Η θρυλική «Λίμνη των Κύκνων» του Γιούρι Γκριγκορόβιτς στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Γιατί να δείτε το αριστούργημα του Τσαϊκόφσκι τη νέα θεατρική σεζόν με τους καλύτερους σολίστ των μπαλέτων Μπολσόι και Γκριγκορόβιτς Μπαλέ.

Η θρυλική «Λίμνη των Κύκνων» του Γιούρι Γκριγκορόβιτς στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Γιατί να δείτε το αριστούργημα του Τσαϊκόφσκι τη νέα θεατρική σεζόν με τους καλύτερους σολίστ των μπαλέτων Μπολσόι και Γκριγκορόβιτς Μπαλέ.

Η θρυλική «Λίμνη των Κύκνων» του Γιούρι Γκριγκορόβιτς στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - εικόνα 1

Οι έπαινοι και τα βραβεία που έχει λάβει στην πολύχρονη καριέρα του, δεν είναι αρκετά για να καλύψουν το μέγεθος του μύθου που επικρατεί γύρω από το όνομα του Γιούρι Γκριγκορόβιτς, ο οποίος επιστρέφει στην Ελλάδα με το Grigorovich Ballet Theatre of Russia και παρουσιάζει τη «Λίμνη των Κύκνων» για έξι ημέρες και οκτώ μοναδικές παραστάσεις. Το αριστούργημα του Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, «το μπαλέτο των μπαλέτων» όπως δικαίως αποκαλείται, σε μία τρυφερή διασκευή του σπουδαιότερου εν ζωή ρώσου χορογράφου σε συνδυασμό με τις ερμηνείες των κορυφαίων σολίστ από το Γκριγκορόβιτς Μπαλέ και τα Μπολσόι, υπόσχεται το απόλυτο υπερθέαμα μπαλέτου.

Μία από τις σπουδαιότερες μπαλαρίνες του 20ού αιώνα, η Γκαλίνα Ουλάνοβα έχει πει για τη χορογραφία του Γκριγκορόβιτς: «Είχα χορέψει σε τρεις εκδοχές της Λίμνης των Κύκνων στη ζωή μου, μέχρι που σταμάτησα τον χορό. Όταν μετά από αυτό είδα του Γκριγκορόβιτς, κατάλαβα ότι τη δική μου “Λίμνη” δεν κατάφερα να τη χορέψω...».

Γιατί η «Λίμνη των Κύκνων» μας συγκινεί μέχρι και σήμερα

Η θρυλική «Λίμνη των Κύκνων» του Γιούρι Γκριγκορόβιτς στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - εικόνα 2

Η συγκινητική ιστορία της «Λίμνης» δεν μπορεί παρά να αγγίξει τις καρδιές μας, καθώς μέσα της εσωκλείονται ατόφια όλα τα ανθρώπινα συναισθήματα, από την ελπίδα μέχρι την απόγνωση, από τον τρόμο μέχρι την τρυφερότητα, από τη μελαγχολία μέχρι την έκσταση. Ένα σκοτεινό παραμύθι, βασισμένο σε ρωσικά λαϊκά παραμύθια καθώς και σε έναν αρχαίο γερμανικό μύθο που αφηγείται την αισθηματική περιπέτεια του πρίγκιπα Ζίγκφριντ και της όμορφης πριγκίπισσας Οντέτ, την οποία ένας κακόβουλος μάγος μεταμορφώνει σε λευκό κύκνο. Τα μάγια μπορεί να λύσει μόνο ο έρωτας, που έρχεται με την όψη του ωραίου πρίγκιπα. Ορκισμένος να τη σώσει, έρχεται αντιμέτωπος με την παγίδα του μάγου που παίρνει τη μορφή του γοητευτικού μαύρου κύκνου, της κόρης του Οντίλ. Τίποτα όμως δεν μπορεί να νικήσει τον αγνό έρωτα της Οντέτ και του Ζίγκφριντ. Κι είναι η διαχρονικότητα του έρωτα, η αθωότητα του νέου ζευγαριού και η ελπίδα που μένει ζωντανή μέχρι το τέλος που μας καθηλώνει στη «Λίμνη των Κύκνων».

Γιατί η «Λίμνη των Κύκνων» του Γιούρι Γκριγκορόβιτς έμεινε στην ιστορία του θεάτρου

Η θρυλική «Λίμνη των Κύκνων» του Γιούρι Γκριγκορόβιτς στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - εικόνα 3

Ανέβηκε πρώτη φορά τα Χριστούγεννα του 1969 από τα μπαλέτα Μπολσόι και καθιερώθηκε για την ιδιαίτερη προσέγγιση του μεγάλου χορογράφου που έδωσε στο ρόλο του πρίγκιπα ουσιαστική υπόσταση ως χορευτή στο πλάι της Οντέτ. Παρότι το αίσιο τέλος δεν ήταν στο αρχικό σχέδιο του Γκριγκορόβιτς, έδωσε τη δραματική νότα που επιθυμούσε δημιουργώντας τον χαρακτήρα του κακόβουλου μάγου – σωσία του πρίγκιπα Ζίγκφριντ– που είναι η εν δυνάμει σκοτεινή πλευρά του, ανάγοντας τη«Λίμνη των Κύκνων» σε ένα μπαλέτο με ψυχολογικές και υπαρξιακές προεκτάσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εμβληματικά σκηνικά και κοστούμια, σχεδιασμένα από τον διάσημο ζωγράφο και μόνιμο σκηνογράφο και ενδυματολόγο των Μπολσόι, καθώς και αποκλειστικό συνεργάτη του Γκριγκορόβιτς, Σιμόν Βιρσαλάντζε, εξακολουθούν να αποτελούν το πρότυπο για τις παραστάσεις του.

Η «Λίμνη των Κύκνων» ανεβαίνει αλλεπάλληλα εδώ και σχεδόν 50 χρόνια ξεπερνώντας όλα τα ρεκόρ παραστάσεων μπαλέτου παγκοσμίως, με 400 περίπου παραστάσεις στο διάσημο θέατρο της Μόσχας και σχεδόν 500 παραστάσεις στις περιοδείες των Μπολσόι σε όλο τον κόσμο.

Δείτε το καλύτερο μπαλέτο όλων των εποχών από 12 έως 17 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Αλεξάντρα Τριάντη.

Προπώληση: 210-7282333, www.megaron.gr, PUBLIC
Έναρξη προπώλησης Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Το μπουφάν της Χάρλεϊ ή πάλι καλά": Last call για την παράσταση με τη Μαριάννα Τουμασάτου

Το έργο του Βασίλη Κατσικονούρη σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Σταύρου, που έχει ως ηρωίδα μια μάνα που μιλά στον εύζωνα γιο της, μετρά τις τελευταίες του παραστάσεις στο Coronet.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/04/2024

"Μήδειας μπούρκα": Το Θεσσαλικό Θέατρο στην Αθήνα με τη βραβευμένη παράσταση για την ηρωίδα - σύμβολο

Η θεατρική παράσταση που ταξίδεψε μέχρι τη Νέα Υόρκη και βραβεύτηκε, σε κείμενο του Ανδρέα Φλουράκη, σκηνοθεσία της Κυριακής Σπανού και τη Μαρσέλα Λένα στον επώνυμο ρόλο, έρχεται το Μάιο για λίγες παραστάσεις στο Θέατρο Εν Αθήναις.

"#Free Prometheus": Όταν ο Αισχύλος συνάντησε τους Fem tettix

Μία κωμωδία παραλόγου που δανείζεται στοιχεία από τον "Προμηθέα Δεσμώτη" είναι το τρίτο πρωτότυπο έργο της ανατρεπτικής ομάδας το οποίο παρουσιάζεται στο studio Μαυρομιχάλη.

Έξι θεατρικές παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου κατεβάζουν αυλαία

Ο πρώτος θεατρικός οργανισμός της χώρας αποχαιρετά το "Goodbye, Lindita" και πέντε ακόμη παραγωγές του που φτάνουν στο τέλος του φετινού τους κύκλου.

"Ιnk": Η παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου επιστρέφει!

Ύστερα από ένα χρόνο παγκόσμιας περιοδείας, η τελευταία δουλειά του Δημήτρη Παπαϊωάννου ξανά στο Μέγαρο Μουσικής.

"Τι θα πει η μάνα σου όταν δει το πτώμα σου": Το νέο έργο της σχολής του Πορεία είναι εδώ

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ "Νέο αίμα" παρουσιάζεται για λίγες παραστάσεις το έργο της Αργυρώς Βώβου το οποίο προέκυψε από τη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του Πορεία.

Η Πανελλήνια Ένωση Θεάτρου καταγγέλλει τη διοίκηση του ΣΕΗ για παραπλάνηση των Ελλήνων ηθοποιών

Με επιστολή της η ΠΕΘ κάνει λόγο για παραπλάνηση των εργαζομένων ηθοποιών σχετικά με το μέλλον του εργασιακού τους καθεστώτος.