Τι είναι το «Talos» και γιατί το έργο του Αρκάντι Ζάιντες είναι επίκαιρο;

Μια διαφορετική παράσταση στο Φεστιβάλ Αθηνών.

Τι είναι το «Talos» και γιατί το έργο του Αρκάντι Ζάιντες είναι επίκαιρο;

Οι πολυεπίπεδες παραστάσεις του ακουμπούν στην πραγματικότητα, ακροβατώντας στα όρια των παραστατικών τεχνών και του κοινωνιολογικού πειράματος. Ο Αρκάντι Ζάιντες έρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών (4-6/6) με την παράσταση «Talos» για την κοινωνία επιτήρησης στην οποία ζούμε.

Τι είναι το «Talos» και γιατί το έργο του Αρκάντι Ζάιντες είναι επίκαιρο; - εικόνα 1

Έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που είδαμε τον 39χρονο χορογράφο/περφόρμερ Αρκάντι Ζάιντες στο Fast Forward Festival της Στέγης με την περφόρμανς «Archive 10», που συνδύαζε video art, θέατρο και χορό και είχε ως θέμα της τη βία. Όσοι την παρακολουθήσαμε, ωστόσο, είναι σίγουρο ότι δεν θα ξεχάσουμε πόσο μας συγκίνησε αλλά και μας τάραξε τόσο το ίδιο το θέαμα όσο και οι ήχοι που το πλαισίωναν: καθημερινοί ήχοι, συζητήσεις, κραυγές αγωνίας Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας...

Ακριβώς γι’ αυτό η επανεμφάνισή του στην πόλη μας, αυτήν τη φορά στο Φεστιβάλ Αθηνών με την παράσταση «Talos», αποτελεί σημείο αναφοράς για το φετινό πολιτιστικό καλοκαίρι. Έχει άλλωστε κερδίσει και διεθνώς το κοινό ως μια ιδιαίτερη περίπτωση χορογράφου, ο οποίος επιδιώκει μέσα από το έργο του την ανάπτυξη ενός δυναμικού διαλόγου γύρω από πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Τα σταθερότερα από αυτά είναι η πολύχρονη διαμάχη Ισραηλινών και Παλαιστινίων και το προσφυγικό ζήτημα. Άλλωστε, και τα δύο ακουμπούν στην προσωπική του εμπειρία, καθώς ο Ζάιντες γεννήθηκε στη Λευκορωσία το 1979, μετανάστευσε στο Ισραήλ σε ηλικία 11 ετών και πλέον ζει στη Γαλλία. Το πλούσιο βιογραφικό του περιλαμβάνει ένα μεταπτυχιακό στη χορογραφία, στο De Theaterschool της Σχολής Καλών Τεχνών του Άμστερνταμ, και πρωτοκλασάτες συνεργασίες με τις ομάδες Batsheva και Yasmeen Godder, με τους Noa Dar, Mats Ek, Sharon Eyal, Paul Norton, Matanicola, Yasmeen Godder αλλά και με το σχήμα Bridge On A Wall του Βερολίνου, προτού αρχίσει την ανεξάρτητη πορεία του ως χορογράφος, το 2004.

Τι είναι το «Talos» και γιατί το έργο του Αρκάντι Ζάιντες είναι επίκαιρο; - εικόνα 2

Στην παράσταση-διάλεξη «Talos», την οποία θα δούμε στον Χώρο Ε΄ της Πειραιώς 260 (4-6/6), ερευνά πώς οι έννοιες της επιτήρησης και της φύλαξης χειραγωγούν το σώμα και το νου. Για να το επιτύχει αυτό, χρησιμοποιεί ως παράδειγμα το υπεραυτοματοποιημένο σύστημα παρακολούθησης με το όνομα του μυθικού «ρομπότ»-φύλακας της αρχαιότητας Τάλω, που χρηματοδοτήθηκε ως project από την Ε.Ε., στις αρχές των ’00s, για τη φύλαξη των εξωτερικών της συνόρων, αλλά τελικά παρέμεινε σε πειραματικό στάδιο.

Ο Ζάιντες φαντάζεται έναν νέο «Μεγάλο Αδελφό» να επιτηρεί τον πληθυσμό της ηπείρου που γέννησε τη δημοκρατία και τον αναπαριστά στη σκηνή. Σε μια οθόνη στο πίσω μέρος της θα βλέπουμε οπτικό υλικό βασισμένο σε πραγματικά κι επινοημένα περιστατικά. Η δύναμη της αφήγησης και της εικόνας και ο παλμός των κινήσεων κορυφώνονται στην έκφραση ενός πολιτικού μηνύματος και μετατρέπουν τη σκηνή σε πλατφόρμα διαλόγου για ζητήματα που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αίμα στη σκηνή": Μια ανατρεπτική κωμωδία για το ίδιο το θέατρο σκηνοθετεί ο Τάσος Πυργιέρης

Το έργο του Αμερικανού συγγραφέα και ηθοποιού Τσαρλς Λάντλαμ, που ανεβαίνει τον Μάιο, παρακολουθεί τη ζωή ενός οικογενειακού θιάσου τρίτης κατηγορίας που ετοιμάζεται να παρουσιάσει τον "Άμλετ".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/04/2024

"Human Requiem in Eleusis": Παγκόσμια πρεμιέρα για την ταινία της εμβληματικής παράστασης της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Την παράσταση - ύμνο στη θνητότητά μας με την υπογραφή του σκηνοθέτη Γιόχεν Ζάντιγκκαι της χορογράφου Σάσα Βαλτς έχουμε ακόμα μια ευκαιρία να δούμε στο Σινέ Ελευσίς και στο Μέγαρο Μουσικής.

"Το μπουφάν της Χάρλεϊ ή πάλι καλά": Last call για την παράσταση με τη Μαριάννα Τουμασάτου

Το έργο του Βασίλη Κατσικονούρη σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Σταύρου, που έχει ως ηρωίδα μια μάνα που μιλά στον εύζωνα γιο της, μετρά τις τελευταίες του παραστάσεις στο Coronet.

"Μήδειας μπούρκα": Το Θεσσαλικό Θέατρο στην Αθήνα με τη βραβευμένη παράσταση για την ηρωίδα - σύμβολο

Η θεατρική παράσταση που ταξίδεψε μέχρι τη Νέα Υόρκη και βραβεύτηκε, σε κείμενο του Ανδρέα Φλουράκη, σκηνοθεσία της Κυριακής Σπανού και τη Μαρσέλα Λένα στον επώνυμο ρόλο, έρχεται το Μάιο για λίγες παραστάσεις στο Θέατρο Εν Αθήναις.

"#Free Prometheus": Όταν ο Αισχύλος συνάντησε τους Fem tettix

Μία κωμωδία παραλόγου που δανείζεται στοιχεία από τον "Προμηθέα Δεσμώτη" είναι το τρίτο πρωτότυπο έργο της ανατρεπτικής ομάδας το οποίο παρουσιάζεται στο studio Μαυρομιχάλη.

Έξι θεατρικές παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου κατεβάζουν αυλαία

Ο πρώτος θεατρικός οργανισμός της χώρας αποχαιρετά το "Goodbye, Lindita" και πέντε ακόμη παραγωγές του που φτάνουν στο τέλος του φετινού τους κύκλου.

"Ιnk": Η παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου επιστρέφει!

Ύστερα από ένα χρόνο παγκόσμιας περιοδείας, η τελευταία δουλειά του Δημήτρη Παπαϊωάννου ξανά στο Μέγαρο Μουσικής.