Έχετε δει Τσέχοφ στη νοηματική;

Το ανερχόμενο αστέρι του ρωσικού θεάτρου Τιμοφέι Κουλιάμπιν συστήνεται στους Έλληνες θεατές, ως καλεσμένος του Φεστιβάλ Αθηνών, με τις «Τρεις αδελφές» που παίζονται στη νοηματική γλώσσα στην Πειραιώς 260.

Έχετε δει Τσέχοφ στη νοηματική;

Το ανερχόμενο αστέρι του ρωσικού θεάτρου Τιμοφέι Κουλιάμπιν συστήνεται στους Έλληνες θεατές, ως καλεσμένος του Φεστιβάλ Αθηνών, με τις «Τρεις αδελφές» που παίζονται στη νοηματική γλώσσα (Πειραιώς 260, 15-16/6). Εμείς καταγράψαμε όσα πρέπει να γνωρίζετε προτού δείτε την παράσταση.

Έχετε δει Τσέχοφ στη νοηματική; - εικόνα 1

H παράσταση
Ό,τι υπονοείται, ό,τι κρύβει μια τσεχοφική παύση ή ένα βλέμμα, τα καταπιεσμένα συναισθήματα αναδεικνύονται μέσα από μια χορογραφία κινήσεων, όπου η νοηματική γλώσσα αντικαθιστά τον προφορικό λόγο και η φωνή αντικαθίσταται από ήχους και μουσική. Το τετράωρο εγχείρημα πάνω στο τσεχοφικό αριστούργημα πρωτοπαρουσιάστηκε το 2015 και ο Τύπος το υποδέχτηκε με διθυράμβους, δικαιώνοντας την απόφαση του νεαρού σκηνοθέτη να παρακούσει τη συμβουλή του καθηγητή του στη Ρωσική Ακαδημία Θεάτρου να περιμένει τουλάχιστον 20 χρόνια προτού ασχοληθεί με τον Τσέχοφ.

Έχετε δει Τσέχοφ στη νοηματική; - εικόνα 2

Ο Τιμοφέι Κουλιάμπιν
Γεννημένος το 1984, βραβεύτηκε σε ηλικία μόλις 28 ετών με τη Χρυσή Μάσκα (το μεγαλύτερο βραβείο θεάτρου στη Ρωσία) για την παράσταση «Ονεγκίν» του Πούσκιν, ενώ λίγο αργότερα δημιούργησε πάταγο με την όπερα «Τανχόιζερ» του Βάγκνερ, καθώς προκάλεσε την ενόχληση της εκκλησίας, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι παραστάσεις.

Έχετε δει Τσέχοφ στη νοηματική; - εικόνα 3

Το έργο
Οι πιο διάσημες αδερφές στην ιστορία του θεάτρου. Η Μάσα, η Όλια και η Ιρίνα περνούν τις μέρες τους στη ρωσική επαρχία, νοσταλγώντας τις ένδοξες εποχές τους στην πρωτεύουσα, αναλώνονται σε ατέρμονες συζητήσεις, επιζητούν την έκπληξη, ερωτεύονται εις μάτην, αλλά κυρίως περιμένουν... Προσδοκούν την επιστροφή τους «στη Μόσχα, αδερφές μου, στη Μόσχα». Σοφά ο Τσέχοφ χαρακτήρισε το έργο «κωμωδία», συλλαμβάνοντας με μία λέξη την κατάστασή τους: ονειρεύονται το μέλλον, έχοντας το βλέμμα τους στο παρελθόν.

Έχετε δει Τσέχοφ στη νοηματική; - εικόνα 4

Ο Άντον Τσέχοφ
Ο Ρώσος σπουδαίος δραματουργός σφράγισε διαπαντός το παγκόσμιο θέατρο με την ευαίσθητη ματιά του. Κάτω από την ανεπαίσθητη εξωτερική δράση των έργων, το σφύζον δραματουργικό τους υπόβαθρο δημιουργεί ένα θέατρο-επιτομή της εις βάθους σκιαγράφησης της ψυχής, καθώς φωτίζει με χιούμορ, κατανόηση αλλά και αφοπλιστική ειλικρίνεια καθημερινούς ανθρώπους και την «ανιαρή» ζωή τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Cock": Μια έξυπνη κωμωδιά για τη σεξουαλική ταυτότητα

Το βραβευμένο βρετανικό έργο του Μάικ Μπάρτλετ "Cock" σκηνοθετεί ο Γιάννης Διαμαντόπουλος στο θέατρο Broadway.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/10/2022

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος σκηνοθετεί το "Μια άλλη Θήβα" του Σέρχιο Μπλάνκο

Ένα επίκαιρο και αινιγματικό έργο με θέμα την πατροκτονία σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Ξεκίνησε η προπώληση, μάθετε περισσότερα.

Επετειακή παράσταση του Athens English Comedy Club στο θέατρο Ελιάρτ

Το πρώτο, και μοναδικό, εξ ολοκλήρου αγγλόφωνο comedy club στην Ελλάδα κλείνει τρία χρόνια παρουσίας και γιορτάζει με μία επετειακή παράσταση.

"Out of Spring": Νέες αναγνώσεις στο χορογραφικό έργο του Νιζίνσκι

Δουλεύοντας με τις έννοιες της ανασύστασης, της αντιγραφής και του αν-αρχείου, η arisandmartha επιχειρεί μια επαναπροσέγγιση του πρωτότυπου έργου.

Η "Γέρμα" του Λόρκα διασκευάζεται από την Art Libera

Η ιστορία μιας νεαρής γυναίκας της ισπανικής υπαίθρου, εγκλωβισμένης σε ένα περιβάλλον κυριαρχούμενο από πατριαρχικές φιγούρες.

"Οικόπεδα με θέα" και all star διανομή

Ο Νικορέστης Χανιωτάκης ανεβάζει στο θέατρο Άνεσις το σπουδαίο έργο του Ντέιβιντ Μάμετ που ξεγυμνώνει την αμείλικτη πλευρά του "αμερικάνικου ονείρου". Δείτε τα πρώτα στιγμιότυπα από την παράσταση.

"Κουρέα της Σεβίλλης": Η επιτυχία συνεχίζεται στο Ακροπόλ

Ο ταλαντούχος Βασίλης Χαραλαμπόπουλος ξανά συναντά τον εμβληματικό ρόλο του Φίγκαρο στον περίφημο "Κουρέα της Σεβίλλης" του Μπομαρσέ, σε σκηνοθεσία και χορογραφίες της Σοφίας Σπυράτου.