Αφιέρωμα στη Λούλα Αναγνωστάκη

Το Φεστιβάλ Αθηνών τιμά μία από τις σπουδαιότερες δραματουργούς που σφράγισαν το μεταπολεμικό μας θέατρο, τη Λούλα Αναγνωστάκη.

Αφιέρωμα στη Λούλα Αναγνωστάκη

Το Φεστιβάλ Αθηνών τιμά μία από τις σπουδαιότερες δραματουργούς που σφράγισαν το μεταπολεμικό μας θέατρο, τη Λούλα Αναγνωστάκη.

Αφιέρωμα στη Λούλα Αναγνωστάκη - εικόνα 1

Το θέατρο της Λούλας Αναγνωστάκη έγινε σημείο αναφοράς της σύγχρονης ελληνικής ταυτότητας και το Φεστιβάλ Αθηνών σχεδίασε ένα φιλόδοξο αφιέρωμα στο έργο της και μας τη συστήνει εκ νέου. Στο επίκεντρό του βρίσκεται μια αναδρομική έκθεση, η οποία καλύπτει τις σημαντικότερες πτυχές του έργου της από τα ’60s μέχρι σήμερα (έως 19/7, αρχειακή έρευνα-δραματουργική συνεργασία για τη διοργάνωση της έκθεσης: Γρηγόρης Ιωαννίδης, Μάνος Καρατζογιάννης), ενώ θα πραγματοποιηθούν επίσης ένα συμπόσιο κι ένα εργαστήριο. Όσο για τις παραστάσεις που θα δούμε στην Πειραιώς 260, αυτές είναι το έργο-σταθμός στη δραματουργία της, η «Πόλη» (1965), σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου, παράσταση που έγινε sold out από την προπώληση και προστέθηκαν νέες ώρες παραστάσεων (10-12/6)^ και η διπλή περφόρμανς (θα παιχτεί ταυτόχρονα σε δύο χώρους στις 17-19/7) της Ρούλας Πατεράκη «Εργοτάξιο Λούλα Αναγνωστάκη - Η λευκή παράσταση» και «Εργοτάξιο Λούλα Αναγνωστάκη - Η κόκκινη παράσταση». Πρόκειται για μια μεταδραματουργική προσέγγιση του συνόλου των θεατρικών της, με ηθοποιούς που έχουν ερμηνεύσει έργα της. Το αφιέρωμα συμπληρώνεται από ένα συμπόσιο με τη συμμετοχή δημιουργών που έχουν σχετιστεί με τη Λούλα Αναγνωστάκη, ανθρώπων του θεάτρου, θεωρητικών αλλά και ανθρώπων του λογοτεχνικού κόσμου (11/6).

Περισσότερες πληροφορίες

Η πόλη

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 50 '

Μια απόπειρα σύζευξης θεατρικής δράσης και κινηματογραφικής εικόνας σε ένα έργο εμποτισμένο από την ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης του 1960. Παρουσιάζεται στο πλαίσιο του αφιερώματος στη Λούλα Αναγνωστάκη, που στις 11/6 περιλαμβάνει ένα συμπόσιο για το θέατρο (5-8 μ.μ.)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο Γιώργος Κουτλής στο Εθνικό με άπαιχτο αστυνομικό θρίλερ παραλόγου

Για πρώτη φορά παρουσιάζεται στην Ελλάδα το έργο "Ο άνθρωπος απ’ το Παντόλσκ" του σύγχρονου διακεκριμένου συγγραφέα Ντιμίτρι Ντανίλοφ με τους Δημήτρη Ήμελλο και Άρη Μπαλή στον θίασο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
07/10/2022

Τα "Πρωτοσέλιδα" του 1922 σε μια παράσταση για την Μικρασιατική Καταστροφή

Η ομάδα της Baumstrasse παρουσιάζει ένα νέο έργο που μας φέρνει αντιμέτωπους με τα ερωτήματα που γέννησε η καταστροφή του 1922.

Γρηγόρης Βαλτινός: "Το "Da" είναι μια μέθοδος ζωής"

Ένα έργο που γλυκαίνει την ψυχή είναι το αυτοβιογραφικό "Da" του Χιού Λέοναρντ. Μας το επιβεβαιώνει ο Γρηγόρης Βαλτινός, o οποίος ερμηνεύει τον ομώνυμο ρόλο στην παράσταση που σκηνοθετεί ο Πέτρος Ζούλιας στο Ιλίσια (από 8/10).

"Lebensraum": Ένα μονόπρακτο πείραμα για την καλοσύνη

Το επίκαιρο έργο του Θανάση Τριαρίδη που εμπνέεται από την ναζιστική, επεκτατική θεωρία του Ζωτικού Χώρου, επιστρέφει για δεύτερη σεζόν στο Faust.

Το Μικρό Εθνικό συζητά στην διημερίδα "Έφηβοι, θέατρο και κοινωνία"

Το εφηβικό θέατρο βρίσκεται στο επίκεντρο της διήμερης εκδήλωσης που διοργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος "Το Θέατρο στο Νέο Σχολείο" στο Σχολείον της Αθήνας Ειρήνη Παπά.

"Ζορμπάς": Όσα είπαν οι πρωταγωνιστές και οι συντελεστές για την παράσταση

Πάρτε μία πρώτη γεύση από την θεατρική μεταφορά του εμβληματικού έργου του Νίκου Καζαντζάκη μέσα από τα λόγια του θιάσου.