Οι πρεμιέρες της εβδομάδας | Ουρανός κατακόκκινος, Δανάη, Κάλι κι άλλα έργα σηκώνουν αυλαία

Ένταση στο βλέμμα, ατάκες που σκοτώνουν, πρόσωπα που συνδιαλέγονται επί ίσοις όροις...θα συναντήσουμε στις πέντε νέες παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα.

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας | Ουρανός κατακόκκινος, Δανάη, Κάλι κι άλλα έργα σηκώνουν αυλαία

Ένταση στο βλέμμα, ατάκες που σκοτώνουν, πρόσωπα που συνδιαλέγονται επί ίσοις όροις...θα συναντήσουμε στις πέντε νέες παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα.

«Το βιβλίο του Εαυτού μου_Παράδεισος Ι»

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας | Ουρανός κατακόκκινος, Δανάη, Κάλι κι άλλα έργα σηκώνουν αυλαία - εικόνα 1

«Η παράσταση είναι βασισμένη σε συνειρμούς και σε εικόνες που στόχο έχουν τη σύγκρουση με την κοινή λογική, με την πραγματικότητα και με τα συστήματα αντίληψης που μας έχουν επιβληθεί», μας είπε ο δημιουργός της, Χρήστος Πασσαλής, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της καλλιτεχνικής κολεκτίβας Blitz. Πρόκειται για ένα καινούργιο επεισόδιο/κεφάλαιο της θεατρικής σειράς «Το βιβλίο του εαυτού μου» και παίζεται με πρωταγωνιστές τους Eλένη Βεργέτη, Άρη Αρμαγανίδη, Φιντέλ Ταλαμπούκα (Βios, από 10/5).

«Δανάη»

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας | Ουρανός κατακόκκινος, Δανάη, Κάλι κι άλλα έργα σηκώνουν αυλαία - εικόνα 2

Η γυναίκα και πολυσχιδής καλλιτέχνιδα Δανάη Στρατηγοπούλου ενέπνευσε στον Γρηγόρη Χαλιακόπουλο αυτόν το μονόλογο. Δεν πρόκειται για βιογραφία αλλά για ένα έργο που προβάλλει ξεχωριστές πτυχές από την πολυκύμαντη ζωή της δυναμικής καλλιτέχνιδας, η οποία χάραξε την εποχή της, ως τραγουδίστρια –με το προσωνύμιο «το αηδόνι του Αττίκ»–, ποιήτρια και δημοσιογράφος. Ο Νίκος Χατζηπαπάς σκηνοθετεί την Κατερίνα Βαρδακαστάνη. Στο πιάνο τη συνοδεύει ο Κώστας Χαδούλης (Εκστάν, από 13/5).

«Ο πατέρας»

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας | Ουρανός κατακόκκινος, Δανάη, Κάλι κι άλλα έργα σηκώνουν αυλαία - εικόνα 3

Μια οικογενειακή τραγωδία βιώνουν οι ήρωες στο έργο του Άουγκουστ Στρίντμπεργκ «Ο πατέρας» και τα ψυχαναλυτικά και κοινωνιολογικά ζητήματα που διακυβεύονται αφορούν την πάλη των δύο φύλων, την αμφιλεγόμενη εμπιστοσύνη στη συζυγική σχέση, την παρεμβατικότητα των γονιών στη ζωή των παιδιών, την ανταγωνιστική σχέση πατρότητας και μητρότητας και, τέλος, την κατάρρευση του οικοδομήματος της λογικής. Ο Γιώργος Αρμένης σκηνοθετεί και παίζει μαζί με τους Κώστα Καζανά, Τζένη Σκαρλάτου, Ιλιάδα Λαμπρίδου, Λεωνίδα Αργυρόπουλο και Βίκυ Διαμαντοπούλου (Νέο Ελληνικό Θέατρο, από 14/5).

«Κάλι»

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας | Ουρανός κατακόκκινος, Δανάη, Κάλι κι άλλα έργα σηκώνουν αυλαία - εικόνα 4

Μια από τις κορυφαίες λογοτεχνικές μορφές της Γαλλίας του 20ού αιώνα, η Μαργκερίτ Γιουρσενάρ κατάφερνε με μοναδικό τρόπο την ανασυγκρότηση ιστορικών εποχών, μπολιάζοντάς τες με σύγχρονα θέματα. Η ινδουιστική παράδοση της έδωσε την ενέπνευσε για το διήγημά της «Η αποκεφαλισμένη Κάλι» και πάνω σ’ αυτό στήνει την πρωτότυπη μουσικοθεατρική περφόρμανς η Έλια Φίλη με πρωταγωνίστριες τις Εύη Δόβελου και Άννα Παπαϊωάννου (Skrow, από 10/5).

«Ο ουρανός και... Το παντελόνι του»

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας | Ουρανός κατακόκκινος, Δανάη, Κάλι κι άλλα έργα σηκώνουν αυλαία - εικόνα 5

Σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη και κάτω από ενιαίο τίτλο παρουσιάζονται δύο μονόλογοι υψηλής τέχνης για τη μοναξιά, την ενοχή, τα τραύματα και τα αδιέξοδα. Ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης ερμηνεύει το «Αυτός και το παντελόνι του», γραμμένο εξήντα χρόνια πριν από τον Ιάκωβο Καμπανέλλη και η Νένα Μεντή το «Ουρανός κατακόκκινος» της Λούλας Αναγνωστάκη που ανέβηκε για πρώτη φορά πριν από ακριβώς είκοσι χρόνια (Σταθμός, από 11/5).

Περισσότερες πληροφορίες

Το βιβλίο του εαυτού μου: Κεφαλαίο Ι - Παράδεισος

  • Performance
  • Διάρκεια: 90 '

Η ιστορία μιας γυναίκας που χάνει τον εραστή της, η προσπάθειά της τόσο να αντιμετωπίσει την απώλεια όσο και να τον βρει, ακόμη και αν αυτό παραβιάζει όλους τους κανόνες βάσει των οποίων σκεφτόμαστε ή αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα.

Ο ουρανός και… το παντελόνι του

  • Μονόλογοι
  • Διάρκεια: 80 '

Δύο ήρωες αφηγούνται την προσωπική τους ιστορία με υποδόριο χιούμορ κι ευαισθησία, από τη μία ο Αυτός –δεν έχει ούτε όνομα– στο έργο «Αυτός και το παντελόνι του» του Ιάκ. Καμπανέλλη και από την άλλη η Σοφία Αποστόλου –«πρώην καθηγήτρια, απολυθείσα λόγω αλκοολισμού» και «μητέρα φυλακισμένου»– στο έργο «Ο ουρανός κατακόκκινος» της Λ. Αναγνωστάκη.

Ο πατέρας

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 70 '

Ο ίλαρχος Άντολφ «παραφρονεί» όταν υποπτεύεται πως δεν είναι ο φυσικός πατέρας της κόρης του, σε αυτό το δράμα του 1887 για την πάλη των φύλων

Κάλι

  • Performance
  • Διάρκεια: 55 '

Η μουσική περφόρμανς χρησιμοποιεί στοιχεία από το αφηγηματικό και το σωματικό θέατρο και βασίζεται στο διήγημα «Η αποκεφαλισμένη Κάλι» της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ

Δανάη

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 75 '

Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη Δανάη Στρατηγοπούλου και παρουσιάζει ξεχωριστές πτυχές από την πολυκύμαντη ζωή της μουσικού, ποιήτριας και αγωνίστριας

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Δυνατό το ξεκίνημα της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού με την "Τοπογραφία θανάτου ή Ας μην ξεχάσουμε"

Χαρά, λύπη, θυμό, ελπίδα…όλα όσα νιώσαμε στην περιπατητική παράσταση "Τοπογραφία θανάτου ή Ας μην ξεχάσουμε" της Μπρικένα Γκίστο, ωραίο δείγμα παράστασης-ντοκουμέντο, που αναψηλαφεί πληγές της πόλης με τον πιο αναπάντεχο τρόπο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
27/11/2022

Φίλιππος Σοφιανός: "Χρήσιμο είναι το θέατρο που μπαίνεις μέσα και δεν βγαίνεις ήσυχος"

Ο ταλαντούχος ηθοποιός και σκηνοθέτης με σημαντική καριέρα στο χώρο του θεάτρου του σινεμά και της τηλεόρασης επιζητά ένα χρήσιμο θέατρο που δεν στοχεύει στη διασκέδαση, αλλά στην ψυχαγωγία και με αφορμή την "Ολεάννα" του Ντέιβιντ Μάμετ που ανεβαίνει για 2η χρονιά στο θέατρο Άνεσις, μιλά στο "α" για το αριστοτεχνικά γραμμένο έργο που αγγίζει το επίκαιρο θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης και της έλλειψης επικοινωνίας.

Ψάχνεις αφορμή να δεις τη "Μαύρη σαμπούκα" στο θέατρο Ζίνα;

Ρωτήσαμε τον Τόλη Παπαδημητρίου, συγγραφέα και σκηνοθέτη της τρελής κωμωδίας, να μας δώσει τέσσερις λόγους για να δούμε την παράσταση και να τι μας είπε.

Ο "Οίκος των Χοίρων" του Αριστείδη Αντονά στο Θέατρο Φωλιά

Ένα αλληγορικό έργο για όσα συμβαίνουν δίπλα μας κι κάνουμε πως δε βλέπουμε.

Η "Φράνσις" στο Θέατρο Παραμυθίας

Η παράσταση που δημιουργήθηκε με έμπνευση από τη ζωή της Αμερικανίδας ηθοποιού Φράνσις Φάρμερ, η οποία αποτελεί μια καταγγελία για το σύστημα και τις σχέσεις που χειραγωγούν τον άνθρωπο, έρχεται στο θέατρο Παραμυθίας.

"Μάγισσες | Μέρος 3ο: Επιδόρπιο": Μια λυρική παράσταση για την έμφυλη βία

Η παράσταση του Θανάση Δόβρη ερευνά τη θέση της γυναίκας όπως αυτή εκφράζεται διαχρονικά μέσα από κείμενα ιστορικά ή μέσα από την ελληνική παράδοση.

Μπορούν να εκφραστούν χορευτικά τα πολυπλανητικά όντα και η νοηματική γλώσσα;

Πρεμιέρα για τις χορευτικές ομάδες Synthesis 748 Dance Co και Surface Area Dance. Αυτές είναι οι παραστάσεις που παρουσιάζουν.