Υπεράνθρωποι είναι αυτοί οι Σαολίν;

Ο συνδυασμός αυτοσυγκέντρωσης και σωματικής δύναμης κάνει τους Σαολίν να σπάνε τον κανόνα της βαρύτητας στη σκηνή του Τάε Κβο Ντο.

Υπεράνθρωποι είναι αυτοί οι Σαολίν;

Ο συνδυασμός αυτοσυγκέντρωσης και σωματικής δύναμης κάνει τους Σαολίν να σπάνε τον κανόνα της βαρύτητας στη σκηνή του Τάε Κβο Ντο.

Υπεράνθρωποι είναι αυτοί οι Σαολίν; - εικόνα 1

Η Αθήνα είναι ο επόμενος σταθμός της αυθεντικής ομάδας μοναχών Σαολίν, που έρχεται στο Κλειστό γήπεδο Τάε Κβο Ντο, στις 31/3 με 1/4, για να παρουσιάσει σε μικρούς και μεγάλους ένα εκρηκτικό σκηνικό δρώμενο λουσμένο, από το φως των κεριών. Η παράσταση «Shaolin legend» γεμάτη εντυπωσιακά ακροβατικά αναδεικνύει τη άψογη τεχνική, τη σωματική και την πνευματική δύναμη των Σαολίν.

Πως αναπτύχθηκε η φιλοσοφία και η τεχνική των Σαολίν; Ο μοναχός βουδιστής Bodhidarma, ιδρυτής της πολεμικής τέχνης των Σαολίν θέλοντας να βρει ένα τρόπο να βγάζει εκτός μάχης τους εχθρούς τους και μη μπορώντας να διαπράξει φόνο, καθώς δεν επιτρεπόταν στους βουδιστές μοναχούς, ανέπτυξε τη δική του πολεμική τέχνη βασισμένη στην ψυχοσωματική πειθαρχία αλλά και τα χαρακτηριστικά των ζώων.

Υπεράνθρωποι είναι αυτοί οι Σαολίν; - εικόνα 2

Παρατηρώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ζώων κατέληξαν σε πέντε ζώα που το καθένα ξεχωριστά τους έφερνε όλο και πιο κοντά σε μια φυσική δύναμη που κανείς δεν μπορούσε να αντισταθεί. Η τεχνική του δράκοντα χρησιμοποιούσε αργές μαλακές κινήσεις σαν τις κινήσεις του μαγικού δράκοντα που πετά στον αέρα και τους έδινε μια πνευματική δύναμη που τους έκανε να «πετούν». Το φίδι τους «δίδαξε» ελικοειδείς κινήσεις απαραίτητες για μια εσωτερική καιευέλικτη δύναμη. Τις αργές με υπερβολική ένταση κινήσεις τις διδάχθηκαν από την τίγρη, ενώ η λεοπάρδαλη τους έδωσε τις ξαφνικές κινήσεις που χρειάζονταν για απροειδοποίητα χτυπήματα. Με πέμπτο και τελευταίο ζώο, τον πελαργό έμαθαν να αναπτύσσουν τις ιδέες τους και να διορθώνουν την στάση του σώματος τους, αλλά και να επιτίθενται και να αμύνονται με κινήσεις όμοιες με αυτές των φτερών.

Υπεράνθρωποι είναι αυτοί οι Σαολίν; - εικόνα 3

Όμως, μια βαθύτερη ενδοσκόπηση έδωσε στους Σαολίν μια ακόμη ικανότητα, το να βρουν ποια ψυχική κατάσταση αντιστοιχούσε στην κάθε τεχνική αφού η τεχνική ήταν έκφραση αυτής της κατάστασης σε συνδυασμό με τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του ζώου. Έτσι η καλλιέργεια της εσωτερικής στάσης με την παράλληλη εξωτερική τεχνική μετέτρεπε τον μοναχό σε μία ανίκητη δύναμη και ιδιαίτερα, όταν με ευκολία περνούσε από το ένα σύστημα στο άλλο.

Περισσότερες πληροφορίες

Shaolin Legend

  • Πολυθέαμα

Παρουσιάζουν μια παράσταση η οποία, μέσα από το συνδυασμό θεάτρου, χορού και πολεμικών τεχνών, αφηγείται την ιστορία τους κι εξηγεί τη φιλοσοφία τους, που συνδέεται με την αέναη αναζήτηση του θείου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Lebensraum": Ένα μονόπρακτο πείραμα για την καλοσύνη

Το επίκαιρο έργο του Θανάση Τριαρίδη που εμπνέεται από την ναζιστική, επεκτατική θεωρία του Ζωτικού Χώρου, επιστρέφει για δεύτερη σεζόν στο Faust.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/10/2022

Το Μικρό Εθνικό συζητά στην διημερίδα "Έφηβοι, θέατρο και κοινωνία"

Το εφηβικό θέατρο βρίσκεται στο επίκεντρο της διήμερης εκδήλωσης που διοργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος "Το Θέατρο στο Νέο Σχολείο" στο Σχολείον της Αθήνας Ειρήνη Παπά.

"Ζορμπάς": Όσα είπαν οι πρωταγωνιστές και οι συντελεστές για την παράσταση

Πάρτε μία πρώτη γεύση από την θεατρική μεταφορά του εμβληματικού έργου του Νίκου Καζαντζάκη μέσα από τα λόγια του θιάσου.

Στον "Κωλόκαιρο" πρωταγωνιστεί ο Στάθης Σταμουλακάτος στο "Τζένη Καρέζη"

Το νέο έργο του Αντώνη Τσιοτσιόπουλου, απότοκο της τάσης του σκληρού ρεαλισμού, σκηνοθετεί ο Γιώργος Παλούμπης, με φόντο ένα παρακμιακό νυχτερινό κέντρο της Ελευσίνας.

Ο Τουλούζ-Λοτρέκ ζωντανεύει στο Ολύμπια μέσα από ένα δυνατό υποκριτικό ντουέτο

Θανάσης Τσαλταμπάσης και Βερόνικα Αργέντζη πρωταγωνιστούν στην παράσταση "Τουλούζ Λοτρέκ - Η φαντασία της αμαρτίας" του Χριστόφορου Χριστοφή, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο "Μαρία Κάλλας".

"Γεια - The musical": Ξεκίνησε η προπώληση

Τον Νοέμβριο αναμένεται η πρεμιέρα του μιούζικαλ με θίασο-έκπληξη που ετοιμάζει ο Δημήτρης Μαλισσόβας, αντλώντας έμπνευση από το "Γεια" της Δέσποινας Βανδή, σε μουσική και στίχους του Φοίβου.

Η Ελεάνα Γεωργούλη, ο Γεράσιμος Γεννατάς και ο "Περιοδεύων Θίασος"

Η ανερχόμενη Ελεάνα Γεωργούλη σκηνοθετεί τον έμπειρο Γεράσιμο Γεννατά στη σκοτεινή κωμωδία "Περιοδεύων Θίασος". Η παράσταση παίχτηκε στο πλαίσιο του "Όλη η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός" και τον Οκτώβρη έρχεται στο θέατρο Ελέρ.