Η Γεωργία Μαυραγάνη γράφει για τη συνάντηση Αρχαίου Δράματος στην Καβάλα

«Προμηθέας Δεσμώτης: Ένα τραγούδι αντίστασης» είναι ο τίτλος της παράστασης που παρουσιάζει η Γεωργία Μαυραγάνη με μια ομάδα νέων ηθοποιών στο πλαίσιο του 61ου Φεστιβάλ Φιλίππων. Η σκηνοθέτις μας γράφει για την εμπειρία της στην Καβάλα.

Η Γεωργία Μαυραγάνη γράφει για τη συνάντηση Αρχαίου Δράματος στην Καβάλα

«Προμηθέας Δεσμώτης: Ένα τραγούδι αντίστασης» είναι ο τίτλος της παράστασης που παρουσιάζει η Γεωργία Μαυραγάνη με μια ομάδα νέων ηθοποιών στο πλαίσιο του 61ου Φεστιβάλ Φιλίππων. Η σκηνοθέτις μας γράφει για την εμπειρία της στην Καβάλα.

Η Γεωργία Μαυραγάνη γράφει για τη συνάντηση Αρχαίου Δράματος στην Καβάλα - εικόνα 1
Γεωργία Μαυραγάνη

Όσο προχωρούν οι πρόβες και το 2ο Διεθνές Εργαστήρι Αρχαίου Δράματος εδώ, στις Κρηνίδες κοντά στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων τόσο και αντιλαμβανόμαστε, όλο και περισσότερο την πολύτιμη εμπειρία που μας προσφέρει αυτό το Φεστιβάλ. Το πρώτο είναι ότι μας δίνεται η δυνατότητα να σκάψουμε όλο και πιο βαθιά στον Προμηθέα Δεσμώτη και στην ποίηση του Αισχύλου και το δεύτερο να επανακαλύψουμε την πολιτική διάσταση του Αρχαίου Δράματος. Κατά τη διάρκεια των πρόβων στην αυλή του πρώτου Δημοτικού σχολείου Κρηνίδων όλο και περισσότεροι κάτοικοι όλων των ηλικιών έρχονται δειλά, δειλά να ακούσουν και να δουν από κοντά την ποίηση του Ασχύλου.

Αυτή η αυθόρμητη χορική σύναξη γύρω από τη θεατρική λειτουργία και ένα τόσο σπουδαίο τραγικό κείμενο είναι κάτι που με τον πιο πραγματικό τρόπο μας υπενθυμίζει ποιος ακριβώς είναι ο προορισμός και η δύναμη αυτών των κειμένων αλλά και του θεάτρου. Οι κουβέντες που ακολουθούν μετά, αλλά και το φορτίο της συγκίνησης που αυθόρμητα μας προσφέρουν κατά τη διάρκεια της κάθε δοκιμής είναι πρωτόγνωρα για μας αλλά και για εκείνους. Είναι σαν να μας ψηλώνει όλους ο ποιητής.

Η Γεωργία Μαυραγάνη γράφει για τη συνάντηση Αρχαίου Δράματος στην Καβάλα - εικόνα 2

Σε ό,τι αφορά την δική μας ανάγνωση με τους Τριτοετείς σπουδαστές της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης «δήλος» - Δήμητρα Χατούπη στον Προμηθέα, μέσα από την παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης: Ένα τραγούδι αντίστασης» θα πω τα εξής: Για μας όλα ξεκινούν από το χορό.

Μια ομάδα νέων ανθρώπων έρχεται πρώτη φορά σε ένα αρχαίο ανοιχτό θέατρο. Έχει στο μυαλό της τον Προμηθέα σαν ένα σύμβολο αντίστασης και αμφισβήτησης της κάθε απόλυτης εξουσίας. Κανείς δεν ξέρει ποιος θα κάνει ποιον ρόλο και για πόσο. Ένας ένας διαδοχικά αυτοί οι νέοι ηθοποιοί ανεξαρτήτως φύλου ηλικίας κλπ θα περάσουν μέσα από τους ρόλους του Προμηθέα, της Ιούς, του Κράτους, της Βίας, του Ερμή ενώ ποτέ δεν θα πάψουν να είναι χορός.

Καθώς η τραγωδία προχωρά τους αποκαλύπτεται όλο και πιο πραγματικά η δύναμη, η αντοχή και η αντίσταση του Προμηθέα. Τους αποκαλύπτεται όμως και το πάθος του. Το κόστος που σημαίνει δηλαδή μια τέτοια πράξη. Όταν αυτή η τραγωδία τελειώνει, όλοι μας, θεατές και ηθοποιοί, είμαστε πια ξεκάθαρα αντιμέτωποι με την πολιτική και υπαρξιακή μας ευθύνη.

Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα του 61ου Φεστιβάλ Φιλίππων εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Τι θα δούμε φέτος στο Θέατρο Πρόβα;

Καμπανέλλης, ένα μονόπρακτό του Κώστα Μουρσελά και θέατρο για παιδιά στο φετινό ρεπερτόριο του θεάτρου της Μαίρης Ραζή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/10/2022

"Τα όρια": Η Εβίτα Παπασπύρου σε ένα ερμηνευτικό στοίχημα

Στο θέατρο Μοντέρνοι Καιροί παρουσιάζεται ο μονόλογος-πρόκληση των Μιχαέλα Μιχαΐλοβ και Ράντου Απόστολ, σε σκηνοθεσία Κώστα Νταλιάνη, για τα κακώς κείμενα του εκπαιδευτικού συστήματος.

Πρεμιέρα για την "Βαθιά γαλάζια θάλασσα" του Τέρενς Ράτιγκαν στο Αγγέλων Βήμα

Ανεκπλήρωτες επιθυμίες, τη μοναξιά, τη συναισθηματική στέρηση και το καταπιεσμένο πάθος των συμβάσεων και των κοινωνικών πιέσεων έρχονται στο φως υπό τη σκηνοθετική ματιά του Αλέξιου Κοτσώρη.

3 λόγοι για να δείτε τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού"

Ο "Τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού" είναι μία από τις sold out παραστάσεις της περσινής θεατρικής χρονιάς και επιστρέφει στο Γκλόρια. Αυτοί είναι οι λόγοι για να τους οποίους αξίζει να την δείτε.

Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα για τη Σοφία Βέμπο στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Η Ελληνική Συμφωνιέτα παρουσιάζει την παράσταση "Σοφία" σε σκηνοθεσία Σοφίας Καψούρου.

"Cock": Μια έξυπνη κωμωδιά για τη σεξουαλική ταυτότητα

Το βραβευμένο βρετανικό έργο του Μάικ Μπάρτλετ "Cock" σκηνοθετεί ο Γιάννης Διαμαντόπουλος στο θέατρο Broadway.

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος σκηνοθετεί το "Μια άλλη Θήβα" του Σέρχιο Μπλάνκο

Ένα επίκαιρο και αινιγματικό έργο με θέμα την πατροκτονία σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Ξεκίνησε η προπώληση, μάθετε περισσότερα.