Athens Comedy Festival: Όλα όσα κάνουν το φετινό φεστιβάλ μια μοναδική εμπειρία για κάθε λάτρη της κωμωδίας

Όλα όσα κάνουν το φετινό φεστιβάλ μια μοναδική εμπειρία για κάθε λάτρη της κωμωδίας.

Athens Comedy Festival: Όλα όσα κάνουν το φετινό φεστιβάλ μια μοναδική εμπειρία για κάθε λάτρη της κωμωδίας

Δεν είναι μονάχα το ότι έχει ακόμα περισσότερες παραστάσεις (32 στο σύνολο) και ακόμα περισσότερους κωμικούς από πέρυσι. Ούτε ότι ο νέος χώρος είναι ασύλληπτα μεγαλύτερος (Πολυχώρος, Ιερά Οδός 13), με τέσσερις διαφορετικές θεατρικές σκηνές αυτήν τη φορά («Gazi Live», «Acro», «Φως» και «Petrogazi»). Είναι ότι το Athens Comedy Festival, η μεγάλη γιορτή για το stand up και την κωμωδία, επιστρέφει με ένα υπερχορταστικό τριήμερο πρόγραμμα (11-13/5) για να αποδείξει ότι πρόκειται για ένα φιλόδοξο νέο θεσμό και όχι για μια φωτοβολίδα.

#1 Ολοκαίνουργια κείμενα από την αφρόκρεμα του stand up

Athens Comedy Festival: Όλα όσα κάνουν το φετινό φεστιβάλ μια μοναδική εμπειρία για κάθε λάτρη της κωμωδίας - εικόνα 1

Εν μέσω θεατρικής σεζόν και έπειτα από έναν κύκλο απανωτών παραστάσεων που σιγά σιγά ολοκληρώνεται, οι top-of-the-list κωμικοί της χώρας αφήνουν πίσω τα παλιά τους κείμενα και βάζουν πλώρη για τον νέο τους μονόλογο. «Σκέψεις και σημειώσεις» από τον Λάμπρο Φισφή (11/5, 9.30 μ.μ.), «Καφρόκρεμα (στα μπετά)» από τον Δημήτρη Δημόπουλο (11/5, 9 μ.μ.) και «Working progress» από τον Γιώργο Χατζηπαύλου (12/5, 10 μ.μ.), ενώ το δίδυμο του «Στα Πλάγια» που έμεινε δεν-ξέρω-κι-εγώ-για-πόσες παραστάσεις στο υπόγειο του «Six d.o.g.s.» επανέρχεται ξεχωριστά στο θεατρικό σανίδι, με τη «Διάσπαση» από τον Μιχάλη Μαθιουδάκη (12/5, 9 μ.μ.) και το ακόμα ατιτλοφόρητο «New Material Night» από τον Βύρωνα Θεοδωρόπουλο (11/5, 9 μ.μ.). Ασύνδετες ακόμη ιστορίες, draft σημειώσεις και ολοκαίνουργια bit παρουσιάζονται στο φεστιβαλικό κοινό, προτού ξεκινήσουν τη θεατρική τους ρότα.

#2 Γέλασε για καλό σκοπό

Athens Comedy Festival: Όλα όσα κάνουν το φετινό φεστιβάλ μια μοναδική εμπειρία για κάθε λάτρη της κωμωδίας - εικόνα 2

Το «Stand up for U», η μεγαλύτερη φιλανθρωπική παράσταση κωμωδίας που ξεκίνησε πριν από μία πενταετία με πρωτοβουλία του Γιώργου Χατζηπαύλου, έρχεται φέτος στο Athens Comedy Festival, με κορυφαία ονόματα της ελληνικής σκηνής να ανεβαίνουν στο σανίδι. Ο Λάμπρος Φισφής και ο Γιώργος Χατζηπαύλου, ο Βύρωνας Θεοδωρόπουλος και ο Δημήτρης Δούκογλου, η Χρύσα Κατσαρίνη και ο Δημήτρης Χριστοφορίδης, ο Αριστοτέλης Ρήγας, ο Άγγελος Σπηλιόπουλος και ο Ηλίας Φουντούλης αλλά και οι ανερχόμενοι Αλέξανδρος Πασπαρδάνης, Άλεξ Κένσιν Αποστολόπουλος και Θανάσης Cain Σαμαράς επιλέγουν τα πιο δυνατά τους bit και μας δίνουν ραντεβού για μια σχεδόν δίωρη παράσταση, την πρώτη ημέρα του φεστιβάλ (11/5), στις 8.30 το βράδυ. Μέρος τον εσόδων θα δοθεί στο Χαμόγελο του Παιδιού.

#3 Το ελληνικό YouTube βρυχάται

Athens Comedy Festival: Όλα όσα κάνουν το φετινό φεστιβάλ μια μοναδική εμπειρία για κάθε λάτρη της κωμωδίας - εικόνα 3

Με το censorship να έχει μπει από την αρχή στο off, την αμεσότητα να χτυπά ταβάνι και τα κανάλια να είναι τόσα όσοι και οι χρήστες του, το YouTube είναι μία πλατφόρμα με (σχεδόν ανησυχητικά) αυξανόμενη δυναμική που πλέον έχει απλώσει τα διαδικτυακά του πλοκάμια παγκοσμίως. Ο Κώστας Μαλιάτσης Σάλας (φωτό) και ο Mikeius ή Μικεκάκιους ή Μιχάλης –ή τέλος πάντων ο τύπος πίσω από τα «ΜΠΡΑΦ»– είναι δύο από τα πιο γνωστά ονόματα του ελληνικού YouTube που η φήμη τους έχει ξεπεράσει το community της πλατφόρμας, με γύρω στους 250 χιλιάδες συνδρομητές ο καθένας. Και οι δύο παιδιά του Comedy Lab, έχουν περάσει από αρκετά ιντερνετικά projects, έχουν γυρίσει την Ελλάδα με περιοδείες και έχουν μαζέψει τα καλύτερα κείμενά τους στις σόλο παραστάσεις «Ψυχής... Ιατρείον...: "The Aftermath"» (12/5, 8.30 μ.μ., θα βιντεοσκοπηθεί) και «Είμαι ο Μικεκάκιους» (13/5, 10 μ.μ.)

#4 Ισχύς εν τη αυτοσχεδιαστική ενώση

Athens Comedy Festival: Όλα όσα κάνουν το φετινό φεστιβάλ μια μοναδική εμπειρία για κάθε λάτρη της κωμωδίας - εικόνα 4

Βάλε λίγο Λάμπρο Φισφή σε θέση διοργανωτή, λίγο Ζήση Ρούμπο για το εκφραστικό κρεσέντο, λίγο από τον αυθορμητισμό του Γιώργου Αγγελόπουλου, λίγο Δημήτρη Μακαλιά και Γιάννη Σαρακατσάνη για να κρατούν τα μπόσικα, και έχεις την καλύτερη συνταγή επιτυχίας για ένα, ή μάλλον δύο χαλαρά αυτοσχεδιαστικά shows. Αναρωτιέσαι ποιο είναι το χειρότερο πράγμα που κάνουν οι αντροπαρέες, ποιο είναι το πιο κουλό άθλημα ή αν η ούλτρα απόλαυση για το καλοκαίρι είναι χωνάκι ή κυπελάκι; Ήδη η εκπομπή «Big Talk» έχει δώσει απαντήσεις σε όλα αυτά (και σε πολλά περισσότερα), ενώ ετοιμάζει το νέο κουτάκι με τις ερωτήσεις για τη φετινή late night κουβέντα, την Παρασκευή (11/5) λίγο πριν από τα μεσάνυχτα. Αν πάλι προτιμάς να βάζεις εσύ τα guidelines, οι ίδιοι έχουν να προτείνουν το «Κωμικό ΜΠΟΥΜ» το Σάββατο (12/5), στις 9.30 μ.μ., χωρίς πρόβες και θεατρικά κοστούμια, αλλά σίγουρα με πολλά απρόσμενα.

#5 Best of από τους κωμικούς νέας γενιάς

Athens Comedy Festival: Όλα όσα κάνουν το φετινό φεστιβάλ μια μοναδική εμπειρία για κάθε λάτρη της κωμωδίας - εικόνα 5

Με τη σκηνή της πόλης να αποκτά όλο και πιο σταθερό έδαφος, αρκετοί είναι πλέον οι κωμικοί που έχουν γράψει τον πρώτο τους μονόλογο, ενώ πολλοί από αυτούς τον έχουν τεστάρει αρκετές φορές και σε κοινό. Η καλύτερη εκδοχή όλων αυτών παρουσιάζεται φεστιβαλικά διά χειρός της Χρύσας Κατσαρίνη με το «Ό,τι πολυτιμότερο έχω special» (11/5, 10.30 μ.μ.), του Δημήτρη Χριστοφορίδη με το «Lower με C» (13/5, 9 μ.μ.), του Ζήση Ρούμπου με το «Πόζα Μηδέν» (11/5, 10.30 μ.μ.), του Blink Mike με το «Κανονικά απαγορεύεται» (13/5, 10.30 μ.μ.), του Κωνσταντίνου Ραβνιωτόπουλου με το «Α, τόσο καλά;!» (12/5, 7.30 μ.μ.), του Διονύση Ατζαράκη με το «Παλικάρι» (13/5, 9 μ.μ.) αλλά και του Θωμά Ζάμπρα με το «Έι, τι λέει;» (12/5, 9 μ.μ.).

#6 Ζήσε ένα φεστιβαλικό open mic

Athens Comedy Festival: Όλα όσα κάνουν το φετινό φεστιβάλ μια μοναδική εμπειρία για κάθε λάτρη της κωμωδίας - εικόνα 6

Σαράντα κωμικοί επί σκηνής, λίγα λεπτά υλικού ο καθένας και ένας μονάχα νικητής. Ο θεσμός ανοιχτού μικροφώνου που διαχρονικά γεννά και τροφοδοτεί την κωμωδία από την πρωτόλεια μορφή της μέχρι την τελική της φόρμα, έρχεται –για πρώτη χρονιά– σε τρία φεστιβαλικά ραντεβού για να αναδείξει τον «Donkey of the year» μέσα από τη δική σου ψήφο. Με παρουσιαστές τον Άγγελο Σπηλιόπουλο στους ημιτελικούς (11 & 12/5, 6 μ.μ.) και τη Χρύσα Κατσαρίνη στον τελικό (13/5, 6 μ.μ.), νέα ταλέντα κονταροχτυπιούνται για τα κωμικά σκήπτρα και δίνουν μια δυνατή γεύση από χιούμορ που (πιθανότατα) δεν έχεις ξανασυναντήσει.

#7 Πέσε κάτω με μία ατάκα

Athens Comedy Festival: Όλα όσα κάνουν το φετινό φεστιβάλ μια μοναδική εμπειρία για κάθε λάτρη της κωμωδίας - εικόνα 7

Πόσες γραμμές κειμένου πιστεύεις ότι χρειάζονται για να σε κάνουν να λυθείς στα γέλια; Μερικοί κωμικοί ποντάρουν πως μία μόνο είναι αρκετή. Τα λογοπαίγνια, ή ορθότερα αστεία one-liners, έχουν αρχίσει να χτίζουν ένα πιστό fan-base και στη χώρα μας, και μια χούφτα γνωστοί άγνωστοι ατακαδόροι έχουν αναλάβει τη «βρώμικη» δουλειά. Το αιχμηρό dead pan ύφος του Άγγελου Σπηλιόπουλου στην πρώτη σόλο του παράσταση «Το φιλέτο της αγοράς» (13/5, 10.30 μ.μ.), ο Αριστοτέλης Ρήγας (μαζί με το γιουκαλίλι του) στο ολοκαίνουργιο «Τουρλού» και ο Ηλίας Φουντούλης με ένα sum-up από τα καλύτερα-χειρότερα αστεία του (και οι δύο 12/5, 10.30 μ.μ.) είναι έτοιμοι να σε μυήσουν στο είδος, ενώ όλοι τους, μαζί με τον Πάρι Ρούπο, δίνουν ραντεβού στο «Logopaignia Fright Night 2.0» (12/5, 11.45 μ.μ.).

#8 Special guests για όλα τα γούστα

Athens Comedy Festival: Όλα όσα κάνουν το φετινό φεστιβάλ μια μοναδική εμπειρία για κάθε λάτρη της κωμωδίας - εικόνα 8

Στάση πρώτη. Μια χορευτική εξτραβαγκάντσα με ανεβαστικό αέρα, τσικάκια, φαντεζί κοστούμια και την υπογραφή του ιντερνάσιοναλ performer Τόνι Σφήνου είναι όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για την παράσταση-υπερπαραγωγή που έρχεται στο φεστιβάλ κάτω από τον υπέρλαμπρο τίτλο… «Σελώσου» (11/5, 10.30 μ.μ.). Στάση δεύτερη. Με παρουσιαστή τον Δημήτρη Δούκογλου, μερικοί σπουδαγμένοι κωμικοί, άλλοι γνωστοί (όπως ο Β. Θεοδωρόπουλος και ο Σ. Ανατολίτης) και άλλοι ανερχόμενοι (όπως ο Δ. Τσιμπίδας και η Μ. Καρακιουλάκη), ενώνουν «science+comedy» (13/5, 7.30 μ.μ.), μιλώντας απλά και χιουμοριστικά για τα πιο φαινομενικά δυσνόητα θέματα. Μήπως τελικά δεν είναι και τόσο; Στάση τρίτη. Last but not least, την τελευταία ημέρα και ώρα του φεστιβάλ, στήνεται το «Comedy Battle» (13/5, 10.30 μ.μ.), ένα κωμικό μπρα-ντε-φερ με διαιτητή τον Λάμπρο Φισφή, αρχηγούς τον Δημήτρη Μακαλιά και τον Ζήση Ρούμπο και ένα τρελό ρόστερ επί σκηνής (Ησαΐας Ματιάμπα, Νίκος Μουτσινάς, Μαίρη Συνατσάκη, Αντιγόνη Ψυχράμη, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Φωτεινή Αθερίδου, Τζένη Θεωνά). Ο τίτλος του μεγάλου χιουμορίστα της βραδιάς είναι στα χέρια σου.

#9 Μικροί κωμικοί επί σκηνής

Athens Comedy Festival: Όλα όσα κάνουν το φετινό φεστιβάλ μια μοναδική εμπειρία για κάθε λάτρη της κωμωδίας - εικόνα 9

Τι καλύτερο για να αποδείξεις ότι το χιούμορ δεν έχει ηλικία από δύο παραστάσεις αφιερωμένες στα παιδιά; Ο Γιώργος Χατζηπαύλου, έχοντας ήδη δύο χρόνια εμπειρίας στον τομέα, έρχεται και φέτος στο φεστιβάλ με την παράσταση «Comedy club για παιδιά» που μιλά τη γλώσσα των μικρών 6-12 ετών (13/5, 12 μ.) αλλά και ένα ολόφρεσκο και άκρως ενδιαφέρον κωμικό εγχείρημα: παιδιά ηλικίας 8-12 ετών ανεβαίνουν στο θεατρικό σανίδι με δικά τους κείμενα και φτιάχνουν την παράσταση με τον χαμηλότερο ηλικιακό μέσο όρο στα χρονικά του ελληνικού stand up («Μικροί κωμικοί», 13/5, 4 μ.μ.).

#10 Εκρηκτικό double bill από τα ξένα

Athens Comedy Festival: Όλα όσα κάνουν το φετινό φεστιβάλ μια μοναδική εμπειρία για κάθε λάτρη της κωμωδίας - εικόνα 10

Προτιμάς μπάσο καναδέζικο γρέζι ή βρετανικό αξάν; Ο Tom Stade και ο Ian Moore, δύο από τα πιο αναγνωρισμένα ονόματα της βρετανικής κωμικής σκηνής, κάνουν ένα διάλειμμα από τις ξεχωριστές περιοδείες τους και συναντιούνται για μία (μονάχα) παράσταση στην πόλη μας, αυτήν την Κυριακή (13/5, 8.30 μ.μ.). Ο ένας, αιχμηρά ειλικρινής, θεωρεί πως κανένα θέμα δεν είναι ταμπού• ο άλλος, sui generis και αυτοβιογραφικός, περνάει από τα προβλήματα της σύγχρονης μεγαλούπολης στα κουφά της αγροτικής ζωής. Χρειάζεται να πούμε κάτι παραπάνω;

#11 Με φόρα από τον Βορρά

Athens Comedy Festival: Όλα όσα κάνουν το φετινό φεστιβάλ μια μοναδική εμπειρία για κάθε λάτρη της κωμωδίας - εικόνα 11

Δύο ανερχόμενοι κωμικοί από την επίσης δυναμική stand up σκηνή της Θεσσαλονίκης αφήνουν τις όχθες του Θερμαϊκού και έρχονται στο φεστιβάλ για να μας μιλήσουν για τα στραβά της συμπρωτεύουσας. Η Αλίκη Τσακούμη έχει γράψει ολόκληρο blacklist γι’ αυτά: επιθετικό καμάκι, υπερβολές των φαν του Καζαντζίδη, σκηνές ζηλοτυπίας, οικογενειακά διδάγματα και νι ακόμα ιστορίες στο «Passive Aggressive» (11/5, 7.30 μ.μ.). Για τον Στέλιο Ανατολίτη, δε, η καθημερινότητα είναι γεμάτη με «Μάχες με Νεράϊδες» (12/5, 6 μ.μ.), ένας αγώνας απέναντι στα εκνευριστικότερα πράγματα που συνεχίζουν να σου κάνουν τη ζωή πιο δύσκολη.


Πληροφορίες για όλες τις παραστάσεις του φεστιβάλ θα βρείτε στο www.athenscomedyfestival.gr. Προπώληση εισιτηρίων γίνεται από το www.viva.gr. Ειδική προσφορά δύο εισιτήρια στην τιμή του ενός από το COSMOTE DEALS for YOU. Οι χορηγοί του Athens Comedy Festival, τα Pitatakia, τα «TGI Fridays» και το Schweppes, συντροφεύουν ιδανικά τη μεγάλη αθηναϊκή γιορτή κωμωδίας

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
25/04/2024

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".