
«Εδώ στο “Kit Kat Club” τα κορίτσια μας είναι υπέροχα...» θα μας πει ο Τάκης Ζαχαράτος καλωσορίζοντάς μας ως Κομπέρ στο θρυλικό μιούζικαλ «Cabaret», που ανεβαίνει στο Παλλάς από 3/2. Ο Σωτήρης Χατζάκης δίνει σχήμα στη λάμψη, τη γοητεία και τις δυσκολίες μιας εποχής σκηνοθετώντας έναν πολλά υποσχόμενο θίασο.

Σέξι, απελευθερωτικό και ταυτόχρονα σκληρό είναι το βραβευμένο με 8 Όσκαρ μιούζικαλ «Cabaret» των Τζο Μάστεροφ, Φρεντ Εμπ και Τζον Κάντερ, που άφησε εποχή στην κινηματογραφική εκδοχή του 1972, σε σκηνοθεσία Μπομπ Φόσι, με τη σαρωτική Λάιζα Μινέλι στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Την ώρα που ο ναζισμός παίρνει σάρκα και οστά στη Γερμανία του ’30 τα κορίτσια του «Cabaret» μας ξεσηκώνουν με το τραγούδι και το χορό τους, κρύβοντας πίσω από το ακαταμάχητο χαμόγελο την απελπισία και την αγωνία της αβέβαιης και πλήρως απορυθμισμένης εποχής του Μεσοπολέμου. Δίπλα τους ο Κομπέρ, ένας πληθωρικός παρουσιαστής με σαρδόνιο χιούμορ, μας κλείνει το μάτι πονηρά και μας λέει ότι το χρήμα κινεί τα νήματα σε κάθε τόπο και κάθε εποχή, τραγουδώντας το «Μoney, money», ένα από τα αγαπημένα τραγούδια του έργου.

Μια παράσταση με ατμόσφαιρα αυθεντικού καμπαρέ δημιουργεί στη σκηνή του Παλλάς ο Σωτήρης Χατζάκης, ένας σκηνοθέτης που μπορεί να μη μας έχει συνηθίσει σε ανεβάσματα μιούζικαλ, αλλά έχει ανταποκριθεί επάξια σε μεγάλα θεατρικά στοιχήματα και μας έχει χαρίσει υψηλού επιπέδου παραστάσεις από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 μέχρι σήμερα. Πεποίθησή του ήταν πάντα, ακόμη και την εποχή που βρισκόταν στο τιμόνι του Εθνικού Θεάτρου, πως «η τέχνη πρέπει να απευθύνεται στο μέσο όρο». Κατά συνέπεια, δεν θα μας εκπλήξει αν αντιμετωπίσει το έργο με διάθεση εμβάθυνσης, η οποία θα επιτρέψει, δίπλα στον feelgood χαρακτήρα που φέρει εγγενώς το μιούζικαλ, να φανούν τόσο η κριτική πολιτική ματιά όσο και το υπαρξιακό περιεχόμενό του. Σίγουρα, ατού σε αυτήν την κατεύθυνση αποτελεί το γεγονός ότι οι στίχοι των τραγουδιών φέρουν την υπογραφή της Αφροδίτης Μάνου, μιας κορυφαίας τραγουδοποιού που ξέρει να μιλάει στην ελληνική ψυχοσύνθεση.
Σε αυτήν την απαιτητική παραγωγή των Θεατρικών Σκηνών, που κάνει πρεμιέρα στις 3/2, ο σκηνοθέτης αναγνώρισε στο πρόσωπο του sui generis σόουμαν Τάκη Ζαχαράτου τον ιδανικό Κομπέρ. Ο λάτρης των μουσικών μιμήσεων και της ποιοτικής σάτιρας κρατάει τον ρόλο-κλειδί του έργου, που κινεί τα νήματα της ηδονικής ζωής του καμπαρέ, ενσαρκώνοντας την (όμορφη) τρέλα του μιούζικαλ. Ο ίδιος, στη συνέντευξη Τύπου που έγινε πριν από μερικές ημέρες για την παρουσίαση της παράστασης, δήλωσε ότι την αφιερώνει στην Αλίκη Βουγιουκλάκη: «Η Αλίκη μου είχε πει: “Αν κάνω το ‘Cabaret’, εσύ θα είσαι ο Κομπέρ”. Τελικά δεν τα καταφέραμε, αλλά θέλω να της αφιερώσω την παράσταση». Δεν έκρυψε όμως και το θαυμασμό του για τη συμπρωταγωνίστριά του Τάμτα: «Είναι τόσο καλή, που όταν τη βλέπω να παίζει ξεχνάω τα λόγια μου. Εκτός από τη Μαρινέλλα, δεν έχω δει άνθρωπο να δουλεύει τόσο πολύ».

Η ποπ ερμηνεύτρια Τάμτα δοκιμάζεται για δεύτερη φορά, μετά το «Rent» του Τζ. Λάρσον (2010), στο απαιτητικό είδος του μιούζικαλ, κρατώντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Σάλι Μπόουλ, της Αμερικανίδας χορεύτριας που ερωτεύεται και αποφασίζει να ζήσει στη γερμανική πρωτεύουσα μαζί με τον αγαπημένο της, τον Αμερικανό συγγραφέα Κλίφορντ Μπράντσο, την ώρα που η κρίση μαστίζει τη χώρα, η ανεργία καλπάζει, όπως και οι υποστηρικτές των ναζί, οι οποίοι αρχίζουν να δείχνουν το αληθινό τους πρόσωπο. Παράλληλα με τη δική τους ιστορία, οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές ζουν τις δικές τους περιπέτειες, ανάμεσά τους οι Κατερίνα Διδασκάλου, Τάσος Νούσιας, Βασίλης Μπισμπίκης, Ευθύμης Ζησάκης, Δήμητρα Λημνιού κ.ά. Στην παράσταση συμμετέχουν χορευτές και δεκαμελής ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του Αλέξιου Πρίφτη. Τα μποά, τα ψηλοτάκουνα και τις καλτσοδέτες των κοριτσιών του «Cabaret» επιμελήθηκε ο εξαιρετικός Άγγελος Μέντης. Το σκηνικό είναι του βραβευμένου Μανόλη Παντελιδάκη και οι χορογραφίες του πολύ έμπειρου Δημήτρη Παπάζογλου.
Περισσότερες πληροφορίες
Cabaret
Βερολίνο, 1930: κατά την ανάδυση του ναζισμού ένα υπόγειο καμπαρέ κινείται στους ρυθμούς της νύχτας. Σαγήνη, έρωτας κι εκκεντρικότητα σε μια υπερπαραγωγή με τους πρωτότυπους στίχους της Αφρ. Μάνου.