Θεσμοφοριάζουσες: Αριστοφανική μάχη των φύλων με all star cast

Μια από τις σπανιότερα παιζόμενες αριστοφανικές κωμωδίες με ένα θίασο αξιώσεων.

Θεσμοφοριάζουσες: Αριστοφανική μάχη των φύλων με all star cast

Άντρες αναγκάζονται να ντυθούν γυναίκες προκειμένου να υπερασπιστούν τη φήμη τους, φέρνοντας τα πάνω-κάτω στη μεγαλύτερη γιορτή των γυναικών. Οι «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη παρουσιάζονται σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου με έναν πολλά υποσχόμενο κωμικό θίασο, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Ιουλίου.

Θεσμοφοριάζουσες: Αριστοφανική μάχη των φύλων με all star cast - εικόνα 1

Ένας γέρος συγγενής του Ευριπίδη αναλαμβάνει τη ζόρικη υποχρέωση να υπερασπιστεί τον ποιητή έναντι των γυναικών που ετοιμάζονται να τον καταδικάσουν εξαιτίας του περίφημου μισογυνισμού που εκδήλωνε στις τραγωδίες του. Προσέρχεται έτσι μεταμφιεσμένος σε γυναίκα στη μεγάλη γιορτή τους, τα Θεσμοφόρια, όπου απαγορεύονται ρητά οι άντρες, προκειμένου να προσπαθήσει να τις μεταπείσει. Η απάτη του γρήγορα αποκαλύπτεται, με αποτέλεσμα να επέμβει ο ίδιος ο Ευριπίδης, προκειμένου να σώσει τόσο τον συγγενή του όσο και τη δική του υπόληψη.

Θεσμοφοριάζουσες: Αριστοφανική μάχη των φύλων με all star cast - εικόνα 2

Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο εκτυλίσσεται η υπόθεση στις «Θεσμοφοριάζουσες», μια από τις σπανιότερα παιζόμενες αριστοφανικές κωμωδίες, που μεταφέρει φέτος στη σκηνή ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος με ένα θίασο αξιώσεων. Οι Μάκης Παπαδημητρίου, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Γιώργος Χρυσοστόμου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Άνδρη Θεοδότου, Ελένη Ουζουνίδου, Νάντια Κοντογεώρη, Μαρία Κατσανδρή και ο εννιαμελής γυναικείος Χορός αναλαμβάνουν να «κονταροχτυπηθούν» επί σκηνής με διακύβευμα τη θέση των δύο φύλων μέσα στην πολιτεία.

Ο Αριστοφάνης φαίνεται να γράφει για θέματα που απαιτούν θεατές εξοικειωμένους με την εποχή του, όπως είναι η λειτουργία της Εκκλησίας του Δήμου ή τα ευριπίδεια έργα, όμως στην ουσία του παραμένει διαχρονικός. Το δαιμόνιο πνεύμα του έχει συνθέσει ένα πολλαπλό σκηνικό παιχνίδι που εκμεταλλεύεται την κεντρική αντιπαράθεση αντρών και γυναικών, το εύρημα της μεταμφίεσης, όπως και την –προσφιλή του– παρωδία του τραγικού είδους. Παράλληλα, έστω και έμμεσα, διατυπώνει ένα καίριο πολιτικό σχόλιο, δεδομένου ότι γράφει το έργο σε μια περίοδο κατά την οποία είχε εγκαθιδρυθεί προσωρινή ολιγαρχία, προκειμένου η Αθήνα να λάβει οικονομική βοήθεια για τον Πελοποννησιακό Πόλεμο.

Θεσμοφοριάζουσες: Αριστοφανική μάχη των φύλων με all star cast - εικόνα 3

Η επιθυμία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου να απευθύνει το έργο στους σημερινούς θεατές χωρίς να καταφύγει σε κάποια δραστική διασκευή (κάτι που συνηθίζεται στον Αριστοφάνη) βάζει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών. Οι συνεργάτες του σε αυτό το εγχείρημα επωμίζονται το δύσκολο έργο να κοινωνήσουν το έργο στους σημερινούς θεατές χωρίς αναχρονισμούς και επικαιροποιήσεις, με οδηγό τη νέα μετάφραση του Παντελή Μπουκάλα που παραμένει κατά το δυνατόν πιστή στο αρχικό κείμενο. Δίπλα στην υποσχόμενη σύνθεση του θιάσου, η μουσική επένδυση του Νίκου Κυπουργού εντάσσεται στη δράση και εκτελείται ζωντανά επί σκηνής από τους ηθοποιούς, ενώ τα σκηνικά (Άγγελος Μέντης) και τα κοστούμια (Μαγδαληνή Αυγερινού) με δισδιάστατη, σχεδόν καρτουνίστικη όψη αναπαράγουν περιπαικτικά αναγνωρίσιμα μοτίβα της ελληνικής αρχαιότητας.

Περισσότερες πληροφορίες

Θεσμοφοριάζουσες

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 117 '

Η ανάγκη για πολιτική σταθερότητα διατυπωμένη από το στόμα των γυναικών, σε μια παράσταση με σύγχρονη ματιά, πιστή ωστόσο στο αριστοφανικό πρωτότυπο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Out of Spring": Νέες αναγνώσεις στο χορογραφικό έργο του Νιζίνσκι

Δουλεύοντας με τις έννοιες της ανασύστασης, της αντιγραφής και του αν-αρχείου, η arisandmartha επιχειρεί μια επαναπροσέγγιση του πρωτότυπου έργου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/10/2022

Η "Γέρμα" του Λόρκα διασκευάζεται από την Art Libera

Η ιστορία μιας νεαρής γυναίκας της ισπανικής υπαίθρου, εγκλωβισμένης σε ένα περιβάλλον κυριαρχούμενο από πατριαρχικές φιγούρες.

"Οικόπεδα με θέα" και all star διανομή

Ο Νικορέστης Χανιωτάκης ανεβάζει στο θέατρο Άνεσις το σπουδαίο έργο του Ντέιβιντ Μάμετ που ξεγυμνώνει την αμείλικτη πλευρά του "αμερικάνικου ονείρου". Δείτε τα πρώτα στιγμιότυπα από την παράσταση.

"Κουρέα της Σεβίλλης": Η επιτυχία συνεχίζεται στο Ακροπόλ

Ο ταλαντούχος Βασίλης Χαραλαμπόπουλος ξανά συναντά τον εμβληματικό ρόλο του Φίγκαρο στον περίφημο "Κουρέα της Σεβίλλης" του Μπομαρσέ, σε σκηνοθεσία και χορογραφίες της Σοφίας Σπυράτου.

"Ανθρώπινη φωνή": Ένας εξομολογητικός μονόλογος με τη Λουκία Μιχαλοπούλου

Στην "Ανθρώπινη φωνή" του Ζαν Κοκτό θα απολαύσουμε τη Λουκία Μιχαλοπούλου, μια ηθοποιό αφοσιωμένη, πολύτιμα δημιουργική και γενναιόδωρη, που έχει συναντηθεί θεατρικά με σημαντικούς καλλιτέχνες και έχει αξιοποιήσει την εμπειρία της αυτή με τον καλύτερο τρόπο.

Θέατρο Tempus Verum: Με ανατρεπτικό ρεπερτόριο τη νέα σεζόν 2022-23

Με σύγχρονη ματιά και νέους δημιουργούς μπαίνει στον θεατρικό χειμώνα ο θεατρικός οργανισμός του Κεραμεικού.

Το Εθνικό Θέατρο συζητάει για το #MeToo

"Το ελληνικό θέατρο στην εποχή του #MeToo" είναι το θέμα της πρώτης συζήτησης που διοργανώνει φέτος η πρώτη σκηνή της χώρας, με στόχο να θέσει επί τάπητος φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία και την τέχνη.