργέτη ιδρυτή του Μουσείου Μπενάκη και φέτος γίνεται παράσταση.

Η Σοφία Σπυράτου μετέφερε στη θεατρική σκηνή το εκπληκτικό μυθιστόρημα, το 2012, στο θέατρο Ακροπόλ σε διασκευή του Στρατή Πασχάλη και από τις 10 Νοεμβρίου επιχειρεί ένα νέο ανέβασμα αυτή τη φορά στο Βεάκη με πρωταγωνιστή το Σταύρο Σβήγκο. Έναν ηθοποιό με ευγενική φυσιογνωμία αλλά και μια ανυπότακτη σπιρτάδα στο βλέμμα, ό,τι πρέπει για το ρόλο του ατίθασου αγοριού που έκανε τη σκανδαλιά παντιέρα. Δίπλα στον Τρελαντώνη που περνά από την πρώτη παιδική ηλικία σε μια πιο ώριμη βρίσκονται η Πουλουδιά (Αντιγόνη Ψυχράμη), η θεία Μαριέτα (Ελένη Καρακάση), η θεία Αργινή (Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου), η Αλεξάνδρα (Χλόη Μάντζαρη), ο Αλέξανδρος (Αντώνης Σταμόπουλος) κ.ά.

Παιδιά, έρχεται ο «Τρελαντώνης» - εικόνα 1
Σταύρος Σβήγκος

Υπάρχει πάντα μια δυσκολία στην απόδοση ενός λογοτεχνικού κειμένου: η πυκνότητα του λόγου, η περιγραφικότητα, η περιορισμένη δράση, η καλή ροή. Δυστυχώς σε πολλές θεατρικές διασκευές λογοτεχνικών έργων έχουμε δει να μην δίνεται η απαιτούμενη προσοχή. Η Πηνελόπη Δέλτα είναι η κυριότερη εκπρόσωπος του παιδικού μυθιστορήματος στην Ελλάδα και τα έργα της αγγίζουν την καρδιά και τη φαντασία με διαφορετικό τρόπο, οπότε η διασκευή του έργου της δεν αποτελεί εύκολη περίπτωση καθώς μεσολαβεί και ο παράγοντας χρόνος. Άλλη η εποχή της κι άλλη η δική μας…

Η αποδεδειγμένα καλή συνεργασία της σκηνοθέτιδας Σοφίας Σπυράτου με τον ποιητή και μεταφραστή Στρατή Πασχάλη είναι ένα εχέγγυο για να επιτευχθεί η θεατρική αμεσότητα που χρειάζεται το έργο, δίνοντας έμφαση στην ανασύσταση του κλίματος της εποχής αλλά χωρίς να λείπει ένα μοντέρνο βλέμμα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.