Θεσμοφοριάζουσες: Αριστοφανική μάχη των φύλων με all star cast

Μια από τις σπανιότερα παιζόμενες αριστοφανικές κωμωδίες με ένα θίασο αξιώσεων.

Θεσμοφοριάζουσες: Αριστοφανική μάχη των φύλων με all star cast

Άντρες αναγκάζονται να ντυθούν γυναίκες προκειμένου να υπερασπιστούν τη φήμη τους, φέρνοντας τα πάνω-κάτω στη μεγαλύτερη γιορτή των γυναικών. Οι «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη παρουσιάζονται σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου με έναν πολλά υποσχόμενο κωμικό θίασο, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Ιουλίου.

Θεσμοφοριάζουσες: Αριστοφανική μάχη των φύλων με all star cast - εικόνα 1

Ένας γέρος συγγενής του Ευριπίδη αναλαμβάνει τη ζόρικη υποχρέωση να υπερασπιστεί τον ποιητή έναντι των γυναικών που ετοιμάζονται να τον καταδικάσουν εξαιτίας του περίφημου μισογυνισμού που εκδήλωνε στις τραγωδίες του. Προσέρχεται έτσι μεταμφιεσμένος σε γυναίκα στη μεγάλη γιορτή τους, τα Θεσμοφόρια, όπου απαγορεύονται ρητά οι άντρες, προκειμένου να προσπαθήσει να τις μεταπείσει. Η απάτη του γρήγορα αποκαλύπτεται, με αποτέλεσμα να επέμβει ο ίδιος ο Ευριπίδης, προκειμένου να σώσει τόσο τον συγγενή του όσο και τη δική του υπόληψη.

Θεσμοφοριάζουσες: Αριστοφανική μάχη των φύλων με all star cast - εικόνα 2

Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο εκτυλίσσεται η υπόθεση στις «Θεσμοφοριάζουσες», μια από τις σπανιότερα παιζόμενες αριστοφανικές κωμωδίες, που μεταφέρει φέτος στη σκηνή ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος με ένα θίασο αξιώσεων. Οι Μάκης Παπαδημητρίου, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Γιώργος Χρυσοστόμου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Άνδρη Θεοδότου, Ελένη Ουζουνίδου, Νάντια Κοντογεώρη, Μαρία Κατσανδρή και ο εννιαμελής γυναικείος Χορός αναλαμβάνουν να «κονταροχτυπηθούν» επί σκηνής με διακύβευμα τη θέση των δύο φύλων μέσα στην πολιτεία.

Ο Αριστοφάνης φαίνεται να γράφει για θέματα που απαιτούν θεατές εξοικειωμένους με την εποχή του, όπως είναι η λειτουργία της Εκκλησίας του Δήμου ή τα ευριπίδεια έργα, όμως στην ουσία του παραμένει διαχρονικός. Το δαιμόνιο πνεύμα του έχει συνθέσει ένα πολλαπλό σκηνικό παιχνίδι που εκμεταλλεύεται την κεντρική αντιπαράθεση αντρών και γυναικών, το εύρημα της μεταμφίεσης, όπως και την –προσφιλή του– παρωδία του τραγικού είδους. Παράλληλα, έστω και έμμεσα, διατυπώνει ένα καίριο πολιτικό σχόλιο, δεδομένου ότι γράφει το έργο σε μια περίοδο κατά την οποία είχε εγκαθιδρυθεί προσωρινή ολιγαρχία, προκειμένου η Αθήνα να λάβει οικονομική βοήθεια για τον Πελοποννησιακό Πόλεμο.

Θεσμοφοριάζουσες: Αριστοφανική μάχη των φύλων με all star cast - εικόνα 3

Η επιθυμία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου να απευθύνει το έργο στους σημερινούς θεατές χωρίς να καταφύγει σε κάποια δραστική διασκευή (κάτι που συνηθίζεται στον Αριστοφάνη) βάζει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών. Οι συνεργάτες του σε αυτό το εγχείρημα επωμίζονται το δύσκολο έργο να κοινωνήσουν το έργο στους σημερινούς θεατές χωρίς αναχρονισμούς και επικαιροποιήσεις, με οδηγό τη νέα μετάφραση του Παντελή Μπουκάλα που παραμένει κατά το δυνατόν πιστή στο αρχικό κείμενο. Δίπλα στην υποσχόμενη σύνθεση του θιάσου, η μουσική επένδυση του Νίκου Κυπουργού εντάσσεται στη δράση και εκτελείται ζωντανά επί σκηνής από τους ηθοποιούς, ενώ τα σκηνικά (Άγγελος Μέντης) και τα κοστούμια (Μαγδαληνή Αυγερινού) με δισδιάστατη, σχεδόν καρτουνίστικη όψη αναπαράγουν περιπαικτικά αναγνωρίσιμα μοτίβα της ελληνικής αρχαιότητας.

Περισσότερες πληροφορίες

Θεσμοφοριάζουσες

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 117 '

Η ανάγκη για πολιτική σταθερότητα διατυπωμένη από το στόμα των γυναικών, σε μια παράσταση με σύγχρονη ματιά, πιστή ωστόσο στο αριστοφανικό πρωτότυπο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αίμα στη σκηνή": Μια ανατρεπτική κωμωδία για το ίδιο το θέατρο σκηνοθετεί ο Τάσος Πυργιέρης

Το έργο του Αμερικανού συγγραφέα και ηθοποιού Τσαρλς Λάντλαμ, που ανεβαίνει τον Μάιο, παρακολουθεί τη ζωή ενός οικογενειακού θιάσου τρίτης κατηγορίας που ετοιμάζεται να παρουσιάσει τον "Άμλετ".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/04/2024

"Human Requiem in Eleusis": Παγκόσμια πρεμιέρα για την ταινία της εμβληματικής παράστασης της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Την παράσταση - ύμνο στη θνητότητά μας με την υπογραφή του σκηνοθέτη Γιόχεν Ζάντιγκκαι της χορογράφου Σάσα Βαλτς έχουμε ακόμα μια ευκαιρία να δούμε στο Σινέ Ελευσίς και στο Μέγαρο Μουσικής.

"Το μπουφάν της Χάρλεϊ ή πάλι καλά": Last call για την παράσταση με τη Μαριάννα Τουμασάτου

Το έργο του Βασίλη Κατσικονούρη σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Σταύρου, που έχει ως ηρωίδα μια μάνα που μιλά στον εύζωνα γιο της, μετρά τις τελευταίες του παραστάσεις στο Coronet.

"Μήδειας μπούρκα": Το Θεσσαλικό Θέατρο στην Αθήνα με τη βραβευμένη παράσταση για την ηρωίδα - σύμβολο

Η θεατρική παράσταση που ταξίδεψε μέχρι τη Νέα Υόρκη και βραβεύτηκε, σε κείμενο του Ανδρέα Φλουράκη, σκηνοθεσία της Κυριακής Σπανού και τη Μαρσέλα Λένα στον επώνυμο ρόλο, έρχεται το Μάιο για λίγες παραστάσεις στο Θέατρο Εν Αθήναις.

"#Free Prometheus": Όταν ο Αισχύλος συνάντησε τους Fem tettix

Μία κωμωδία παραλόγου που δανείζεται στοιχεία από τον "Προμηθέα Δεσμώτη" είναι το τρίτο πρωτότυπο έργο της ανατρεπτικής ομάδας το οποίο παρουσιάζεται στο studio Μαυρομιχάλη.

Έξι θεατρικές παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου κατεβάζουν αυλαία

Ο πρώτος θεατρικός οργανισμός της χώρας αποχαιρετά το "Goodbye, Lindita" και πέντε ακόμη παραγωγές του που φτάνουν στο τέλος του φετινού τους κύκλου.

"Ιnk": Η παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου επιστρέφει!

Ύστερα από ένα χρόνο παγκόσμιας περιοδείας, η τελευταία δουλειά του Δημήτρη Παπαϊωάννου ξανά στο Μέγαρο Μουσικής.