Παιδιά, έρχεται ο «Τρελαντώνης»

Το ανυπότακτο αγόρι ετών 86 έρχεται στη σκηνή... Ποιος ανεβάζει τον «Τρελαντώνη» της Πηνελόπης Δέλτα και πού;

Παιδιά, έρχεται ο «Τρελαντώνης»

Χρόνια τώρα το θέατρο καταφεύγει στη λογοτεχνία για να αντλήσει υλικό και ιδιαίτερα το θέατρο για παιδιά. Οι εμβληματικοί λογοτεχνικοί χαρακτήρες με την επιθυμία να μετατραπούν σε δυναμικές σκηνικές προσωπικότητες δρασκελίζουν το χρόνο και έρχονται να μας αποκαλύψουν τον «άγνωστο», ίσως, στα σύγχρονα παιδιά κόσμο τους. Ο «Τρελαντώνης» της Πηνελόπης Δέλτα είναι ένας τέτοιος ήρωας. Το γοητευτικό κλασικό παιδικό ανάγνωσμα της ελληνικής λογοτεχνίας γραμμένο το 1932, αναφέρεται στις σκανταλιές του μικρού αδελφού της συγγραφέως, Αντώνη Μπενάκη, εθνικού ευεργέτη ιδρυτή του Μουσείου Μπενάκη και φέτος γίνεται παράσταση.

Η Σοφία Σπυράτου μετέφερε στη θεατρική σκηνή το εκπληκτικό μυθιστόρημα, το 2012, στο θέατρο Ακροπόλ σε διασκευή του Στρατή Πασχάλη και από τις 10 Νοεμβρίου επιχειρεί ένα νέο ανέβασμα αυτή τη φορά στο Βεάκη με πρωταγωνιστή το Σταύρο Σβήγκο. Έναν ηθοποιό με ευγενική φυσιογνωμία αλλά και μια ανυπότακτη σπιρτάδα στο βλέμμα, ό,τι πρέπει για το ρόλο του ατίθασου αγοριού που έκανε τη σκανδαλιά παντιέρα. Δίπλα στον Τρελαντώνη που περνά από την πρώτη παιδική ηλικία σε μια πιο ώριμη βρίσκονται η Πουλουδιά (Αντιγόνη Ψυχράμη), η θεία Μαριέτα (Ελένη Καρακάση), η θεία Αργινή (Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου), η Αλεξάνδρα (Χλόη Μάντζαρη), ο Αλέξανδρος (Αντώνης Σταμόπουλος) κ.ά.

Παιδιά, έρχεται ο «Τρελαντώνης» - εικόνα 1
Σταύρος Σβήγκος

Υπάρχει πάντα μια δυσκολία στην απόδοση ενός λογοτεχνικού κειμένου: η πυκνότητα του λόγου, η περιγραφικότητα, η περιορισμένη δράση, η καλή ροή. Δυστυχώς σε πολλές θεατρικές διασκευές λογοτεχνικών έργων έχουμε δει να μην δίνεται η απαιτούμενη προσοχή. Η Πηνελόπη Δέλτα είναι η κυριότερη εκπρόσωπος του παιδικού μυθιστορήματος στην Ελλάδα και τα έργα της αγγίζουν την καρδιά και τη φαντασία με διαφορετικό τρόπο, οπότε η διασκευή του έργου της δεν αποτελεί εύκολη περίπτωση καθώς μεσολαβεί και ο παράγοντας χρόνος. Άλλη η εποχή της κι άλλη η δική μας…

Η αποδεδειγμένα καλή συνεργασία της σκηνοθέτιδας Σοφίας Σπυράτου με τον ποιητή και μεταφραστή Στρατή Πασχάλη είναι ένα εχέγγυο για να επιτευχθεί η θεατρική αμεσότητα που χρειάζεται το έργο, δίνοντας έμφαση στην ανασύσταση του κλίματος της εποχής αλλά χωρίς να λείπει ένα μοντέρνο βλέμμα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Επετειακή παράσταση του Athens English Comedy Club στο θέατρο Ελιάρτ

Το πρώτο, και μοναδικό, εξ ολοκλήρου αγγλόφωνο comedy club στην Ελλάδα κλείνει τρία χρόνια παρουσίας και γιορτάζει με μία επετειακή παράσταση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/10/2022

"Out of Spring": Νέες αναγνώσεις στο χορογραφικό έργο του Νιζίνσκι

Δουλεύοντας με τις έννοιες της ανασύστασης, της αντιγραφής και του αν-αρχείου, η arisandmartha επιχειρεί μια επαναπροσέγγιση του πρωτότυπου έργου.

Η "Γέρμα" του Λόρκα διασκευάζεται από την Art Libera

Η ιστορία μιας νεαρής γυναίκας της ισπανικής υπαίθρου, εγκλωβισμένης σε ένα περιβάλλον κυριαρχούμενο από πατριαρχικές φιγούρες.

"Οικόπεδα με θέα" και all star διανομή

Ο Νικορέστης Χανιωτάκης ανεβάζει στο θέατρο Άνεσις το σπουδαίο έργο του Ντέιβιντ Μάμετ που ξεγυμνώνει την αμείλικτη πλευρά του "αμερικάνικου ονείρου". Δείτε τα πρώτα στιγμιότυπα από την παράσταση.

"Κουρέα της Σεβίλλης": Η επιτυχία συνεχίζεται στο Ακροπόλ

Ο ταλαντούχος Βασίλης Χαραλαμπόπουλος ξανά συναντά τον εμβληματικό ρόλο του Φίγκαρο στον περίφημο "Κουρέα της Σεβίλλης" του Μπομαρσέ, σε σκηνοθεσία και χορογραφίες της Σοφίας Σπυράτου.

"Ανθρώπινη φωνή": Ένας εξομολογητικός μονόλογος με τη Λουκία Μιχαλοπούλου

Στην "Ανθρώπινη φωνή" του Ζαν Κοκτό θα απολαύσουμε τη Λουκία Μιχαλοπούλου, μια ηθοποιό αφοσιωμένη, πολύτιμα δημιουργική και γενναιόδωρη, που έχει συναντηθεί θεατρικά με σημαντικούς καλλιτέχνες και έχει αξιοποιήσει την εμπειρία της αυτή με τον καλύτερο τρόπο.

Θέατρο Tempus Verum: Με ανατρεπτικό ρεπερτόριο τη νέα σεζόν 2022-23

Με σύγχρονη ματιά και νέους δημιουργούς μπαίνει στον θεατρικό χειμώνα ο θεατρικός οργανισμός του Κεραμεικού.