Ο «Εθνικός Ελληνορώσων» κατεβαίνει στο θέατρο

Έξι φίλοι, μαζεύονται για ένα “μπασκετάκι”...στη σκηνή του Από Μηχανής Θέατρο με σκηνοθέτη το Γιώργο Παλούμπη.

Ο «Εθνικός Ελληνορώσων» κατεβαίνει στο θέατρο

Έξι φίλοι, μαζεύονται για ένα “μπασκετάκι”...στη σκηνή του Από Μηχανής Θέατρο με σκηνοθέτη το Γιώργο Παλούμπη.

Ο «Εθνικός Ελληνορώσων» κατεβαίνει στο θέατρο - εικόνα 1

Ο Γιώργος Παλούμπης πριν από μερικά χρόνια έφερε το «Penalty» στο θέατρο και τώρα «κατεβάζει» στη… σκηνή τον «Εθνικό Ελληνορώσων»… Σκηνοθέτης με ιδιαίτερη ματιά επιλέγει σαρκαστικά έργα που ακουμπούν ταυτόχρονα σε έναν οικείο ρεαλισμό, όπως αυτό του Αντώνη Τσιοτσιόπουλου στο οποίο έξι φίλοι ζουν τη δική τους καθημερινότητα σε μια γειτονιά στην άκρη του δήμου της Αθήνας. Στην παράσταση που κάνει πρεμιέρα στο Από Μηχανής Θέατρο (από 21/4) πρωταγωνιστούν οι: Στάθης Σταμουλακάτος, Μάκης Παπαδημητράτος, Θάνος Αλεξίου, Κώστας Φυτίλης, Στέλιος Δημόπουλος και Αντώνης Τσιοτσιόπουλος.

Ο σκηνοθέτης Γιώργος Παλούμπης γράφει για την παράσταση

Ο «Εθνικός Ελληνορώσων» κατεβαίνει στο θέατρο - εικόνα 2

«Ο ‘Εθνικός Ελληνορώσων’, η παλιά τους ομάδα, το γήπεδο μπάσκετ που έπαιζαν παλιά, η γειτονιά που μεγάλωσαν… και τώρα, μεγάλοι πια, διασκεδάζουν μια φορά το μήνα παίζοντας κάνα δυο μονά και παίρνοντας έτσι και καμιά τζούρα από το παρελθόν τους. Ενήλικοι, αλλαγμένοι, ο καθένας έχει φτάσει όπου έχει φτάσει, γνωρίζουν καλύτερα τους εφήβους ή τα παιδιά συμπαίχτες τους από τους ανθρώπους που έχουν μπροστά τους. Βέβαια παιχνίδι είναι, δεν τρέχει και τίποτα, ξεφεύγουν από την καθημερινότητα, ξεσκουριάζουν, κάνουν πλάκα, πειράζουν, πειράζονται, γελάνε όπως παλιά. Μόνο που είναι τώρα. Και ο εαυτός που καταθέτουν τώρα στο γήπεδο είναι άλλος.

Πολύ πιο γεμάτος, πιο δοκιμασμένος, πιο «μεταχειρισμένος», άλλος πιο ώριμος, άλλος πιο «τραυματισμένος», άλλος πιο καπάτσος, άλλος πιο «βρώμικος», άλλος πιο σκληρός. Άνθρωποι. Κανονικοί. Καλοί ή κακοί ανάλογα με το πώς τους βλέπεις. Κανονικοί. Γκρίζοι. Ούτε άσπροι, ούτε μαύροι. Θνητοί. Που μπορεί να τους συμβούν τα πάντα. Και αυτοί οι ενήλικοι άντρες που παίζουν σαν παιδιά, μπορεί να κάνουν το παιχνίδι τους επικίνδυνο – γιατί είναι παιδιά – και ακόμα πιο επικίνδυνο – γιατί είναι μεγάλοι. Και ως μεγάλοι πρέπει να βρουν τη λύση. Να πάρουν την ευθύνη του παιχνιδιού τους. Μπορούν; Υπάρχει κάτι ατόφιο και γνήσιο στη γραφή του Αντώνη (Τσιοτσιόπουλου), που κάνει το έργο ιδιαίτερο και μοναδικό. Μια γνησιότητα που έχει και ο ίδιος. Και θα πω βέβαια το ίδιο και για όλη την ομάδα-παρέα που μαζεύτηκε και φτιάξαμε αυτό το έργο. Μιλήσαμε αμέσως μια κοινή γλώσσα, παρότι δεν είχαμε συνεργαστεί στο παρελθόν όλοι. Ήταν τιμή μου».

Περισσότερες πληροφορίες

Εθνικός Ελληνορώσων

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 95 '

Σύγχρονη κωμωδία για τα παιδιά μιας γειτονιάς που λένε ότι μεγάλωσαν, για πρησμένους αστραγάλους, για πληγές που έκλεισαν και για άλλες που έμειναν ανοιχτές.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού

Η ιλαροτραγωδία του Φο απογειώνεται στη σπιντάτη σκηνική εκδοχή του Γιάννη Κακλέα, που μας την ξανασυστήνει φιλτραρισμένη μέσα από την ιταλική λαϊκή παράδοση, αλλά και από σύγχρονες αναφορές.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
29/09/2022

Το Σώσε

Ένα από τα ευτυχέστερα δείγματα του κωμικού είδους, μια ωδή στο θέατρο, ανεβαίνει σε μια καλοκουρδισμένη παράσταση υψηλής ενέργειας και απολαυστικών ερμηνειών.

Ματωμένα χώματα

Χωρίς να επιφυλάσσει ιδιαίτερες εκπλήξεις ή να καινοτομεί, η παράσταση του Γιώργου Παλούμπη πάνω στο εμβληματικό μυθιστόρημα καταφέρνει να επιβληθεί χάρη στο νεύρο, το δυναμισμό και τον ωραίο θίασο.

Ιεροκλής Μιχαηλίδης - Γεράσιμος Σκιαδαρέσης στον "Αμπιγιέρ"

Στη σκηνή του θεάτρου Τζένη Καρέζη ανεβαίνουν οι δύο σπουδαίοι ηθοποιοί τον Δεκέμβριο στο έργο του Ρόναλντ Χάργουντ, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Τσέζαρις Γκραουζίνις.

Γιώργος Κουτλής: "Με τρομάζει το πώς έχει φτιαχτεί μία κοινωνία που έχει ολόκληρες γενιές ματαιωμένων ανθρώπων"

Μετά το "Παίζοντας το θύμα", ήρθαν "Οι Παίχτες", το "Talk Show", το "Όνειρο ενός γελοίου" και ο "Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι" που εκτόξευσαν τον Γιώργο Κουτλή στην επιτυχία μέσα σε δύο μόλις χρόνια. Πώς έφτασε στο θέατρο, τι ετοιμάζει και τι του αρέσει εκτός θεατρικής σκηνής;

Το Σινέ Φιλίπ... αλλιώς

Στο καλλιτεχνικό του πρόγραμμα περιλαμβάνονται εκδηλώσεις με χορό, μουσική, βιβλίο με σκοπό την προώθηση της τέχνης και του πολιτισμού.

Συνεχίζεται το 10ο Φεστιβάλ Χειροποίητου και Ανακυκλώσιμου Θεάτρου

Όλα όσα θα δούμε το τελευταίο πενθήμερο του πρωτότυπου θεατρικού φεστιβάλ στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα στον Κεραμεικό.