10 λόγοι για να βρεθούμε στο 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Κορυφαίο καλλιτεχνικό γεγονός της χώρας το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας βρίσκεται στη καλύτερη φάση: ώριμο, ανανεωμένο, ελκυστικό με ένα πρόγραμμα εξαιρετικά πλούσιο.

10 λόγοι για να βρεθούμε στο 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Το έχουμε στην καρδιά μας το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας γιατί μεγαλώσαμε μαζί του, ανακαλύψαμε, παραξενευτήκαμε, εκστασιαστήκαμε, λατρέψαμε χορογράφους, χορευτές και ιδέες, που δίνουν νόημα και αξία σ’ αυτό που ονομάζουμε πηγαία έκφραση. Την εποχή που ο σύγχρονος χορός έκανε ασθμαίνοντας τα πρώτα του βήματα στην Ελλάδα, η Καλαμάτα μας άνοιξε ένα μεγάλο παράθυρο στην καρδιά των εξελίξεων. Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, που φέτος γίνεται εικοσιτεσσάρων ετών, δεν χρειάστηκε πολύ χρόνο για να αποκαλύψει τη δυναμική και την ποιότητά του. Χαιρόμαστε που το φεστιβάλ συνεχίζει με καλλιτεχνική διευθύντρια τη Λίντα Καπετανέα, συνιδρύτρια της ομάδας Rootless Root, η οποία μπορεί όχι μόνο να συνεχίσει το όραμα για ένα φεστιβάλ διεθνών προδιαγραφών αλλά και να το εξελίξει.

Συνδυάστε το Φεστιβάλ Χορού με διακοπές ή weekend. Φέτος πραγματοποιείται από την Πέμπτη 13 Ιουλίου έως και την Κυριακή 22 Ιουλίου και όπως θα διαπιστώσετε τις ημέρες του φεστιβάλ η αίσθηση της πόλης αλλάζει. Αυτό δεν οφείλετε μόνο στις παραστάσεις στην Κεντρική Πλατεία και στο Μέγαρο Χορού, αλλά και σε όσα ακολουθούν μετά τις παραστάσεις: καλλιτέχνες και θεατές ξεχύνονται στα στέκια της μεσσηνιακής πρωτεύουσας και συζητούν μέχρι πρωίας!

10 λόγοι για να βρεθούμε στην Καλαμάτα

10 λόγοι για να βρεθούμε στο 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας - εικόνα 1
Jozef Nadj | Penzum © Dragan Dragin

1. Στο 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας εδραιώνεται ο διάλογος του χορού με όλες τις τέχνες από γλυπτική και σύγχρονο τσίρκο, μέχρι ζωγραφική και street dance με πρωταγωνιστές νέους και καταξιωμένους δημιουργούς και δάσκαλους με πολύπλευρη δραστηριότητα.

2. Πλούσιο πρόγραμμα με: 20 ξένους δημιουργούς, 14 παραγωγές στο Μέγαρο Χορού, 7 στην Κεντρική Σκηνή, 7 στο Στούντιο, 8 υπαίθριες παραστάσεις χορού στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας, κάθε μέρα στις 19:00 με ελεύθερη είσοδο.

10 λόγοι για να βρεθούμε στο 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας - εικόνα 2
Frédéri Vernier, Justine Berthillot | Noos © Clement Cebe

3. Τέσσερα μεγάλα ονόματα: Οι εκρηκτικοί Ultima Vez του Βιμ Βαντεγκέιμπους στο «Go Figure Out Yourself» ζητούν από τους θεατές να είναι όρθιοι και ν’ ακολουθήσουν τους χορευτές σε μια συναρπαστική διαδρομή (την Κυριακή 15 Ιουλίου, στις 18:30 & 22:00, Κεντρική Σκηνή Μεγάρου Χορού). Ο Γιόσεφ Νάτζ με το «Penzum», μια σύνθεση χορογραφίας, μουσικής και σχεδίου με πολύ αυτοσχεδιασμό αποτίει φόρο τιμής στον εμβληματικό oύγγρο ποιητή Αττίλα Γιόζεφ (την Παρασκευή 20 και το Σάββατο 21 Ιουλίου, στις 20:00, Στούντιο Μεγάρου Χορού). Ο Ολιβιέ ντε Σαγκαζάν στο «Transfiguration» εκφράζει την αγωνιώδη προσπάθεια του καλλιτέχνη να δώσει ζωή στο δημιούργημα του αλλάζοντας ταυτότητες επί σκηνής –από άνθρωπο σε ζώο και από ζώο σε διάφορα υβριδικά πλάσματα (την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Ιουλίου, στις 20:00, Στούντιο Μεγάρου Χορού). Οι Μαρκίζ Σκοτ και Πόππιν Τζον δύο από τους σημαντικότερους χορευτές animation και poppin στον κόσμο δίνουν στο κοινό την ευκαιρία να απολαύσει τον πλούτο και τη γνήσια έκφραση της κουλτούρας που πάλλεται εδώ και χρόνια στους δρόμους των μεγαλουπόλεων (το Σάββατο 21 Ιουλίου, στις 22:00, Κεντρική Σκηνή Μεγάρου Χορού Καλαμάτας & την Παρασκευή 20 Ιουλίου, στις 19:00, Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας).

10 λόγοι για να βρεθούμε στο 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας - εικόνα 3
Ultima Vez | Go Figure Out Yourself © Danny Willems

4. Έρχονται για πρώτη φορά: η Σάρον Φρίντμαν με μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα χορογραφία για έξι επαγγελματίες χορευτές και είκοσι ντόπιους ερασιτέχνες (την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Ιουλίου, στις 22:00, Κεντρική Σκηνή Μεγάρου Χορού), η Τι-Μάι Ενγκοϊγέν, η πολυτάλαντη καλλιτέχνις που χορεύει, τραγουδά και παίζει, δημιουργώντας μια υπαρξιακών αποχρώσεων παράσταση (την Τρίτη 17 Ιουλίου, στις 20:00, Στούντιο Μεγάρου Χορού), ο Εντιβάλντο Ερνέστο, ένας από τους προσκεκλημένους εισηγητές στα εργαστήρια του 24ου Φεστιβάλ, που θα παρουσιάσει ένα σόλο-στοχασμό πάνω στην ανθρώπινη ελευθερία (την Τετάρτη 18 Ιουλίου, στις 22:00, Στούντιο Μεγάρου Χορού), οι Αλεσσάντρο Μαΐντα και Μαξίμ Πυτού, τα δύο μέλη του θιάσου Circoncentrique, που με συνοδό στο πιάνο την Λέα Πέτρα θα μας παρασύρουν σε έναν ανεμοστρόβιλο ακροβατικής ποίησης μέσα από τον ρυθμό της αναπνοής και τη δεξιοτεχνική ευκινησία των δύο περφόρμερ (την Κυριακή 15 Ιουλίου, στις 20:00, Στούντιο Μεγάρου Χορού & την Δευτέρα 16 Ιουλίου, στις 21:00, Στούντιο Μεγάρου Χορού). Τέλος, η Svalbard Company έρχεται με μια αυθεντική, προκλητική παράσταση γεμάτη ενέργεια που έχει στοιχεία τσίρκο (την Παρασκευή 20 Ιουλίου, στις 22:00, Κεντρική Σκηνή Μεγάρου Χορού).

5. Οι ελληνικές συμμετοχές. Η Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου και ο Παναγιώτης Μανουηλίδης θα παρουσιάσουν το «In case of Loss», μια συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Καλαμάτας που παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρεμιέρα (την Κυριακή 22 Ιουλίου, στις 20:00, Στούντιο Μεγάρου Χορού), η Τζένη Αργυρίου θα παρουσιάσει μια εκπληκτική παράσταση, το «Aνώνυμο», που την είδαμε πριν από μερικούς μήνες στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (την Τρίτη 17 Ιουλίου, στις 22:00, Κεντρική Σκηνή Μεγάρου Χορού) και η Χριστίνα Γουζέλη με τον Πολ Μπλάκμαν την εξαιρετική παράσταση, «The Art of Dying», που παίχτηκε τον Ιούνιο στο Φεστιβάλ Αθηνών (την Πέμπτη 19 Ιουλίου, 21:00, Στούντιο Μεγάρου Χορού).

10 λόγοι για να βρεθούμε στο 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας - εικόνα 4
Sharon Fridman | Free Fall © Andrea Macchia

6. Ειδικά για τα παιδιά (από 6 ετών) και τις οικογένειές τους στήνει ο Άντον Λιάχκυ μια φρέσκια και πρωτότυπη χορογραφία, χρησιμοποιώντας το στοιχείο της υπερβολής. Τέσσερις ήρωες καταλαμβάνονται από το δαιμόνιο της δημιουργίας και μεταμορφώνονται σε πλάσματα που θυμίζουν ήρωες από κινούμενα σχέδια, καθώς δίνονται ολόψυχα σε φαντασμαγορικούς χορούς και απίθανες παλαβομάρες. (την Τετάρτη 18 Ιουλίου, στις 20:00, Κεντρική Σκηνή Μεγάρου Χορού)

7. Έκθεση φωτογραφίας του πολυσχιδούς χορευτή-χορογράφου Josef Nadj με τίτλο «Inhancutilitatem» θα παρουσιαστεί στο φουαγιέ του Μεγάρου Χορού. Ο Nadj καταπιάνεται με την κυανοτυπία και μας αποκαλύπτει, μέσα από τις αποχρώσεις του μπλε και τη μυστηριακή πλευρά της φύσης, ένα μεθυστικό αντικείμενο περισυλλογής.

10 λόγοι για να βρεθούμε στο 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας - εικόνα 5
Kόkakepanu | In Case Of Loss © Panagiotis Andrianos

8 . Θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με δύο επαγγελματικά σεμινάρια χορού, ένα masterclass, ένα εργαστήρι για παιδιά και ένα σεμινάριο για ΑμεΑ.

9. Στην Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας θα παρουσιάσουν παραστάσεις στις 19:00, με ελεύθερη είσοδο οι: Akira Yoshida (Σάββατο 14 Ιουλίου), Peter Jasko (Κυριακή 15 Ιουλίου), Edivaldo Εrnesto και Ισπανός Luis García López, γνωστός και ως Fruta (Δευτέρα 16 Ιουλίου), Αθανασία Κανελλοπούλου (Τρίτη 17 Ιουλίου), Liaidain Herriot (Τετάρτη 18 Ιουλίου), Tom Weksler (Πέμπτη 19 Ιουλίου), Marquese Scott και Poppin John (Παρασκευή 20 Ιουλίου), Frédéri Vernier και Justine Berthillot (Σάββατο 21 Ιουλίου).

10. Εκδρομές και μπάνιο. Η μέρα ξεκινά με χαλαρούς ρυθμούς: μπανάκι στην μεγάλη αμμουδερή παραλία της Καλαμάτας, κατά προτίμηση κάτω από το ξενοδοχείο Grecotel Filoxenia, all-day fun στα beach bars του Αλμυρού και της Σάντοβας ή απόλυτη χαλάρωση στα ήσυχα βοτσαλωτά κολπάκια που θα ανακαλύψετε στη διαδρομή από Καλαμάτα προς Κιτριές. Νοτιοανατολικά αξίζει να κινηθείτε προς Καρδαμύλη, κάντε μια στάση στο χωριό Κάμπος για να θαυμάσετε τις αγιογραφίες της εκκλησίας των Αγίων Θεοδώρων. Στο δρόμο μεταξύ Κάμπου και Μάλτας θα συναντήσετε το Κάστρο της Ζαρνάτας. Αν πάλι κινηθείτε προς την πλευρά της Κορώνης θα συναντήσετε το Πεταλίδι, ένα παραθαλάσσιο θέρετρο που θυμίζει άλλες εποχές.

10 λόγοι για να βρεθούμε στο 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας - εικόνα 6
Olivier De Sagazan | Transfiguration © Didier Carluccio

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Θέατρο Σταθμός: Συνεχίζει με φόρα και το Μάιο

Συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους και μετά τις διακοπές του Πάσχα τέσσερις παραγωγές, ενώ το θέατρο φιλοξενεί επίσης μία σημαντική παράσταση της περιφέρειας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/04/2024

Studio new star art cinema: Αυτές είναι οι τελευταίες παραστάσεις της θεατρικής σκηνής του Δήμου Αβδελιώδη

Ένα έργο στα αρχαία ελληνικά και μία σύνθεση διηγημάτων του Παπαδιαμάντη είναι οι δύο παραγωγές του χώρου οι οποίες κατεβάζουν σύντομα αυλαία.

Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει Βιζυηνό στις τελευταίες Παραβάσεις της σεζόν στο ΚΠΙΣΝ

Η σειρά θεατρικών αναλογίων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" ολοκληρώνεται με τη σκηνική ανάγνωση του έργου - ύμνος του Γεώργιου Βιζυηνού στον άνθρωπο και τη φιλία.

Το "Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς" κατεβάζει αυλαία

Λίγες παραστάσεις απομένουν ακόμη για την επιτυχημένη θεατρική μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου του Χρόνη Μίσσιου στο Σύγχρονο Θέατρο, σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη.

"Reunion the musical": Μαντώ, Πωλίνα, Βόσσου, Μπίγαλης και Αγγέλου στο νέο μιούζικαλ της Θέμιδος Μαρσέλλου

Η νέα παράσταση της σκηνοθέτριας των λαμπερών παραγωγών έρχεται τον Μάιο στη σκηνή του θεάτρου Παλλάς, με ένα υπέροχο καστ στους ρόλους πέντε διαφορετικών ανθρώπων που ενώνονται από μια διαθήκη.

Έτοιμοι για το Athens Comedy Festival 2024;

Η γιορτή γέλιου της πόλης επανέρχεται στις 30 Μαΐου στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος". 4 μέρες σε 4 αίθουσες, με περισσότερες από 30 παραστάσεις και περισσότερους από 80 κωμικούς.