Η Έφη Μπίρμπα μας μιλά για τη συνάντησή της με τον Δον Κιχώτη

Η Έφη Μπίρμπα αναμετριέται με τον «Δον Κιχώτη» του Θερβάντες, ενώ αποστασιοποιείται όλο και περισσότερο από το λόγο στις παραστάσεις της.

Η Έφη Μπίρμπα μας μιλά για τη συνάντησή της με τον Δον Κιχώτη

Εικαστικός και σκηνοθέτις, η Έφη Μπίρμπα αποστασιοποιείται όλο και περισσότερο από το λόγο στις παραστάσεις της, δίνοντας στην κίνηση τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Με τον Άρη Σερβετάλη και μια ομάδα ταλαντούχων περφόρμερ «συναντά» τον «Δον Κιχώτη» του Θερβάντες μέσα από ένα ιδιαίτερο δραματουργικό εγχείρημα που έχει τον τίτλο «Δον Κιχώτης, Βιβλίο 2ο, κεφ. 23ο» και ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά την Πεμπτη, 28 Ιουνίου.

Η Έφη Μπίρμπα μας μιλά για τη συνάντησή της με τον Δον Κιχώτη - εικόνα 1

Πώς ήρθε ο «Δον Κιχώτης» στη ζωή σας;
Η ιδέα ήρθε από ένα φίλο, στην πορεία όμως συνειδητοποίησα ότι ο ήρωας του Θερβάντες κυκλώνει μια ολόκληρη εργασία γύρω από τους μεγάλους της λογοτεχνίας. Έχω συναντηθεί με τον Μπέκετ, τον Ντοστογιέφσκι, τώρα με τον Θερβάντες, και με έναν τρόπο ο ένας συμπληρώνει τον άλλον. Ο Κιχώτης ξεκινάει έχοντας τη μεγάλη ματαιοδοξία να μείνει στην ιστορία κι αυτό είναι που πυροδοτεί τη σχέση του με τις μεγάλες αναμετρήσεις. Η ταπείνωση έρχεται με όλα αυτά τα γκρεμίσματα από το άλογο, τις αλλεπάλληλες αποτυχίες, τις συγκρούσεις, από το γεγονός ότι ποτέ δεν έγινε κατανοητός. Γίνεται ένας κοσμοκαλόγερος. Σχετίζεται με μια μεγαλύτερη ιδέα από αυτή που μπορεί να ακολουθήσει ο άνθρωπος, όπως και οι κατά Χριστόν σαλοί, οι ασυμβίβαστοι άγιοι που οι γύρω τους δεν τους καταλαβαίνουν. Είναι εύκολο να χαρακτηρίσεις έναν άνθρωπο σαν τον Κιχώτη τρελό, αφελή ή χαζούλη. Για να τον δεις στην ολότητά του πρέπει να μπεις λίγο πιο βαθιά.

Είναι ο ήρωας του ονείρου;
Είναι ο ήρωας της χίμαιρας. Βεβαιώνεται για τις μεγάλες ιδέες και αναγκάζεται να αναμετρηθεί μαζί τους, γιατί έτσι μόνο μπορεί να συνδεθεί με αυτές. Η ηθική του Κιχώτη υπερβαίνει το συμβατικό άλγος. Δεν τον ενδιαφέρει πόσο θα καταστραφεί. Στην περιγραφή που κάνει ο Θερβάντες είναι σχεδόν υπό κατάρρευση, αλλά δεν σταματά ούτε λεπτό να προσδοκά την επόμενη μεγάλη αναμέτρηση κι αυτό τον κάνει, στο δεύτερο βιβλίο, να πραγματοποιήσει την κατάβαση στο σπήλαιο. Εκεί ανανεώνει τη σχέση του με τη μεγάλη ιδέα, μπαίνοντας στην ουσία σε ένα παιχνίδι. Ο όρος του παιχνιδιού που θέτει ο Θερβάντες είναι πως, αν χάσει ο Κιχώτης, θα αποχωρήσει από την περιπλάνηση, δεν θα έχει πια λόγο να συνεχίσει να υπάρχει.

Η Έφη Μπίρμπα μας μιλά για τη συνάντησή της με τον Δον Κιχώτη - εικόνα 2

Ποιο ρόλο παίζει ο Σάντσο Πάντσα στη ζωή του;
Ο Σάντσο ισοσκελίζει τα ηθικά βάρη του Δον Κιχώτη. Επειδή ο αναγνώστης δεν έχει τη δυνατότητα να κοιτάζει συνεχώς αυτό που κοιτάζει ο Δον, έρχεται ο Σάντσο να ελαφρύνει την ατμόσφαιρα και να επιβεβαιώσει το αξίωμα του Κιχώτη ως ύπαρξης.

Τι ιδιαίτερο βρήκες στο 2ο βιβλίο του μυθιστορήματος και αποφάσισες να βασίσεις σ’ αυτό τη δημιουργία της παράστασης;
Στο 23ο κεφάλαιο του 2ου βιβλίου, ο Δον Κιχώτης, ως τραγικό πρόσωπο κι ενσαρκωτής μιας γνήσιας εσωτερικότητας, συλλαμβάνεται να διαγράφει μια κατακόρυφη πορεία προς το εσωτερικό της σπηλιάς. Μοιάζει σαν να πεθαίνει για να ξαναγυρίσει πίσω συγκροτημένος και δυνατός. Με αυτή την κατάβαση ξεκινάει η παράσταση. Ο Άρης Σερβετάλης, που κρατά το βασικό ρόλο, κατεβαίνει κρεμασμένος σε ένα σκοινί, ενώ βρίσκεται σε ενύπνια κατάσταση. Στην παράσταση ασχολούμαι με τη δική μου προσωπική σχέση με το κείμενο. Ο Θερβάντες είναι παντού, όμως το κείμενο το έχω αφήσει πίσω. Υπάρχουν ιδέες από κείμενα περί ασκητικής και μοναχισμού τα οποία φέρνω στην παράσταση. Τα μόνα λόγια που ακούγονται τα λέει η Έφι Ραμπσίλμπερ στα γερμανικά γι’ αυτό και θα υπάρχουν υπέρτιτλοι. Όλο αυτό που θα δείτε είναι σωματικό. Έχουμε δουλέψει με όρους εργαστηρίου. Οι περφόρμερ παίρνουν σημαντικές αποφάσεις κατά τη διάρκεια της παράστασης, πάντα βέβαια σε ένα πλαίσιο. Δουλειά μου είναι να πυροδοτήσω τη συνθήκη για να δράσουν. Είμαστε σε μια μαγική διαδικασία, ακουμπάει ο ένας τον άλλον με έναν άλλον τρόπο πια.

Περισσότερες πληροφορίες

Δον Κιχώτης, Βιβλίο 2ο, κεφ. 23ο

  • Performance
  • Διάρκεια: 120 '

Εικαστική και χοροθεατρική περφόρμανς που ακολουθεί τον Δον Κιχώτη στην κατάβασή του προς το εσωτερικό της σπηλιάς του Μοντεσίνου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.